You are here

Καμπανάκι δημοσιονομικού συμβουλίου για διατήρηση αποθεματικού

27/03/2020 13:49

Την ανάγκη διατήρησης αποθεματικού ώστε το κράτος να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει την επόμενη μέρα της κρίσης και σε περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας σε μεσημβρινή εκπομπή του κρατικού καναλιού, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε τα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν από την κυβέρνηση για αντιμετώπιση των συνθηκών που επιφέρει η πανδημία, σημειώνοντας ότι αυτά είναι τα μέτρα που εισηγούνται οι οικονομολόγοι και οι αρμόδιοι θεσμοί.

Ωστόσο, τόνισε πως η ουσία είναι το πώς αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν στην πράξη, καθώς και το να κρατηθεί αποθεματικό σε περίπτωση που ο ιός επανέλθει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες που θα επιφέρουν προβλήματα την επόμενη μέρα, τόσο στα δημοσιονομικά, όσο και στις επιχειρήσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης, επεσήμανε πως στην υφιστάμενη κρίση υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα καθώς, σε αντίθεση με το 2013, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το κόστος, ενώ όπως ανέφερε, δεν γνωρίζουμε το πόσο θα διαρκέσει η πανδημία και πόσο πληθυσμό θα επηρεάσει.

Γι’ αυτούς τους λόγους, είπε, πρέπει να κρατήσουμε αποθεματικό, «να μην δώσουμε σε επιχειρήσεις που ήταν στον αναπνευστήρα και θα έκλειναν έτσι κι αλλιώς, ούτε σε επιχειρήσεις που δεν χρειάζονται τη στήριξη».

«Δεν είναι θέμα δικαιοσύνης αλλά επιβίωσης» τόνισε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να έχουμε αποθεματικό σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση».

Επεσήμανε ακόμα την ανάγκη χρηματοδότησης νέων ιδεών, σημειώνοντας πως μπορεί να κλείσει μια επιχείρηση με πέντε εργαζόμενους, αλλά να ανοίξει μια άλλη με 20 εργαζόμενους.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει καταμερισμός του βάρους με προσοχή και όλοι να είναι προσεκτικοί στις απαιτήσεις τους, υποστηρίζοντας ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το κράτος δεν πρέπει να είναι το πρώτο μας καταφύγιο, αλλά το ύστατο καταφύγιο.

Σημείωσε ότι τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που μπορεί να λάβει η Κύπρος είναι περιορισμένα, χαρακτηρίζοντας επίσης περιορισμένη την πιθανότητα οι ευρωπαϊκές αρχές να τυπώσουν χρήμα για να δοθεί στα νοικοκυριά («helicopter money»), καθώς όπως ανέφερε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν τεράστιες διαφωνίες ακόμα και για την έκδοση ευρωομολόγου που αφορά δανεισμό.

Της Μαρίας Χαμπή