You are here

Ο Υπουργός Υγείας προτείνει ψηφιακή πλατφόρμα πληροφόρησης για κορωνοϊό

13/02/2020 16:22

Ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας Βασίλης Κικίλιας πρότεινε τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας για τον κορωνοϊό, την οποία σε πραγματικό χρόνο οι χώρες θα μπορούν να εισάγουν τα απαραίτητα στοιχεία που έχουν σχέση με τις εξελίξεις στον κορωνοϊό, προκειμένου να διαμοιράζονται στα κράτη μέλη.

Ο Έλληνας Υπουργός ζήτησε «ένα ψηφιοποιημένο μοντέλο, στο οποίο θα συγκεντρώνονται πληροφορίες όπως πού εντοπίζεται νέο κρούσμα του ιού, από πού έχει έρθει το άτομο, την ιατρική εξέλιξή του. Κι όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο».

Όπως έγινε γνωστό από ελληνικές πηγές του Συμβουλίου, προς το παρόν δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιοριστεί η ελεύθερη κυκλοφορία ταξιδιωτών από την Κίνα, ή να υπάρξουν άλλοι περιορισμοί στις μεταφορές, σύμφωνα με τις συζητήσεις των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, οι οποίοι συνήλθαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να συντονίσουν τη δράση τους σε σχέση με τον κορωνοϊό. Οι 27 δεν λαμβάνουν προς το παρόν μέτρο απαγόρευσης πτήσεων, και η συγκεκριμένη επιλογή παραμένει στη αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Αναλυτικά, οι Υπουργοί ενημερώθηκαν τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ΕCDC) για την τρέχουσα κατάσταση. Σύμφωνα με την Επίτροπο αρμόδια για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, γίνεται απογραφή της επάρκειας των αποθεμάτων εξοπλισμού ατομικής προστασίας, δεδομένου ότι παράγονται κυρίως στην Κίνα.

Στόχος της Κομισιόν είναι ο συντονισμός και η ετοιμότητα των κρατών μελών, σε όλα τα επίπεδα περιλαμβανομένης της πρόνοιας για καραντίνα περιστατικών εάν τυχόν ο ιός εξαπλωθεί σε μεγάλη κλίμακα.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσικ πρότεινε να προχωρήσουν κοινές διεργασίες προμηθειών, να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Κίνα αλλά και η βοήθεια προς άλλες χώρες σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.
 
Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας Βασίλης Κικίλιας επισήμανε πως η Ελλάδα συμβαδίζει με τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ECDC και ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι δεν καταγράφεται κάποιο κρούσμα στην χώρα, ενώ πρότεινε στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των Κρατών Μελών να γίνεται άμεση ανταλλαγή στοιχείων μέσω ψηφιακής εφαρμογής.