You are here

Αντιδράσεις για το 5ο νομοσχέδιο αφερεγγυότητας

03/04/2015 15:24
Έντονες αντιδράσεις εκφράζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών αναφορικά με την προσθήκη άρθρου στο νομοσχέδιο προσωπικής αφερεγγυότητας με βάση το οποίο σε περίπτωση δανεισμού σε ξένο νόμισμα, το ποσό που οφείλεται, θα μετατρέπεται σε ευρώ σύμφωνα με την ισοτιμία κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης και όχι την ισοτιμία κατά την περίοδο σύναψης του δανείου.

Χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την εισήγηση, ο σύνδεσμος σημειώνει το άρθρο αυτό επηρεάζει το δικαίωμα του δανειολήπτη να διεκδικήσει τα δικαιώματα του που περιλαμβάνουν και υποχρέωση της τράπεζας να εφαρμόσει την ισοτιμία κατά την πρώτη εκταμίευση του δανείου.

Ο σύνδεσμος ζητά να αποδοθούν ευθύνες στο συντάκτη του νομοσχεδίου και/ή σε εκείνους που το εμπνεύστηκαν αφού οι πιο πάνω πρόνοιες, είναι αντισυνταγματικές και επεμβαίνουν στην ελευθερία των συμβάσεων.

«Θεωρούμε ότι η προσθήκη αυτή, έγινε εκ του πονηρού για να εξυπηρετήσει τα άνομα συμφέροντα των τραπεζών και θέλουμε να μάθουμε ποιος το εμπνεύστηκε, εισηγήθηκε και συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο», αναφέρει.

Αναφέρεται επίσης στην εγγραφή ομολόγου κυμαινόμενης επιβάρυνσης μεταξύ τραπεζών και εταιρειών, που επιτρέπει στις τράπεζες να διορίζουν διαχειριστές/παραλήπτες των εταιρειών που υπέγραψαν τέτοιο έγγραφο και χωρίς να ακουστεί η υπόθεση στο δικαστήριο και παρά την αμφισβήτηση του χρεωστικού υπολοίπου, ο εκ μέρους της τράπεζας διαχειριστής προχωρεί με την πώληση των ακινήτων.

«Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται και επιτυγχάνεται η αποφυγή νομίμων δικαστικών διαδικασιών και οι τράπεζες, δόλια, κακόπιστα, μεθοδευμένα, και ανέντιμα προδικάζουν έτσι το αποτέλεσμα και την τύχη των αγωγών που εκκρεμούν στα δικαστήρια, παγιδεύουν και εκβιάζουν τις εταιρείες δανειολήπτες, προκαλώντας τους προβλήματα στη νόμιμη λειτουργία τους και προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα αμφισβητούμενο οφειλόμενο ποσό, προτού διαπιστωθεί δικαστικά το αν οφείλεται και το ύψος του ποσού», αναφέρει.

Τέλος, ο σύνδεσμος αναφέρεται στην αναθεώρηση του Κώδικα Αναδιαρθρώσεων της Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας ότι είναι αξιοσημείωτο ότι οι της Κεντρικής Τράπεζας, προέβηκαν σε τροποποιήσεις εις βάρος των δανειοληπτών αφού μείωσαν την προθεσμία των δανειοληπτών για να απαντήσουν εάν αποδέχονται ή όχι την προτεινόμενη από την τράπεζα αναδιάρθρωση από είκοσι σε δέκα ημέρες.

Ο σύνδεσμος αναφέρει ακόμη ότι δυστυχώς είναι ξεκάθαρο ότι το κράτος, μεθοδευμένα, κυνηγά τους δανειολήπτες ωσάν αυτοί να δημιούργησαν το πρόβλημα, προσθέτοντας ότι «τις συνέπειες των εγκλημάτων τις βιώνουν οι δανειολήπτες για τους οποίους δεν ενδιαφέρεται κανείς».