You are here

Draghi: €60 δισ. μηνιαίως οι αγορές ομολόγων

22/01/2015 15:59
Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης €60 δισ. μηνιαίως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi σε σχέση με την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο του ευρώ, ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 με το συνολικό μέγεθος να υπολογίζεται στα €1,14 τρισ.

Οι αγορές θα αφορούν τίτλους σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ θα υπάρχουν επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας για τις χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος που βρίσκονται σε πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ που ρωτήθηκε σε σχέση με τα κριτήρια που θα τεθούν για τις χώρες που είναι σε μνημόνιο είπε ότι θα εκδοθούν διευκρινιστικές ανακοινώσεις.

Πηγή του υπουργείου οικονομικών δήλωσε στη StockWatch ότι η προυπόθεση που θέτει η ΕΚΤ για την Κύπρο είναι η πιστή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

Ο κ.Draghi επεσήμανε ότι οι αγορές θα γίνουν σύμφωνα με το μερίδιο συμμετοχής των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο ποσοστό τους στο ΑΕΠ της ευρωζώνης. Οι κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο για περίπου το 80% από τις αγορές τίτλων, ανέφερε.

«Η επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, που θα περιλαμβάνει τα υπάρχοντα προγράμματα για την αγορά τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση και καλυμμένων ομολόγων», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Κάτω από αυτό το εκτεταμένο πρόγραμμα«, είπε, «οι συνδυασμένες μηνιαίες αγορές των τίτλων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα ανέλθουν σε €60 δισ».

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, πρέπει να εφαρμόζεται μέχρι να υπάρξει διαρκής προσαρμογή του πληθωρισμού στο στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Είπε ακόμη ότι τον Μάρτιο του 2015, το ευρωσύστημα θα αρχίσει να αγοράζει τίτλους επενδυτικού βαθμού σε ευρώ που εκδίδονται από κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οργανισμούς και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στη δευτερογενή αγορά.

Ορισμένα πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας θα πρέπει να εφαρμόζονται στην περίπτωση των χωρών που βρίσκονται κάτω από πρόγραμμα προσαρμογής, είπε.

Αιτιολογώντας την κίνηση της ΕΚΤ, ανέφερε ότι η απόφαση λήφθηκε για να καταπολεμηθούν δύο αρνητικές εξελίξεις:

Πρώτον, η παραμονή του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα και δεύτερον τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Αναφερόμενος στην πορεία του πληθωρισμού, είπε ότι αναπόφευκτα θα παραμείνει σε χαμηλά και ενδεχομένως αρνητικά επίπεδα, αλλά αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016.

«Με την στήριξη των μέτρων νομισματικής πολιτικής αναμένουμε μια ανάκαμψη στη ζήτηση και με την προϋπόθεση ότι θα ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου κατά την ερχόμενη περίοδο, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016», επεσήμανε.