You are here

Scopus: Ανθεκτική σε πιέσεις λόγω πλεονάσματος η Κύπρος

24/02/2020 07:18

Στις χώρες της ΕΕ που τα δημόσια οικονομικά της καταδεικνύουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις πιέσεις, κατά την υλοποίηση ενός διετούς δυσμενούς σεναρίου, περιλαμβάνει την Κύπρο, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope, σε έκθεση του με τίτλο «Δημοσιονομικοί κίνδυνοι και κίνδυνοι χρέους» λόγω του σχετικά υψηλού πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος που καταγράφει. 

Σύμφωνα με τον οίκο, οι δείκτες χρέους για πιο ανθεκτικές χώρες της ΕΕ, όπως το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Σουηδία, τη Μάλτα και την Κύπρο (οι τελευταίες χώρες αξιολογούνται το BBB-/ Σταθερό), αυξάνονται κατά μέσο όρο μόνο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στη διάρκεια ενός δυσμενούς σεναρίου, διάρκειας δύο ετών.

Προσθέτει ότι τα κράτη μέλη της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ, παράλληλα με τη Ρουμανία, κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ποσοστό του δημόσιου χρέους στο πλαίσιο της εξέτασης του δυσμενούς σεναρίου.

Όπως αναφέρει ο Scope, αυτή η εξέλιξη αντικατοπτρίζεται από επιδείνωση των πρωτογενών δημοσιονομικών ισοζυγίων, συμπεριλαμβανομένων του επίπεδου των ελλειμμάτων πέραν του 3% του ΑΕΠ, στα παραδείγματα της Ρουμανίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, στο πλαίσιο της κορύφωση τους στο πλαίσιο του δυσμενούς σεναρίου.

Σημειώνει πως οι οικονομίες αυτές, εισέρχονται σε ύφεση κατά την υλοποίηση του σεναρίου, με την ιρλανδική οικονομία να συρρικνώνεται κατά 7%, την Ελλάδα κατά 4,7% και την Ιταλία και Ρουμανία κατά 2,5% και την Ισπανία κατά 1,7%.

Προσθέτει ότι άλλες οικονομίες της ΕΕ που εμφανίζουν τις σημαντικότερες αυξήσεις των ποσοστών χρέους στην περίπτωση υλοποίησης του δυσμενούς σεναρίου του οίκου περιλαμβάνουν τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Σλοβενία (στην ΚΑΕ) κατά μέσο όρο 12 ποσοστιαίες μονάδες, στη Δυτική Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και τη Γαλλία, κατά μέσο όρο 10 ποσοστιαίες μονάδες και στις Σκανδιναβικές χώρες, τη Φινλανδία κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες.

Μεταξύ των κεντροανατολικών κρατών της ΕΕ οι πιο ανθεκτικές όπως Τσεχία, Εσθονία και Πολωνία, παρουσιάζουν αύξηση του χρέους τους κατά περίπου 6% του ΑΕΠ, σημειώνει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Αναφορικά με τα κράτη της ΕΕ με χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση, που περιλαμβάνουν τη Βουλγαρία και την Κύπρο, ο Scope αναφέρει ότι οι δείκτες χρέους και ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της Βουλγαρίας είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην ΕΕ, περίπου στο 20% του ΑΕΠ και περίπου στο 1% για το 2020-21, αντίστοιχα, ενώ σε σχέση με την Κύπρο ο γερμανικός οίκος τονίζει πως το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Κύπρου αναμένεται να φθάσει στο 4,6% του ΑΕΠ στην διάρκεια των ετών 2020-24 σύμφωνα με το ΔΝΤ.