You are here

Στο τραπέζι η μείωση των ενοικίων

03/04/2020 07:14

Σενάρια επί σεναρίων εξετάζονται από τεχνοκράτες του υπουργείου οικονομικών, από επιτελεία κομμάτων και οργανώσεων για να διαμορφωθούν προτάσεις οι οποίες να αποσκοπούν στην προσωρινή μείωση των ενοικίων για ένα χρονικό διάστημα εννέα μηνών, όσο δηλαδή θα κρατήσει η αναστολή της αποπληρωμής δόσεων, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των νοικοκυριών.

Φαίνεται ότι λόγω των πολλών παραμέτρων που έχει το επίμαχο αυτό θέμα, η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία ψάχνουν τη χρυσή τομή, στη βάση εισηγήσεων και προτάσεων οργανώσεων, ώστε η οποιαδήποτε ρύθμιση αποφασιστεί να γίνει με τέτοιο τρόπο που η οποιαδήποτε ενδεχόμενη μείωση των μισθωμάτων να μην επηρεάσει βαθιά το άλλο ενδιαφερόμενο μέρος που είναι εκείνοι οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν προς ενοικίαση υποστατικά και κατοικίες.

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, που κλήθηκε από τη StockWatch να σχολιάσει το όλο θέμα αναφέρθηκε στην απόφαση να απαγορευθούν οι εξώσεις στη διάρκεια της κρίσης για μη καταβολή ενοικίων, με βάση το νόμο που κατέθεσε το υπουργείο δικαιοσύνης και ψηφίστηκε από τη βουλή.  

Σημείωσε ότι «αν υπάρξει κάτι άλλο θα το δούμε σε ευθέτερο χρόνο».

Ωστόσο στην Πινδάρου μέλη της επιτροπής οικονομικών του κυβερνώντος κόμματος έχουν ετοιμάσει σχετικές εισηγήσεις οι οποίες σε συνεργασία με την ηγεσία, θα ληφθούν πολύ σύντομα.  Οι εισηγήσεις του ΔΗΣΥ θα τεθούν ενώπιον της εκτελεστικής εξουσίας για τα περαιτέρω. 

«Είναι πολύπλοκο το θέμα με ευαίσθητες πτυχές και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με μέτρο», παρατήρησε στη StockWatch ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Δεν θα πρέπει να αφεθεί το θέμα στον αυτόματο πιλότο» σημείωσε και υπέδειξε ότι «νούσιμα θα πρέπει από τη μία να δοθούν ελαφρύνσεις που αφορούν ενοίκια επαγγελματικών εγκαταστάσεων αλλά και νοικοκυριών που έχουν επηρεαστεί από τα διατάγματα αναστολής εργασιών, αλλά να ληφθούν υπόψη και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην άλλη πλευρά καθώς αρκετοί επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες υποστατικών έχουν ως μοναδικό εισόδημα την είσπραξη ενοικίου».

Ο κ. Νεοφύτου θεωρεί ότι θα μπορεί να υπάρξει μία ρύθμιση σε συνδυασμό με την αναστολή της αποπληρωμής δόσεων, αλλά δεν θέλησε να επεκταθεί περισσότερο.

Σημειώνεται ότι ο νόμος για τη διαδικασία εξώσεων «εξπρές» που ψήφισε πρόσφατα η βουλή έχει ανασταλεί για τους επόμενους τρείς μήνες αλλά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και η ΠΟΒΕΚ θεωρούν ότι το χρονικό αυτό διάστημα δεν είναι αρκετό, λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμη οι οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης δεν έχουν κορυφωθεί.

Στο ΔΗΚΟ τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας ετοιμάζουν σχετικές προτάσεις για περαιτέρω στήριξη της οικονομίας και ειδικότερα ως προς τη ρύθμιση του επίμαχου ζητήματος για τη διαχείριση των €2 δισ. που το κράτος θέλει να εγγυηθεί για να διοχετευτούν από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό βουλευτές του κόμματος θα καταγράψουν και εισηγήσεις σε σχέση με το ενδεχόμενο να υπάρξει μερική μείωση των ενοικίων.

«Όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε στη στήριξη της οικονομίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για διασφάλιση των θέσεων εργασίας», επισημαίνει στη StockWatch ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλώνας.

«Ας δούμε πως διαχειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση τα ενοίκια επαγγελματικών εγκαταστάσεων, καταστημάτων και γραφείων των επιχειρήσεων που έχουν διακόψει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, αλλά και των επηρεαζόμενων εργαζομένων», υπέδειξε ο κ. Μυλωνάς.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε μείωση 40% των ενοικίων» παρατήρησε, προσθέτοντας ότι «ενδεχομένως να μην φθάσουμε σε τέτοιο επίπεδα εμείς εδώ στην Κύπρο αλλά θα πρέπει να γίνει κάτι. Όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση των σαρωτικών συνεπειών που προκαλεί η υγειονομική κρίση και γιατί όχι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα από την είσπραξη ενοικίων».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι η κυβέρνηση οφείλει τάχιστα να αποταθεί προς τα ταμεία της ΕΕ για να αποκτήσει τα μερίδια που της ανήκουν από τα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων .

Στο υπουργείο οικονομικών, έχει διαρρεύσει πάντως ότι γίνονται σκέψεις για προσωρινή ή μερική μείωση των ενοικίων μόνο για επαγγελματικές εγκαταστάσεις (καταστημάτων και γραφείων) και για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, κυρίως αυτά τα οποία επηρεάζονται από τα διατάγματα της κυβέρνησης. 

Ο γενικός γραμματέας της του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής είπε ότι τα αρμόδια όργανα του επιμελητηρίου εξέτασαν διεξοδικά το ζήτημα και εκτίμησαν ότι χρειάζεται ιδιαίτερου χειρισμού λαμβανομένων υπόψη ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες υποστατικών που το μοναδικό τους εισόδημα είναι το ενοίκιο, από την άλλη είναι και οι ενοικιαστές, πλείστοι εκ των οποίων βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

«Η προσφερόμενη λύση είναι να υπάρξει μία αλληλοκατανόηση μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων μερών», υπέδειξε ο κ. Τσιακκής. 

Ο γγ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πρέπει η πολιτεία να αναμένει την καλή θέληση των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά η κυβέρνηση και η βουλή να προχωρήσουν στην απαλλαγή ενοικίου για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την αναστολή της λειτουργίας τους και για τους υπόλοιπους να γίνει ουσιαστική μείωση πέραν του 50% του ενοικίου.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας σημείωσε ότι το ζήτημα της μείωσης των ενοικίων είναι πολύπλευρο, αλλά θα μπορεί να υπάρξει μία ρύθμιση στο πλαίσιο της αναστολής αποπληρωμής δόσεων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι κάποιοι εξαρτούνται από τα έσοδα που έχουν από ενοίκια. 

«Σίγουρα δεν θα επηρεαστούν αυτοί οι οποίοι καταβάλλουν τις δόσεις τους στις τράπεζες από τα ενοίκια που εισπράττουν. Η άποψη της ΣΕΚ είναι ότι θα πρέπει να καταγραφούν οι αδυναμίες που υπάρχουν από πλευράς μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών που εμπίπτουν στις ομάδες που έχουν επηρεαστεί από τα διατάγματα», πρόσθεσε ο κ. Μάτσας.

Του Λεύκου Χρίστου