You are here

Ελληνικό SOS για Κύπρο

04/03/2015 07:11
Γκρίζα σύννεφα για την κυπριακή οικονομία φέρνει η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, εκτιμούν ακαδημαϊκοί, σημειώνοντας τις πρόσθετες προκλήσεις που δημιουργούν στο μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον οι εξελίξεις με το ελληνικό πρόγραμμα.

Τονίζουν την ανάγκη προσήλωσης στο μνημόνιο για να μην έχει η Κύπρος την τύχη της Ελλάδας και καλούν, μεταξύ άλλων, τις κυπριακές αρχές να ανακοινώσουν τα σχέδια τους για ενδεχόμενο Grexit.

Οι ακαδημαϊκοί κλήθηκαν να σχολιάσουν πώς επηρεάζει την Κύπρο η τελευταία απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα που αφορά την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά 4 μήνες με την προϋπόθεση προώθησης απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Αβεβαιότητα στην Κύπρο

Ο αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Μάριος Ζαχαριάδης αναφέρει ότι μετά την τελευταία απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, παραμένουν μεγάλες αγεφύρωτες διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών και της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι για να γεφυρωθούν αυτές οι διαφωνίες ειδικά σε θέματα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που υποδεικνύει το ΔΝΤ, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει γρήγορα και μεγάλα βήματα τα οποία όμως πιθανώς θα απειλούσαν τη συνοχή της.

«Η αβεβαιότητα που προκύπτει για τη συνέχεια της Ελλάδας εντός της ζώνης του ευρώ αναπόφευκτα επηρεάζει και την Κύπρο, π.χ. τη δυνατότητα της Κύπρου να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές σε λογικά επιτόκια, αλλά και τις προσδοκίες των κυπριακών νοικοκυριών», τονίζει.

Την ίδια στιγμή, προσθέτει, το παράδειγμα της Ελλάδας δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης πόλωσης στο εσωτερικό της Κύπρου με αβέβαιη πλέον την πορεία των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εγκριθούν από την κυπριακή βουλή.

Μικρή Ελλάδα η Κύπρος

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Imperial College Business School, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, αναφέρει ότι «η Κύπρος επηρεάζεται αρνητικά από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία με διάφορους τρόπους: Από την παρουσία ελληνικών τραπεζικών υποκαταστημάτων στην Κύπρο, από τις στενές εμπορικές διμερείς σχέσεις και πρωτίστως από την αρνητική σύγκριση στην αργοπορία με την οποία το μνημόνιο εφαρμόζεται και στις δύο χώρες».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, «η Κύπρος θεωρείται σαν μια ‘μικρή Ελλάδα’ και άρα το έλλειμμα εμπιστοσύνης με το οποίο αντιμετωπίζεται η Ελλάδα μεταφέρεται και στην Κύπρο».

«Άρα η Κύπρος», τονίζει, «πρέπει να αποδείξει με πράξεις και όχι μόνο με λόγια ότι είναι όντως διαφορετική από την Ελλάδα. Ένας αποτελεσματικός τρόπος να γίνει αυτό είναι να αρθούν όλες οι εκκρεμότητες που καθυστερούν την επιτυχή συνέχεια του μνημονιακού προγράμματος στην Κύπρο. Οι καθυστερήσεις απλώς αυξάνουν την αβεβαιότητα και δυσχεραίνουν τη σταθεροποίηση στο σύστημα που μπορεί να φέρει περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη».

Προσθέτει ότι τα οικονομικά προβλήματα επιδεινώνονται όταν δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα και οι τρύπες μεγαλώνουν, κάτι που συνέβηκε και στην Ελλάδα στους τρεις τελευταίους μήνες.

«Όσο πιο γρήγορα σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Κύπρο, τόσο πιο γρήγορα θα βγει η χώρα από το μνημόνιο και η σύγκριση με την Ελλάδα δεν θα έχει καμιά σημασία καθώς η Κύπρος δεν θα εξαρτάται από την τρόικα στην εποχή μετά το μνημόνιο. Το έλλειμμα εμπιστοσύνης που δημιουργείται με την αναντιστοιχεία που υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων θα μειωθεί μόνο με περισσότερες πράξεις και λιγότερα λόγια».

Όχι στο ίδιο λάθος

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης σημειώνει ότι η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα δεν έχει επιλύσει κανένα πρόβλημα, απλά έδωσε μια μικρή ανάσα.

«Ο δρόμος που έχει επιλέξει η Ελλάδα είναι δύσκολος και γεμάτος κινδύνους. Έξοδος από το μνημόνιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν μια χώρα αποκτήσει χρηματοδοτική αυτονομία. Η Ελλάδα ήταν κοντά σε αυτό το σημείο πριν μερικούς μήνες, όμως τα πρόσφατα πισωγυρίσματα την απομάκρυναν από το στόχο», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, η Κύπρος δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος.

«Δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει την πολιτική της σε σχέση με το μνημόνιο. Πρέπει να εγκριθούν τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις ώστε να πάρουμε τη θετική αξιολόγηση, κάτι που θα δώσει τα απαραίτητα θετικά μηνύματα στις αγορές. Παράλληλα πρέπει να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας».

Να ανακοινωθούν τα σχέδια

Ο Λέκτορας Οικονομικών και Οικονομικής Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Αλέξανδρος Αποστολίδης, επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από τα δεινά ακόμη.

«Ο Μάρτιος Θα είναι πολύ δύσκολος δημοσιονομικά, και μας θυμίζει την ασφυκτική πίεση του τελευταίου χρόνου της κυβέρνησης Χριστόφια», τονίζει.

Επισημαίνει ότι οι κυπριακές αρχές και ιδιαίτερα η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ανακοινώσουν τα σχέδια τους εάν πιθανόν επιδεινωθεί η οικονομική αβεβαιότητα της Ελλάδας (Grexit).

Της Γεωργίας Χαννή