You are here

Ν. Δένδιας: Άκυρο κι ανυπόστατο το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης

13/02/2020 16:49

Την ανησυχία Ελλάδας – Αλγερίας για την κατάσταση στη Λιβύη, εξέφρασαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Σάμπρι Μπουκάντουμ κατά τη συνάντησή τους στο Αλγέρι.

Ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι οι δυο χώρες συμφωνούν ότι πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και η ξένη παρέμβαση στη Λιβύη. «Τα μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ του κ. Σάρατζ και της Τουρκίας κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό τροφοδοτεί τη σύγκρουση σε συνδυασμό επίσης με τη σταθερή ροή στρατιωτικού εξοπλισμού και μισθοφόρων και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις χώρες της περιοχής, αλλά και στις χώρες της Μεσογείου», είπε.

Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η τουρκική συμπεριφορά συνιστά κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θέτει επιπλέον εμπόδια στις προσπάθειες σταθεροποίησης της κατάστασης.

Αναφορικά με το μνημόνιο Σάρατζ – Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι είναι «άκυρο και ανυπόστατο, παντελώς εκτός του πεδίου εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και δεν παράγει οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα».