You are here

Επιστολές ΠτΔ σε μόνιμα μέλη ΣΑ, ΕΕ για Αμμόχωστο

24/02/2020 12:47

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απέστειλε την προηγούμενη βδομάδα επιστολές στους ηγέτες των χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.

Είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στο ίδιο πλαίσιο σχετικές επιστολές προς τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ αλλά και στους επικεφαλής των τριών θεσμών της ΕΕ, δηλαδή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε αυτές τις επιστολές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την Αμμόχωστο αλλά και στις σχετικές δηλώσεις στις οποίες προέβησαν Τούρκοι αξιωματούχοι «ενέργειες που παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και υποσκάπτουν την όλη προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για εξεύρεση συνολικής λύσης» του Κυπριακού, επεσήμανε ο κ. Σεντώνας.

Ερωτηθείς ποιά είναι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη σε σχέση με τα κονδύλια της ΕΕ προς τους Τουρκοκυπρίους, ο κ. Σεντώνας είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας "ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αντίθετος ως προς την παραχώρηση των κονδυλίων αυτών, θα μπορούσε μάλιστα να συζητήσει και σχετική αύξησή τους, νοουμένου ότι τα κονδύλια αυτά υπηρετούν την επανένωση της χώρας, μέσω της εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα".

`Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι σε ενδεχόμενες ενέργειες είτε των Τουρκοκυπρίων είτε της Τουρκίας να προχωρήσουν σε άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και σε εποικισμό τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να ανασταλούν άμεσα", ανέφερε.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σεντώνας είπε πως "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την Αμμόχωστο απέστειλε την προηγούμενη βδομάδα επιστολές στους ηγέτες των χωρών που αποτελούν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δηλαδή προς τον κ. Τραμπ, στον κ. Πούτιν, στον κ. Μακρόν, στον κ. Σι Τζινπίνγκ και στον κ. Τζόνσον".

Επίσης σε αυτό το ίδιο πλαίσιο απέστειλε σχετικές επιστολές προς τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ αλλά και στους επικεφαλής των τριών θεσμών της ΕΕ, στην Πρόεδρο δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

"Σε αυτές τις επιστολές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την Αμμόχωστο αλλά και στις σχετικές δηλώσεις στις οποίες προέβησαν Τούρκοι αξιωματούχοι, ενέργειες που παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και υποσκάπτουν την όλη προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για εξεύρεση συνολικής λύσης", πρόσθεσε.