You are here

Σύντομα η έρευνα για την αποκοπή κυπαρισσιών στο Μενεού

27/02/2020 07:17

Σε μια εβδομάδα περίπου η ερευνών λειτουργός αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρώσει και υποβάλει την έκθεση της στο γενικό διευθυντή του υπουργείου γεωργίας Ανδρέα Λουκά, σχετικά με την έρευνα που διατάχθηκε για την κοπή των κυπαρισσιών στην περιοχή Μενεού.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Λουκά εξήγησε ότι η διευθύντρια του ινστιτούτου γεωργικών ερευνών Δώρα Χειμωνίδου, η οποία διενεργεί την έρευνα, ζήτησε κάποια επιπρόσθετα στοιχεία από το τμήμα δασών και αναμένεται πως μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα παραδώσει το πόρισμα της.

Εξήγησε επίσης ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν πειθαρχικά παραπτώματα τότε θα διοριστεί λειτουργός ανώτερος σε βαθμό από τον λειτουργό που έχει διαπράξει τα πιθανά παραπτώματα να διερευνήσει την υπόθεση και να εξάγει τα συμπεράσματα του, τα οποία θα σταλούν αυτούσια στη νομική υπηρεσία για να καθορίσει το κατηγορητήριο το οποίο ακολούθως θα αποσταλεί στη δημόσια υπηρεσία για να επιβάλει την ποινή.

Υπενθυμίζεται ότι στο μικροσκόπιο της ερευνώντας λειτουργού από τον περασμένο Δεκέμβριο, τέθηκε η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τα αρμόδια τμήματα (τμήμα περιβάλλοντος, πολεοδομία, τμήμα δασών) και εάν έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί ή παραλείψεις στην άδεια που δόθηκε στην εταιρεία η οποία προωθεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στο δήμο Μενεού, με αποτέλεσμα να παραβεί τους όρους εντολής της και να αποκόψει 173 κυπαρίσσια και όχι να προχωρήσει στην αποκορύφωση και κλάδεμα των κυπαρισσιών όπως ήταν η κατ’ αρχήν συμφωνία, κάτι που έχει προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και ειδικότερα στην πτηνοπανίδα της περιοχής.

Στο μεταξύ αναμένεται και ο καθορισμός ημερομηνίας εξέτασης του θέματος και από την κοινοβουλευτική επιτροπή περιβάλλοντος μετά την εγγραφή του από τον βουλευτή των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη.

Της Ηρώς Ευθυμίου