You are here

Κυπριακές προσδοκίες στο Eurogroup

24/04/2015 07:41
Προσδοκίες ότι τo Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως για επανεκκίνηση του κυπριακού προγράμματος εκφράζει η κυπριακή κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι βρίσκεται πιο κοντά σε έξοδο της στις αγορές.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θα ενημερώσει τους ομολόγους του υπουργούς για την ψήφιση από τη βουλή του πλαισίου αφερεγγυότητας και την άρσης της αναστολής του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Επιπρόσθετα, όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών στη StockWatch, το Eurogroup θα ενημερωθεί και για την απόφαση της κυβέρνησης και της ΚΤ για άρση όλων των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στο τραπεζικό σύστημα προ διετίας.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, μετά το πέρας των εργασιών της άτυπης συνόδου ο πρόεδρος του Eurogroup αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις κατά τις οποίες θα αναφερθεί και στην Κύπρο και στην απόφαση των διεθνών πιστωτών να συνεχίσουν την αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος.

Εκτιμάται, πρόσθεσε, ότι τα πρώτα κλιμάκια των διεθνών πιστωτών θα είναι στην Κύπρο τέλος της ερχόμενης βδομάδας.

H Κύπρος πήρε ήδη τη δόση των €350 εκ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τον Δεκέμβριο, πριν η βουλή αναστείλει την εφαρμογή του νόμου των εκποιήσεων. Εκκρεμεί η δόση €87 εκ. από το ΔΝΤ.

Σε ότι αφορά την έξοδο της Κύπρου στις αγορές, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι οι τεχνοκράτες του τμήματος διαχείρισης του δημόσιου χρέους άρχισαν ήδη τις σχετικές διεργασίες.

«Είναι κάτι που θα γίνει πολύ πριν από το τέλος του έτους», σημείωσε ο υπουργός, θεωρώντας ότι οι συγκυρίες είναι ιδανικές για έξοδο της Κύπρου στις αγορές.

Μέχρι το 2017, η Κύπρος πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος €7 δισ., εκ των οποίων τα €2,5 δισ. λήγουν φέτος.

Η μεγαλύτερη επικείμενη λήξη χρέους είναι τον Ιούλιο, όταν λήγει εγχώριο ομόλογο €1,1 δισ.

Άγνωστο είναι πάντως πως οι εταίροι της Κύπρου και κυρίως, τα τεχνοκρατικά κλιμάκια της τρόικας, θα εκλάβουν τη μη προώθηση των κανονισμών για τις εκποιήσεις.

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο εσωτερικών τους έχει καταθέσει στη βουλή, μόλις χθες έφθασαν στα χέρια των πρόεδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών οικονομικών και εσωτερικών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε στη StockWatch ότι τις ερχόμενες μέρες θα υπάρξει συνεννόηση με τον πρόεδρο της επιτροπής εσωτερικών Γιάννο Λαμάρη για να οριστεί κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών για να επιληφθεί και αυτού του θέματος.

Ο κ. Λαμάρης διερωτήθηκε γιατί από τις 12 Μαρτίου που είχαν κατατεθεί οι σχετικοί κανονισμοί στη βουλή δεν κατέστη δυνατόν να ενημερωθούν σχετικά οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Εξέφρασε την άποψη ότι το αργότερο μέχρι την ερχόμενη βδομάδα θα καθοριστεί κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών για να εξεταστούν άρθρο κατ’ άρθρο οι κανονισμοί.

Με βάση τους κανονισμούς της βουλής, αν περάσουν 60 μέρες από την κατάθεση κανονισμών από την εκτελεστική εξουσία και δεν εξεταστούν από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, τότε θεωρείται ότι έχουν εγκριθεί.