You are here

Κορωνοϊός: Διαγνωστικά τεστ κατ’ οίκον στη Βρετανία «εντός ημερών»

26/03/2020 06:21

Χιλιάδες διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε στο σπίτι του και επιστρέφουν αποτελέσματα εντός 15 λεπτών θα μπορούσαν «εντός ημερών» να αρχίσουν να διανέμονται σε πολίτες με συμπτώματα στη Βρετανία που τελούν υπό απομόνωση ή να πωλούνται στα φαρμακεία.

Αυτό ανακοίνωσε η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Λοιμώξεων του κρατικού οργανισμού Δημόσιας Υγείας Αγγλίας, καθηγήτρια Σάρον Πίκοκ, καταθέτοντας στην επιτροπή επιστήμης της Βουλής των Κοινοτήτων.

Κατά την Κ. Πίκοκ, η μαζική εξέταση όσων ανησυχούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι δυνατή ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεχθεί επικρίσεις, ακόμα και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για την εγκατάλειψη των μαζικών διαγνωστικών ελέγχων εν μέσω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού. Μέχρι και τη Δευτέρα πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο κάτι λιγότερο από 5.000 τεστ την ημέρα, έναντι αρχικού στόχου 10.000. Από τους ελέγχους εξαιρούνται γιατροί και νοσηλευτές.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον έχει πει ότι στόχος είναι ο αριθμός των ημερήσιων τεστ να αυξηθεί στις 25.000 εντός εβδομάδων.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε την Τρίτη στη Βουλή ότι η κυβέρνηση έχει παραγγείλει μέχρι στιγμής 3,5 εκατομμύρια τεστ αντισωμάτων, που θεωρητικά δείχνουν αν κάποιος είχε προσβληθεί στο παρελθόν από τον κορωνοϊό και αν επομένως έχει δυνητικά αναπτύξει ανοσία.

Δεν έδωσε όμως καμία ένδειξη ότι οι μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι θα μπορούσαν να αρχίσουν τόσο σύντομα.

Το πρόσφατα παρασκευασμένο τεστ, που μοιάζει με τεστ εγκυμοσύνης και αναλύει σταγόνα αίματος από το δάχτυλο του εξεταζόμενου, θα αξιολογηθεί οριστικά αυτή την εβδομάδα και αν λειτουργεί όσο αποτελεσματικά ελπίζουν οι επιστήμονες θα τεθεί προς γενική χρήση την ερχόμενη εβδομάδα, είπε η κ. Πίκοκ.

Τη διανομή του διαγνωστικού τεστ στα σπίτια των πολιτών θα αναλάβει η Amazon.

ΚΥΠΕ