You are here

Αγωνία στις κυπριακές επιχειρήσεις λόγω ιού

25/02/2020 07:04

Εντείνεται η αγωνία εκατοντάδων κυπριακών επιχειρήσεων από το μέγεθος των αρνητικών επιπτώσεων που συνεχίζει να προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, που έσπρωξε χθες τις διεθνείς κεφαλαιαγορές στις χειρότερες απώλειες της τελευταίας διετίας.

Οι διεθνείς επενδυτές άρχισαν να αναθεωρούν τις αρχικές τους εκτιμήσεις σε ότι αφορά το μέγεθος των αρνητικών επιπτώσεων στο διεθνές εμπόριο και στην παγκόσμια οικονομία, μετά τους κλυδωνισμούς που υφίστανται οι χρηματοοικονομικές αγορές.

Οι δείκτες των πλείστων χρηματιστηρίων δέχθηκαν απώλειες μεταξύ 3 και 4%, με τις μετοχές των εταιρειών πετρελαίου, των αερογραμμών αλλά και των εταιρειών που προμηθεύονται υλικά από την Κίνα να δέχονται τις ισχυρές πιέσεις.

Στην Κύπρο ο τομέας του εμπορίου και ειδικότερα οι εισαγωγείς προϊόντων και πρώτων υλών από την Κίνα, αισθάνονται τους πρώτους κραδασμούς από τον κορωνοϊό και άρχισαν να εκπέμπουν σήμα κινδύνου.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς το μακροοικονομικό περιβάλλον, σε μια περίοδο που άρχισαν να φαίνονται ήδη σημάδια αισθητής επιβράδυνσης της κυπριακής οικονομίας.

Διάφορες βιομηχανίες και ειδικότερα οι φαρμακευτικές που εισάγουν πρώτες ύλες και δεν διατηρούν μεγάλα αποθέματα, στρέφουν την προσοχή τους και αποτείνονται στην ευρωπαϊκή αγορά για να καλύψουν τις ανάγκες τους, επωμιζόμενες μεγαλύτερο κόστος στις συναλλαγές τους.

Ακόμη και οι βιομηχανίες που παραδοσιακά διατηρούν αποθέματα πέραν των τριών μηνών, έχουν σημάνει συναγερμό και αναζητούν νέες αγορές εκτός Ασίας για να μην μείνουν εκτεθειμένες με τις διαστάσεις που προσλαμβάνει η εξάπλωση του ιού.

Οι διαδικασίες μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών από την Κίνα προς τον υπόλοιπο κόσμο γίνονται ολοένα και πιο χρονοβόρες καθώς όλα τα εξαγωνικά προϊόντα από την ασιατική αυτή χώρα παραμένουν σε καραντίνα πέραν των 15 ημερών πριν αναχωρήσουν για τον προορισμό τους, επισημαίνει στη StockWatch ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής.

«Μέχρι την περασμένη βδομάδα οι ανησυχίες των επηρεαζόμενων εμποροβιομήχανων ήταν συγκρατημένες», παρατήρησε ο κ. Τσιακκής.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων εξαιτίας των διαστάσεων που προσλαμβάνει η εξάπλωση του ιού, ιδίως σε Ιταλία, Ιράν και Νότιο Κορέα, έχουν κτυπήσει καμπανάκι, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά παγκοσμίως.

Ενδεικτικά των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη κρίση στο εμπόριο και στη βιομηχανία εξαιτίας του κορωνοϊού, είναι τα αποτελέσματα έρευνας που έχει κάνει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία εργοδοτών και βιομηχάνων.

Βάσει των στοιχείων που έχουν προκύψει πέραν του 1/5 των κυπρίων εμπόρων και βιομηχάνων έχουν επηρεαστεί και θα επηρεαστούν ακόμη περισσότερο, αν η κρίση λόγω κορωνοϊού, συνεχιστεί.

Ο Αντώνης Φραγκούδης, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος επιχειρηματικής ανάπτυξης και οικονομίας της ΟΕΒ που επεξεργάζεται τα στοιχεία των αποτελεσμάτων της σχετικής ευρωπαϊκής έρευνας, ανέφερε στη StockWatch ότι 22% των βιομηχανιών και εισαγωγέων προϊόντων και πρώτων υλών από την Κίνα μετρά τις πρώτες επιπτώσεις.

«Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη μέχρι στιγμής, δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», επισημαίνει ο κ. Φραγκούδης.

Σημείωσε ότι στο ερωτηματολόγιο που έχει αποστείλει η Eurobusiness προς τις κυπριακές επιχειρήσεις και βιομηχανίες για να απαντήσουν αν επηρεάζονται ή όχι από τον κορωνοϊό, ένα ποσοστό της τάξης του 22% απάντησε καταφατικά.

Από το σύνολο του ποσοστού αυτού είπε, το 60% αφορά τον τομέα του εμπορίου, το 20% τη βιομηχανία ενώ στον κατάλογο των επηρεαζόμενων περιλαμβάνονται οι μεταφορές, ο τουρισμός (ξενοδοχεία και τουριστικοί πράκτορες), η παιδεία και ένα μικρό ποσοστό αγγίζει τον ασφαλιστικό τομέα.

Ο κ. Φραγκούδης ανέφερε ότι με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει ένας αριθμός μεγάλων βιομηχανιών στην Κίνα έχει αναστείλει τη λειτουργία του για προληπτικούς λόγους για να μην εξαπλωθεί ο ιός μεταξύ του εργατικού δυναμικού.

«Αυτό σημαίνει ότι κάποιες παραγγελίες ενδεχομένως να μην φτάσουν έγκαιρα στους προορισμούς τους και αυτό αφορά σε κάποιο βαθμό τις βιομηχανίες παρασκευής φαρμάκων», παρατήρησε.

Εκτίμησε ότι παρά τα ανησυχητικά σημάδια που υπάρχουν στον ορίζοντα, οι πραγματικές επιπτώσεις θα διαφανούν αν η κρίση λόγω κορωνοϊού παραταθεί στους επόμενους ένα ή δύο μήνες, λαμβανομένου υπόψη, όπως τόνισε, ότι η Κίνα διαχειρίζεται το 17% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ο πρόεδρος του Invest Cyprus, Μιχάλης Μιχαήλ, μιλώντας χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι οι επιπτώσεις από την παρατεταμένη κρίση λόγω κορωνοϊού, έχει αγγίξει όλους τους τομείς.

Υπέδειξε ότι θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι προσεκτικοί και να υπάρξει συνέργεια ώστε να ληφθούν αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα.

Του Λεύκου Χρίστου