You are here

Στην Κύπρο ο αντιπρόεδρος Κομισιόν Katainen

21/03/2015 07:06
Ο Jyrki Katainen, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για Θέσεις Εργασίας, Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα, επισκέπτεται τη Λευκωσία τη Δευτέρα στο πλαίσιο επισκέψεων που πραγματοποιεί για την προώθηση του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, ο Αντιπρόεδρος Katainen θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη όπως και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου και βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Επίσης, θα πραγματοποιήσει ανοιχτό διάλογο με πολίτες και φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για το μέλλον της Ευρώπης και θα επισκεφθεί επίσης το Cyprus Institute, το ερευνητικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο επικεντρώνεται στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, με στόχο να συμβάλει στον μετασχηματισμό της Κύπρου σε μια οικονομία που βασίζεται στη γνώση με την υποστήριξη κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενόψει της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Αντιπρόεδρος δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής που θα βρίσκεται στο νησί για να συζητήσει το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη με την κυβέρνηση, τους φοιτητές και τις τοπικές επιχειρήσεις.

Οπως είπε, το Επενδυτικό Σχέδιο είναι μια μεγάλη ευκαιρία η οποία μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο στις προσπάθειές της για ανάκαμψη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για νέους στην Κύπρο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη θα κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα τρία έτη (2015-2017). Σε κάθε σταθμό προβάλλονται τα τρία βασικά σημεία του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη:

1. Κινητοποίηση χρηματοδότησης για επενδύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε στις 13 Ιανουαρίου τη νομοθετική πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ). Με ισχυρή πολιτική βούληση από όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, στόχος είναι να εγκριθεί το σχέδιο κανονισμού για το ΕΤΣΕ έως το καλοκαίρι του 2015, ώστε το ταμείο να δημιουργηθεί το αργότερο το Σεπτέμβριο του 2015 και να ξεκινήσει η διοχέτευση των κεφαλαίων έως το φθινόπωρο.

2. Μια νέα σειρά έργων. Θα δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα για τις ευρωπαϊκές επενδυτικές ευκαιρίες ώστε να υπάρχει διαφάνεια για τους επενδυτές. Ένα νέο κέντρο τεχνικής βοήθειας θα συμβάλει στο να διασφαλιστεί ότι τα έργα είναι καλά δομημένα και συμμορφώνονται με τις κανονιστικές απαιτήσεις.

3. Κανονιστικές μεταρρυθμίσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την άρση των κανονιστικών φραγμών στις επενδύσεις και για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2015. Ως πρώτο σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της κατάργησης των εμποδίων και της βελτίωσης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε στις 18 Φεβρουαρίου μια Πράσινη Βίβλο για την Ένωση Κεφαλαιαγορών, ξεκινώντας έτσι δημόσια διαβούλευση με όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους.