You are here

Δύσκολη η εξάλειψη χάσματος αμοιβών ανδρών – γυναικών

25/02/2020 17:19

Κοντά στο 14% ανέρχεται το χάσμα αμοιβών ανδρών και γυναικών στην Κύπρο, με τους αρμόδιους να τονίζουν τις δυσκολίες που προκύπτουν τόσο στην εξάλειψη του χάσματος, όσο και στον εντοπισμό έμφυλων διακρίσεων στις αμοιβές.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην επιτροπή εργασίας, οι καταγγελίες για χάσμα αμοιβών ανδρών – γυναικών είναι μηδαμινές. Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά σε μια περίπτωση που εντοπίστηκε το 2006 και σε ένα σχετικό παράπονο που έγινε το 2019 με την διευθύντρια του τμήματος εργασιακών σχέσεων να τονίζει ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για τον εντοπισμό της διάκρισης φύλου.

Η διευθύντρια του τμήματος εργασιακών σχέσεων σημείωσε ότι αν και γίνεται δουλειά, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί.

Σημείωσε ότι το 8% του συνόλου των επιθεωρήσεων που γίνονται ετησίως, αφορά το θέμα της ίσης αμοιβής ανδρών – γυναικών, ενώ φέτος πραγματοποιήθηκε εβδομάδα ίσης αμοιβής με τους επιθεωρητές του τμήματος να πραγματοποιούν 248 επισκέψεις σε επιχειρήσεις για σχετική ενημέρωση.

Μελέτη του 2007 εντόπιζε τους τομείς όπου παρουσιαζόταν χάσμα αμοιβών και εκεί επικεντρώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, εντούτοις όπως αναφέρθηκε προγραμματίζεται η διενέργεια νέας μελέτης.

Εκ μέρους της επιτρόπου ανισότητας αναφέρθηκε ότι το μισθολογικό χάσμα παραμένει και είναι η πιο ενδεικτική ανισότητα κατά των γυναικών. Σημειώθηκε ότι αν και το χάσμα μειώνεται, εξακολουθεί να παραμένει και δεν εξαλείφεται παρά τα μέτρα που λαμβάνονται που περιλαμβάνουν τη θέσπιση νομοθεσίας για την κατοχύρωση της ίσης αμοιβής και τις επιθεωρήσεις του υπουργείου εργασίας.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στην επιτροπή, η νομοθεσία πρέπει να ενδυναμωθεί περαιτέρω για την καταπολέμηση του χάσματος αμοιβών ανδρών – γυναικών ενώ, αναφορά έγινε σε νομοθεσίες άλλων χωρών όπως η Γαλλία, που υποχρεώνει τις εταιρείες να αναφέρονται στον τομέα ισότητας περιλαμβάνονται τις αμοιβές στις ετήσιες εκθέσεις τους.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά υποστήριξε ότι η μείωση που παρουσιάστηκε στο χάσμα αμοιβών στην Κύπρο από 14,9 το 2013 σε 13,7% είναι πλασματική και σχετίζεται και με την ανεργία στους άντρες ανάμεσα σε άλλους παράγοντες.

Σημείωσε ότι η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται και οι διακρίσεις δεν εντοπίζονται, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες εντοπισμού του χάσματος αμοιβών είναι δαιδαλώδεις και χρονοβόρες και πρέπει να απλοποιηθούν.

Μ.Χ.