You are here

Νέο χαμηλό για ομόλογα

24/04/2015 07:41
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Φεβρουαρίου του 2010 υποχωρούν οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων λόγω των θετικών προσδοκιών για θετική αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα μετά την ψήφιση των νομοθετημάτων για το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Η αναμενόμενη θετική αξιολόγηση ανοίγει τον δρόμο για νέα έξοδο στις αγορές καθώς ήταν προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η απόδοση του κυπριακού 10ετους ομολόγου (λήξης 2020) στις δευτερογενείς αγορές υποχώρησε την Πέμπτη στο 3,52%, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την ημέρα που εκδόθηκε, στις 27 Ιανουαρίου του 2010.

«Η μείωση των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων αποτελεί μέρος της τάσης που ακολουθούν οι αποδόσεις των ομολόγων και άλλων χωρών της ευρωζώνης, αφ’ ότου τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», αναφέρει ο συνέταιρος της KPMG Τάσος Γιασεμίδης.

«Η ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας δημιουργεί τις προοπτικές θετικής αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος, πιθανές αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και συμμετοχή της Κύπρου στο σχέδιο της ΕΚΤ. Ενδεχόμενη θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για στήριξη της Ελλάδας θα επηρεάσει θετικά την ευρωζώνη στο σύνολο της, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου», τονίζει ο κ. Γιασεμίδης.

«Οι αγορές εκτιμούν ότι η τρόικα θα προχωρήσει σε θετική αξιολόγηση της Κύπρου με συνεπακόλουθο τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», σημειώνει ο διευθυντής επενδυτικής και ενεργειακής στρατηγικής στην Τράπεζα Κύπρου, Θεόδωρος Αλέπης.

Η υποχώρηση του δεκαετούς ομολόγου διευκολύνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για έξοδο στις διεθνείς αγορές ομολόγων το 2015, για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο, όταν δανείστηκε με επιτόκιο 4,75%.

Φέτος η κυβέρνηση πρέπει να δανειστεί €2,9 δισ. για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους.

Παρά τη μείωση, η απόδοση των κυπριακών ομολόγων είναι περίπου διπλάσια σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και η δεύτερη ψηλότερη στην ευρωζώνη μετά από αυτή της Ελλάδας που είναι 12,6%.

Στην Ισπανία και Ιταλία, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανέρχεται στο 1,4%. Στην Ιρλανδία ανέρχεται σε 0,7% και στην Πορτογαλία στο 2%.

Της Γεωργίας Χαννή