You are here

Τέλος €100 για ιδιωτική χρήση λιμουζίνας

20/02/2020 07:05

Με μια τροπολογία από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Μαρίνο Μουσιούττα οδηγούνται στην ολομέλεια την Παρασκευή οι κανονισμοί που θα παρέχουν τη δυνατότητα σε ακόμη 21 κρατικούς αξιωματούχους να χρησιμοποιούν τις υπηρεσιακές λιμουζίνες τους και για τη μετάβαση από τον τόπο διαμονής στο χώρο εργασίας τους και αντίστροφα.

Σύμφωνα με τον κ. Μουσιούττα, η τροπολογία θα προνοεί όπως οι κρατικοί αξιωματούχοι καταβάλλουν κάθε μήνα €100 ως αντίτιμο για τη χρήση του υπηρεσιακού οχήματος τους από την κατοικία στο χώρο εργασίας τους και αντίστροφα.

«Η τροπολογία θα κατατεθεί σήμερα στην ολομέλεια ώστε να τη μελετήσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα και να τοποθετηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρία της ολομέλειας. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα σταματήσει το κυνήγι μαγισσών για το πού και πότε πήγε ένας αξιωματούχος, και επιπλέον δεν θα χρειάζεται διοικητικό κόστος για παρακολούθηση των διαδρομών των αξιωματούχων», ανέφερε ο κ. Μουσιούττας.

Σημείωσε ότι η μόνη διαφορά είναι ότι οι συγκεκριμένοι 21 αξιωματούχοι θα χρησιμοποιούν καθημερινά τα υπηρεσιακά οχήματα για να πηγαινοέρχονται στον τόπο εργασίας από το σπίτι τους και αντίστροφα, καθώς και στις διάφορες εκδηλώσεις τα Σαββατοκύριακα και τα απογεύματα, ενώ οι 24 αξιωματούχοι που είχαν εγκριθεί το 2016 τα χρησιμοποιούν επί 24ώρου βάσεως.

Στη νέα λίστα περιλαμβάνονται ο πρόεδρος της επιτροπής δημόσιας υπηρεσίας και ο πρόεδρος της εκπαιδευτικής υπηρεσίας, οι γενικοί διευθυντές της βουλής, των υπουργείων, των υφυπουργείων και της γενικής διεύθυνσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συντονισμού και ανάπτυξης. Επίσης περιλαμβάνεται ο αρχιπρωτοκολλητής, ο διευθυντής του γενικού λογιστηρίου, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας, του επιτρόπου προεδρίας και του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου.

Στους προτεινόμενους κανονισμούς προβλέπεται ακόμη η αναθεώρηση της διαδικασίας αγοράς, συντήρησης και αποξένωσης των υπηρεσιακών οχημάτων, περιλαμβανομένων και των εξειδικευμένων υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για εντεταλμένη αποστολή των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας της Δημοκρατίας ή/και άλλων υπηρεσιών.

Κατάργηση της υποχρέωσης του τμήματος ηλεκτρομηχανολογικών υπηρεσιών για ενημέρωση της βουλής για τον προγραμματισμό αγοράς ή αντικατάστασης υπηρεσιακών οχημάτων, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από τη Νομική Υπηρεσία.

Πάντως οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΔΗΚΟ, του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, καθώς και ο βουλευτής της Αλληλεγγύης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση των κανονισμών στην ολομέλεια του Σώματος.

Οι βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, καθώς και η βουλευτής των Ανεξαρτήτων τάχθηκαν εναντίον της έγκρισης των υπό αναφορά κανονισμών.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης των κανονισμών που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο σε τρεις συνεδρίες της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών αναφέρθηκε ότι συνολικά 65 λιμουζίνες χρησιμοποιούν οι κρατικοί αξιωματούχοι, είτε για αποκλειστική είτε για μερική χρήση, ενώ αλλάζονται στη βάση των χιλιομέτρων που διανύουν και ανάλογα με τη χρονολογία τους.

Της Ηρώς Ευθυμίου