You are here

Ασκήσεις επί χάρτου για Grexit

03/04/2015 12:43
Ασκήσεις επί χάρτου κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Θέλω να πιστεύω» είπε, ότι «δεν θα υπάρξει ανάλογος κίνδυνος αλλά, επειδή μια κυπριακή παροιμία λέει, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, σας διαβεβαιώνω ότι έγιναν όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο».

Υπέδειξε, πως δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επηρεασμού της κυπριακής οικονομίας, επισημαίνοντας πως και ο ελάχιστος κίνδυνος αν υπάρχει, έχει προγραμματιστεί σειρά μέτρων.

Τέθηκε θέμα ELA της BOCY

Ο πρόεδρος απαντώντας ερώτηση σε σχέση με το ELA της Τράπεζας Κύπρου, είπε ότι η κυβέρνηση ήγειρε το θέμα στην ΕΚΤ για μετατροπή του ELA της Τράπεζας Κύπρου σε μακροχρόνιο ομολογιακό δάνειο.

Τόνισε ότι έθεσε δύο φορές το θέμα στο πλαίσιο συναντήσεων του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Επεσήμανε ωστόσο ότι το θέμα «είναι ευαίσθητο» και δεν επιθυμεί, είπε, η ΕΚΤ να συζητείται δημόσια καθώς, δεν το επιβάλλουν οι κανονισμοί».

Εξήγησε ότι δεν θα ήθελε να επεκταθεί να μην αποτρέψει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη, σημειώνοντας ότι ο ELA δεν παρεμποδίζει τις τράπεζες από το να προχωρήσουν στην άντληση κεφαλαίων, καταθέσεων και στη δυνατότητα να χρηματοδοτούν έργα με μεγαλύτερη ευχέρεια.

Έξοδος στις αγορές

Σε ότι αφορά την έξοδο της Κύπρου στις αγορές ο κ. ο πρόεδρος είπε ότι σύντομα θα επιχειρηθεί η έξοδος της Κύπρου στις αγορές τονίζοντας ότι «θέλουμε να πετύχουμε την απεξάρτηση από τους διεθνείς δανειστές».

«Από την απόφαση της βουλής στις 17 Απριλίου και την υπεύθυνη θέση κάποιων κομμάτων θα επιτευχθεί με μεγαλύτερη επιτυχία έξοδο της Κύπρου στις αγορές» σημείωσε ο πρόεδρος.

Υπέδειξε ότι «είναι δική μας ευθύνη να εποπτεύουμε την επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής».

Σε παρατήρηση κατά πόσο η άρση των περιοριστικών μέτρων, παραμονές της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τις Βρυξέλλες αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την Αθήνα, ο πρόεδρος σημείωσε:

«Eίναι μία μορφή ψήφου εμπιστοσύνης διότι θέλουμε να πιστεύουμε, ότι θα αποφευχθεί η οποιαδήποτε κρίση στην Ελλάδα. Οι αποφάσεις, βεβαίως, λαμβάνονται από τον υπουργό οικονομικών σε συνεννόηση με την ΚΤ.

Τόνισε επίσης ότι «η άρση δείχνει και την απόλυτη εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα το οποίο χωρίς καμία εξάρτηση από τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα μπορεί να προχωρήσει σε παραπέρα ευεργετικά για την οικονομία δράση του. Κάτω από τους ελέγχους, βεβαίως, που σήμερα εφαρμόζονται».

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι το 2015 «η κυπριακή οικονομία αναμένεται να δείξει τα πρώτα σημάδια αποκατάστασης με την επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως έχει επιβεβαιωθεί από τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Επικαλέστηκε τις θετικές αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους και παρέπεμψε στη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων σε επίπεδα κάτω του 4%.

Αναφέρθηκε στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, με βάση το μνημόνιο για σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και είπε ότι σύντομα αναμένεται να υπάρξει και η ανάλογη εξαγγελία για υλοποίηση της απόφασης.

Ερωτηθείς από πού θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση το ποσό που θα καλύψει τα νέα αναπτυξιακά έργα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία, το 2014 καταγράφηκε πλεονάσματα €400 και πλέον εκατομμυρίων.

Υπάρχουν, πρόσθεσε, κάποια εκ των εξαγγελθέντων προγραμμάτων τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, πχ για τα θέματα ανεργίας των νέων.

«Αλλά η επιτυχία είναι να αποκτάς την εμπιστοσύνη ή να είσαι έτοιμος να αντλήσεις μέσα από συγκροτημένα προγράμματα και αυτό έχουμε επιτύχει» παρατήρησε.

Όσον αφορά στις σχέσεις προεδρικού και ΚΤ, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως ο κάθε θεσμός επιτελεί το έργο που ετάχθη, τονίζοντας πως δεν θεωρεί να προκύπτει οποιαδήποτε ανησυχία και αναστολή των προγραμμάτων των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς για τις ΚΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία δεύτερης αεροπορικής εταιρίας εάν δεν εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ερωτηθείς αν έχουν περισσέψει χρήματα από τα €10 δισ. του προγράμματος, η κυβέρνηση, είπε, θα τα ζητήσει πίσω για να χρηματοδοτήσει κάποια έργα.

Σχολιάζοντας το σχέδιο Γιούνκερ ο κ. Αναστασιάδης, είπε πως δεν υπάρχει ποσόστωση στην άντληση κεφαλαίων από τα €300 δισ., τονίζοντας πως αυτό που θα επιτρέπει την άντληση κεφαλαίων είναι η παρουσίαση ώριμων έργων προς εκθέτες.

Απέστειλε επίσης αυστηρό μήνυμα στις εταιρείες που εμπλέκονται σε σκάνδαλα και υποβάλλουν προσφορές για έργα του δημόσιου.

«Όσες από τις εταιρείες αποδεδειγμένα εμπλέκονται θα ληφθούν μέτρα. Είμαστε σε συνεννόηση με τον γενικό ελεγκτή για να αποφασιστεί η υλοποίηση κυρώσεων για όσους ενέχονται σε διαπλοκή».

Της Ελευθερίας Παϊζάνου