You are here

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

27/03/2020 10:57

Απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με έκδηλες τις ανησυχίες παγκοσμίως για τον κορωνοϊό.

Αρνητικά επηρέασε τις αγορές και το ναυάγιο για τα coronabonds στη Σύνοδο Κορυφής. Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 3,65%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 5,96% και στο Παρίσι ο CAC βρίσκεται στο -4,69%.

«Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, που δεν οδήγησε, μετά τις γερμανικές αντιδράσεις, στην προώθηση ενός κοινού ομολόγου των κρατών-μελών, παρά το αίτημα των εννέα χωρών. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει τις επόμενες δύο εβδομάδες να καταθέσουν τις προτάσεις τους. 

Την πάγια γερμανική θέση εναντίον των ευρωομολόγων επανέλαβε τις πρωινές ώρες η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται και οι τρεις δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά την είδηση ότι οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Κίνα όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων από κορωνοϊό.

Οι ΗΠΑ, που έχουν γίνει πλέον η χώρα όπου η πανδημία εξαπλώνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα παγκοσμίως, καταμετρούν τουλάχιστον 82.404 κρούσματα, σύμφωνα με τους αριθμούς του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Μέχρι χθες Πέμπτη η Κίνα είχε καταγράψει 81.285 κρούσματα και η Ιταλία 80.539, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι κυβερνήσεις τους και υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Απώλειες 3,92% σημείωσε και το ΧΑ ενώ στο ΧΑΚ η πτώση ανέρχεται στο -1,03%. Η μετοχή της Τρ. Κύπρου έκλεισε στα €0,678 και στο -2,87% και της Ελληνικής στα €0,60 χωρίς μεταβολή.