You are here

ΓΕΡΗΕΤ: Αντέχει το δίκτυο, προσοχή στις κυβερνοεπιθέσεις

23/03/2020 15:15

Μήνυμα καθησυχασμού σε ότι αφορά τις αντοχές του δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών, απέστειλε με δηλώσεις του ο επίτροπος ρύθμισης ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείων Γιώργος Μιχαηλίδης, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις.

 «Δεν πρέπει να μας απασχολεί το αν τα δίκτυα θα αντέξουν, μπορούν να αντέξουν. Το μόνο πρόβλημα που είχαμε ήταν η ζήτηση και φάνηκε ότι ο τρόπος για να αυξήσουμε τη ζήτηση, ήταν να έχουμε τον κορωνοϊό,» είπε ο κ. Μιχαηλίδης, μιλώντας σε εκπομπή του OMEGA.

Πρόσθεσε ότι η μόνη ανησυχία, αφορά στις κυβερνοεπιθέσεις. «Τώρα είναι η καταλληλότερη περίοδος για πετύχουν τους στόχους τους οι χάκερς», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι κυβερνοεπιθέσεις πραγματοποιούνται συνήθως σε περιόδους διακοπών, που ο τρόπος αντίδρασης δεν είναι ο καλύτερος.

Ο κ. Μιχαηλίδης, επεσήμανε ότι οι χρήστες του διαδικτύου πρέπει να προσέχουν τι λαμβάνουν, καθώς και τις ενέργειές τους για να μην θέσουν τον εαυτό και τις εταιρείες τους σε κίνδυνο. Αναφερόμενος σε όσους εργάζονται εξ αποστάσεως (remote workers), είπε ότι εάν κάνουν οποιοδήποτε λάθος αυτό μπορεί να μεταφερθεί στο δίκτυο τους. Σχετικές οδηγίες όπως είπε, έχουν δοθεί σε όλους τους χειριστές συστημάτων κρίσιμων υποδομών, για τη διασφάλιση ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές αυτών των χρηστών είναι προστατευμένες.

Κάθε άλλο παρά πρόβλημα με το δίκτυο

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε παράλληλα, σε ανακοίνωση του ευρωπαϊκού σώματος ρυθμιστών σύμφωνα με την οποία αναμένεται να δημιουργηθεί μηχανισμός παρακολούθησης που θα εξετάζει το βαθμό αύξησης της χρήσης των δικτύων ωστόσο, δεν έχουν καθοριστεί ακόμα οι λεπτομέρειες της λειτουργίας του, όπως είπε.

Σημείωσε ότι το ΓΕΡΗΕΤ έχει ήδη αρχίσει να καταγράφει σχετικά στοιχεία, προσθέτοντας πως τα πρώτα αποτελέσματα εκ μέρους των παρόχων θα είναι έτοιμα στο τέλος της εβδομάδας.

Μέχρι στιγμής πάντως, όπως είπε, κάθε άλλο παρά οποιοδήποτε πρόβλημα παρατηρείται με το δίκτυο.

«Όταν οι πάροχοι προχωρούν σε δωρεάν αναβαθμίσεις και βρίσκουν την ευκαιρία να προωθήσουν προϊόντα πιο ψηλών ταχυτήτων, κάθε άλλο παρά πρόβλημα με το δίκτυο διαπιστώνεται», είπε.

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι η ΕΕ έχει επίσης ζητήσει από πλατφόρμες που προσφέρουν υπηρεσίες streaming (π.χ. Netflix), να μην παρέχουν βίντεο σε πολύ ψηλή ευκρίνεια, έτσι ώστε να μειώνεται ο όγκος των αρχείων.

Αυτό δεν είναι νέο, είπε, αφού ανάλογη οδηγία προβλέπει ότι όπου κριθεί αναγκαίο, οι πάροχοι που έχουν την ευχέρεια διαχείρισης δικτύου μπορούν να σταματήσουν χρήστες που κατεβάζουν μεγάλα αρχεία. Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση, ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο στην Κύπρο.

Η ανακοίνωση της ευρωπαϊκής αρχής αναφέρεται επίσης στη δυνατότητα αλλαγής των χαρακτηριστικών του δικτύου των καταναλωτών, στοιχείο που σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, προστέθηκε κατόπιν πιέσεων σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από τους παρόχους των χωρών τους.

Επεσήμανε ότι η εν λόγω αναφορά δεν αφορά στην Κύπρο, εφόσον οι πάροχοι προβαίνουν από μόνοι τους σε αυτές τις αναβαθμίσεις, δωρεάν.

Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες ταχυδρομείων, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι έχει σταλεί επιστολή και αναμένεται απάντηση, αναφορικά με τους λόγους της αναστολής των υπηρεσιών αποστολής και παραλαβής, καθώς και το πώς εφαρμόζεται αυτή, στο πνεύμα των αποφάσεων της κυβέρνησης ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον ήταν ορθή η απόφαση.

Πάντως σε πρόσφατες δηλώσεις του, εκπρόσωπος της υπηρεσίας κυπριακών ταχυδρομείων, διευκρίνισε ότι η απόφαση ήταν αποτέλεσμα των περιορισμών στα πτητικά προγράμματα αεροπορικών εταιρειών.

Της Μαρίας Χαμπή