You are here

Δ. Καλογήρου: Ψήφος εμπιστοσύνης τα ευρήματα Moneyval

14/02/2020 15:26

Ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την Κύπρο θα πρέπει να θεωρηθούν τα ευρήματα της αξιολόγησης της Κύπρου, από την επιτροπή Moneyval του συμβουλίου της Ευρώπης, δηλώνει η πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου.

«Αλλά και για την πρόοδο που σημείωσε όσον αφορά την ενίσχυση της εποπτείας και της επιβολής κανόνων για την παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η κ. Καλογήρου.

Προσθέτει εντούτοις ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει και η επιτροπή κεφαλαιαγοράς θα παραμείνει προσηλωμένη στην προσπάθειά της για καταπολέμηση των ροών παράνομου χρήματος, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της ΕΚ σημειώνεται ότι η Κύπρος δεν έχει χαμηλό βαθμό αξιολόγησης σε κανένα από τους 11 πυλώνες που συνθέτουν την αξιολόγηση αποτελεσματικότητας και ότι τα μέτρα της Κύπρου έχουν εκτιμηθεί ως ουσιαστικά αποτελεσματικά σε 3 από τους 11 πυλώνες αποτελεσματικότητας και ως μέτρια αποτελεσματικά στα υπόλοιπα 8.

 Όσον αφορά την τεχνική συμμόρφωση, η Κύπρος έχει επιτύχει βαθμολογίες συμμόρφωσης ή μεγάλης συμμόρφωσης στις περισσότερες από τις 40 παραμέτρους, με μόνο δύο μερικώς συμμορφούμενες αξιολογήσεις, ενώ δεν καταγράφηκαν μη-συμμορφούμενες αξιολογήσεις, όπως αναφέρεται.

Προστίθεται ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της τεχνικής συμμόρφωσης από όλες τις αρμόδιες Αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΚ.

Η.Ε.