You are here

Δεν ανταποκρίνεται η νομική υπηρεσία για καταχρηστικές ρήτρες

25/02/2020 13:19

Για δεύτερη φορά η νομική υπηρεσία δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της επιτροπής εμπορίου για ενημέρωση σε σχέση με τις αποφάσεις εντοπισμού καταχρηστικών ρητρών σε συμβάσεις τραπεζών με καταναλωτές.

Η επιτροπή ανέμενε ενημέρωση για την πρόοδο της νομικής υπηρεσίας σε σχέση με την προώθηση στα δικαστήρια υποθέσεων καταχρηστικών ρητρών σε καταναλωτικές συμβάσεις, για τις οποίες υπάρχουν εδώ και χρόνια αποφάσεις εκ μέρους της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Ανδρέας Κυπριανού, δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι υποθέσεις να οδηγηθούν ενώπιον των δικαστηρίων και να εκδικαστούν υποθέσεις που αφορούν καταναλωτικές συμβάσεις τραπεζών με δανειολήπτες, καθώς αυτό θα αλλάξει την εικόνα για τις αναδιαρθρώσεις και τα κόκκινα δάνεια, όπως είπε.

Χαρακτήρισε «εκπληκτικό» το γεγονός ότι τόσες υποθέσεις κρίθηκαν βάσιμες και καμία ακόμα δεν τέθηκε ενώπιον των δικαστηρίων.

Η υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή από τα μέσα του 2015 εξέδωσε συνολικά 52 αποφάσεις εκ των οποίων πέντε αφορούσαν τραπεζικά ιδρύματα.

Οι αποφάσεις έχουν σταλεί στη νομική υπηρεσία ώστε να κατατεθούν στο δικαστήριο με στόχο την έκδοση διαταγμάτων με τα οποία το συμβαλλόμενο μέρος θα αναγκάζεται να προχωρήσει στην αφαίρεση των καταχρηστικών ρητρών από τις συμβάσεις και στη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Έτοιμοι να κλητεύσουν τη νομική υπηρεσία

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι θα δοθεί ακόμα μια ευκαιρία στην νομική υπηρεσία και σε περίπτωση που δεν γίνει κατορθωτή η παρουσία εκπροσώπου στην επιτροπή για ενημέρωση, το θέμα θα τεθεί ενώπιον του προέδρου της βουλής.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, σημείωσε ότι συνεχίζεται εδώ και 4-5 χρόνια η δυστοκία στην προώθηση υποθέσεων στο δικαστήριο.

Αναφέρθηκε στην παρουσία του γενικού εισαγγελέα στην επιτροπή οικονομικών κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι «αφού απολογήθηκε, μας διαβεβαίωσε πως εντός των επόμενων 1-2 εβδομάδων θα κατατίθετο η πρώτη υπόθεση για τράπεζες στο δικαστήριο».

Πρόσθεσε ότι η επιτροπή ανέμενε ενημέρωση και πως «είναι η δεύτερη φορά που δεν παρευρίσκεται εκπρόσωπος με δικαιολογίες αναφορικά με τον συντονισμό της συνεδρίασης». Ο κ. Βότσης ζήτησε να κλητευθεί εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας με την κοινοβουλευτική διαδικασία, για ενημέρωση της επιτροπής, ωστόσο είπε, αποφασίστηκε όπως δοθεί άλλη μια ευκαιρία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα έκανε λόγο για σκοπιμότητες στην προσπάθεια προστασίας των τραπεζών και για εμπαιγμό της βουλής που πρέπει να σταματήσει, ενώ τόνισε ότι η νομική υπηρεσία οφείλει να προχωρήσει στην κατάθεση των υποθέσεων στο δικαστήριο άμεσα.

Σημείωσε ότι είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι μπορεί να γίνει εάν έστω και ένας δανειολήπτης δικαιωθεί στο δικαστήριο σε σχέση με αυτές τις υποθέσεις.

Απέδωσε παράλληλα ευθύνη στο υπουργείο εμπορίου  το οποίο όπως είπε, «εάν όντως ήθελε να προχωρήσουν οι υποθέσεις, θα πίεζε τη νομική υπηρεσία να προχωρήσει».

Της Μαρίας Χαμπή