You are here

Κομισιόν: Σταθερή αλλά μέτρια η ανάπτυξη στην ΕΕ

13/02/2020 12:26

"Η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να συνεχίσει την πορεία της σταθερής και μέτριας ανάπτυξης", σύμφωνα με τις Χειμερινές Οικονομικές Προβλέψεις της Κομισιόν, που προετοίμασε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος σημείωσε ότι "όσον αφορά τον κορωνοϊό, είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η έκταση των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων του".

Ειδικότερα σε σχέση με τους δυνητικούς κινδύνους στην οικονομία από τον κορωνοϊό η Κομισιόν καταγράφει: "η επιδημία του κορωνοϊού 2019-nCoV, με τις συνέπειες για τη δημόσια υγεία, την οικονομική δραστηριότητα και το εμπόριο, ιδίως στην Κίνα, είναι ένας νέος κίνδυνος". "Η βασική υπόθεση είναι ότι τα κρούσματα θα κορυφωθούν κατά το πρώτο τρίμηνο, με σχετικά περιορισμένες παγκόσμιες διαρροές", αναφέρει η Κομισιόν. "Όσο περισσότερο διαρκεί, ωστόσο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιπτώσεων στο οικονομικό κλίμα και στις παγκόσμιες συνθήκες χρηματοδότησης", καταγράφει.

Συγκεκριμένα, καταγράφεται ότι "η ζώνη του ευρώ έχει απολαύσει πλέον τη μεγαλύτερη περίοδο σταθερής ανάπτυξής της από τότε που θεσπίστηκε το ευρώ το 1999" και η πρόβλεψη είναι πως η ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνει σταθερή στο 1,2% το 2020 και το 2021. Για την ΕΕ ως σύνολο, προβλέπεται ότι η ανάπτυξη θα είναι οριακά μικρότερη στο 1,4% το 2020 και το 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη πρόβλεψη του φθινοπώρου του 2019.

Ο αρμόδιος Επίτροπος ωστόσο προειδοποίησε ότι "εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε σημαντική πολιτική αβεβαιότητα, η οποία σκιάζει την παραγωγή" αλλά "διαπιστώσαμε επίσης ενθαρρυντικές εξελίξεις όσον αφορά τη μείωση των εμπορικών εντάσεων και την αποφυγή του Brexit χωρίς συμφωνία".  "Οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρώπης είναι σταθερές", καταγράφει.

Αναλυτικά σύμφωνα με την Κομισιόν, το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει γεμάτο προκλήσεις. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη δημιουργία απασχόλησης, η ισχυρή αύξηση των μισθών και ένας υποστηρικτικός συνδυασμός πολιτικών θα να βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία να διατηρήσει μια πορεία μέτριας ανάπτυξης.

Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα, θα εξακολουθήσουν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη. Οι δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις μεταφορές και στην ψηφιακή υποδομή, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά σε ορισμένα Κράτη Μέλη. Μαζί με τα προσωρινά σημάδια σταθεροποίησης στον τομέα της μεταποίησης και την ενδεχόμενη μείωση των εισαγωγών, αυτό θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή οικονομία να συνεχίσει να επεκτείνεται.

"Ταυτόχρονα, οι παράγοντες αυτοί φαίνονται ανεπαρκείς για να μετατοπίσουν την ανάπτυξη σε υψηλότερη ταχύτητα", καταγράφει η Κομισιόν.

Η πρόβλεψη για πληθωρισμό (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε σε 1,3% το 2020 και 1,4% το 2021, αύξηση κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες για τα δύο έτη σε σύγκριση με τις οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου του 2019. Αυτό αντανακλά μισθολογικές αυξήσεις και ελαφρώς υψηλότερες παραδοχές για τις τιμές του πετρελαίου.

Στην ΕΕ, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2020 αναθεωρείται επίσης κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,5%. Η πρόβλεψη για το 2021 παραμένει αμετάβλητη στο 1,6%.

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι "ενώ ορισμένοι κίνδυνοι έχουν μειωθεί, έχουν προκύψει νέοι". Συνολικά, η ισορροπία των κινδύνων εξακολουθεί να παραμένει αρνητική.

Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας βοήθησε σε κάποιο βαθμό στη μείωση των κινδύνων, αλλά ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας που περιβάλλει την αμερικανική εμπορική πολιτική εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για μια πιο διαδεδομένη ανάκαμψη του επιχειρηματικού κλίματος. Οι κοινωνικές αναταραχές στη Λατινική Αμερική διακινδυνεύουν την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής. Οι εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν αυξήσει τον κίνδυνο συγκρούσεων στην περιοχή.

Επιπλέον, παρόλο που τώρα υπάρχει σαφήνεια στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη μεταβατική περίοδο, παραμένει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος, αν και κυρίως μακροπρόθεσμα, δεν μπορούν να αποκλειστούν και βραχυπρόθεσμα, αναφέρει η Κομισιόν.

Τέλος σημειώνεται ότι "η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να επωφεληθεί από πιο επεκτατικές και φιλικές προς την ανάπτυξη δημοσιονομικές πολιτικές και να απολαύσει θετικές επιπτώσεις από καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης σε ορισμένα Κ-Μ της ζώνης του ευρώ.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις σχολίασε ότι "παρά το δύσκολο περιβάλλον, η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει σε σταθερή πορεία, με συνεχή δημιουργία θέσεων εργασίας και αύξηση μισθών. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη τους πιθανούς κινδύνους στον ορίζοντα: ένα πιο ασταθές γεωπολιτικό τοπίο σε συνδυασμό με τις εμπορικές αβεβαιότητες. Επομένως, τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτό το παράθυρο για να επιδιώξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας. Οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος πρέπει επίσης να ενισχύσουν την άμυνα τους ακολουθώντας συνετές δημοσιονομικές πολιτικές".