You are here

Χασάπης: Παραδίδουμε άλλη τράπεζα

20/11/2014 09:24
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου δήλωσε σήμερα ότι η διοίκηση παραδίδει στους νέους μετόχους του συγκροτήματος μια τράπεζα «με ουσιαστικές δυνατότητες».

Όταν αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2013, είπε ο Κρίστης Χασάπης, «παραλάβαμε τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας λαβωμένη».

«Η εμπιστοσύνη προς το συγκρότημα φαινόταν σχεδόν ανύπαρκτη ενώ πολλοί πίστευαν ότι η τράπεζα δεν θα επιβίωνε. Ο κόσμος έσπευδε πολλές φορές και καθημερινά σε αναλήψεις μετρητών από τις ταμειακές μηχανές όλων των τραπεζών φοβούμενος για το αύριο», ανέφερε.

«Το ηθικό του προσωπικού ήταν καταρρακωμένο. Διευθύνων σύμβουλος δεν υπήρχε. Ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις για το 2012 δεν υπήρχαν. Ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν υπήρχε», είπε.

«Κάναμε πολλά», τόνισε, δίνοντας τα εύσημα στο προσωπικό και στο διοικητικό συμβούλιο.

«Η μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου δεν θα ήταν δυνατό να απουσιάζει από τη νέα ανάπτυξη και εξέλιξη της κυπριακής οικονομίας μετά την κρίση. Αυτό ήταν το στοίχημα ολόκληρου του οργανισμού αλλά και της χώρας ταυτόχρονα. Αυτό το στοίχημα το κερδίζουμε», τόνισε.

Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση της Τράπεζας, ο κ. Χασάπης «καλωσόρισε νέους μετόχους που με τις επενδύσεις τους εμπιστεύτηκαν την κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας».

Μετασχηματισμός τραπεζών

Στην ομιλία του ο κ. Χασάπης, ανέφερε ότι ο τραπεζικός τομέας διήλθε ενός σημαντικού και ουσιαστικού μετασχηματισμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών μειώνοντας τα μεγέθη του ισολογισμού του και αυξάνοντας την κεφαλαιακή του επάρκεια. Οι εσωτερικοί περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές καταργήθηκαν πλήρως χωρίς ουσιαστικές επιπτώσεις. Οι καταθέσεις σταθεροποιούνται και η χρηματοδοτική εξάρτηση από το ευρωσύστημα μειώθηκε σημαντικά», είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ενίσχυση και αναβάθμιση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου.

Ο κ. Χασάπης ανέφερε ότι τους τελευταίους 14 μήνες η τράπεζα έλαβε εκτεταμένα μέτρα με στόχο τη στρατηγική επανατοποθέτηση του συγκροτήματος, την αναδιάρθρωση των εργασιών του, τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και τη βελτίωση της κερδοφορίας.

Παρά τη βελτίωση της κατάστασης των τραπεζών και της οικονομίας ευρύτερα, ο κ. Χασάπης ανέφερε ότι παραμένουν προβλήματα και προκλήσεις σημειώνοντας ότι τα χρόνια που ακολουθούν θα είναι κρίσιμα τόσο για τον τραπεζικό τομέα όσο και για την οικονομία.

«Η Τράπεζα Κύπρου παραμένει ο σημαντικότερος πυλώνας του τραπεζικού συστήματος με όλες τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η ευρωστία της τράπεζας και η δυνατότητά της να ανταποκριθεί στον κύριο της ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας, εξαρτάται από την ποιότητα του ισολογισμού της, την επάρκεια και το βάθος της κεφαλαιακής της βάσης και την έκταση των προσβάσεών της σε πηγές χρηματοδότησης.

Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο μέχρι εδώ και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Με την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ της τράπεζας και των πελατών της, με τη στήριξη των μετόχων μας καθώς και την αφοσίωση και εργατικότητα όλου του προσωπικού, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τράπεζα Κύπρου θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στα οικονομικά δρώμενα του τόπου, όπως έκανε για περισσότερο από εκατό χρόνια», τόνισε.