You are here

Σάσσολι: Για ανάκαμψη από οικονομικές επιπτώσεις COVID19 απαιτούνται κοινά ομόλογα

26/03/2020 20:06

Την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο και ενοποιημένο σχέδιο για την επανέναρξη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του COVID-19, το οποίο θα περιλαμβάνει και κοινά ομόλογα, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σάσσολι, κατά την παρέμβασή του στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνέρχεται σήμερα με τηλεδιάσκεψη.

"Πιστεύουμε, μαζί με πολλούς από εσάς, ότι πρέπει να εργαστούμε για έναν κοινό μηχανισμό χρέους, που θα εκδίδεται από ένα ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο, που θα μας επιτρέψει να αντλήσουμε κεφάλαια στην αγορά με βάση τους ίδιους όρους για όλους και να χρηματοδοτήσουμε τις πολιτικές για την αναζωογόνηση της Ένωσης μετά από αυτή την πανδημία", δήλωσε συγκεκριμένα.

Αναλυτικά, ο Πρόεδρος του ΕΚ δήλωσε πως "πρέπει να αποδείξουμε στους πολίτες μας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η απάντηση σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στην περαιτέρω κρίση που θα ακολουθήσει".

"Πρέπει να διδαχθούμε από το θάρρος και την αποφασιστικότητα όλων εκείνων - γιατρών, επαγγελματιών υγείας, εθελοντών, εργαζομένων βασικών υπηρεσιών - που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της σωτηρίας των ζωών των πολιτών μας και της προστασίας της κοινωνίας μας. Πρέπει να επικεντρωθούμε πρώτα στην υγεία, να ενθαρρύνουμε την αλληλεγγύη και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι όπου χρειάζονται", σημείωσε.

"Γνωρίζουμε ήδη ότι η πανδημία του COVID-19 θα προκαλέσει επίσης μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση στην ευρωπαϊκή οικονομία, σε μια εποχή που ήδη έπασχε από χαμηλή ανάπτυξη και υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ότι η σοβαρή κρίση της υγείας που βιώνουμε τώρα θα εξελιχθεί σε μια οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Υπάρχει ανάγκη για ηγεσία, διότι η πρόκληση δεν θα ολοκληρωθεί με το τέλος της τρέχουσας έκτακτης ανάγκης", προειδοποίησε ο Πρόεδρος του ΕΚ.

"Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν ήδη λάβει σημαντικά μέτρα: το πακέτο της Κομισιόν, η απόφαση αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η υπόσχεση της ΕΚΤ να κάνει ό, τι χρειάζεται για τη διατήρηση των κανονικών συνθηκών χρηματοδότησης και τα μέτρα της Κομισιόν για την προστασία της εσωτερικής αγοράς. Ωστόσο, οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν εξίσου έκτακτες απαντήσεις", σημειώνει. 

"Δεν πρέπει να κάνουμε τα λάθη του 2008. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας, καθιστώντας την πιο πράσινη και πιο περιεκτική. Πρέπει επίσης να επωφεληθούμε της ευκαιρίας για τον εκσυγχρονισμό και την εναρμόνιση του κοινωνικού μοντέλου μας", προσέθεσε.

"Σήμερα, 687 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν να υιοθετήσουν τα μέτρα που πρότεινε η Κομισιόν. Το Κοινοβούλιο θα παραμείνει ανοικτό και έτοιμο να ψηφίσει για τα μέτρα που απαιτούνται. Αυτή η στιγμή είναι σοβαρή, δεν θα σταθούμε και θα παρακολουθήσουμε. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και αναμένουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενεργεί με την ίδια ευθύνη", κατέληξε.