You are here

Απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου για δανειολήπτες

16/07/2014 15:00
Την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την προστασία των δανειοληπτών από τις παράνομες υπερχρεώσεις των τραπεζών, ανέλυσε στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου ο νομικός Παύλος Αγγελίδης, στην παρουσία του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι «η ΕΕ δεν επιβάλλει μόνο υποχρεώσεις στα κράτη μέλη, έτσι και εμείς στην Κύπρο πρέπει να μάθουμε να παίρνουμε και τα οφέλη και τα καλά της Ευρώπης. Στις σημερινές συνθήκες που ζούμε και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έρχεται να μας βρει μια απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου πολύ χρήσιμη και σωτήρια για πολλούς την οποία έχει αναλύσει και έχει προτείνει προς το ΕΥΡΩΚΟ ο έγκριτος δικηγόρος Παύλος Αγγελίδης».

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι σε απόφαση του το ευρωπαϊκό δικαστήριο στις 30 Απριλίου του 2014 ανέφερε ρητά και αμετάκλητα ότι τα δάνεια που έγιναν σε ξένο συνάλλαγμα «πρέπει να αποπληρώνονται στην ισοτιμία που ελήφθησαν και όχι στις σημερινές ισοτιμίες, δηλαδή 60-70% πιο ακριβά».

Όσον αφορά στα υπερβολικά επιτόκια, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «η ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια έχουν εξηγήσει ότι το επιτόκιο πρέπει να είναι σταθερό και κατανοητό από το δανειολήπτη. Επιτόκιο», πρόσθεσε, «το οποίο επιτρέπει στο δανειστή να ανεβοκατεβάζει το ύψος του και να προσθέτει οποιεσδήποτε άλλες επιβαρύνσεις είναι άκυρο».

Είπε, επίσης, ότι «εάν η εθνική νομοθεσία, στην περίπτωση μας η κυπριακή νομοθεσία δεν δίνει ρητές εξουσίες στα δικαστήρια να αποκαθιστούν το δίκαιο επιτόκιο, η ρήτρα για το επιτόκιο είναι μηδέν, δηλαδή ο δανειζόμενος έχει να πληρώσει μόνο εκείνα που έχει δανειστεί».

Δυστυχώς, είπε, «αυτό το πράγμα, παρόλο που για εβδομάδες προσπαθώ να το βγάλω προς τα έξω, διάφοροι παράγοντες - που μπορείτε εσείς να φανταστείτε - το έχουν εμποδίσει. Ευχαριστώ το ΕΥΡΩΚΟ που επιτέλους αναδεικνύει αυτό το μεγάλο θέμα που ταλαιπωρεί τον κυπριακό λαό».

Ο κ. Αγγελίδης είπε ακόμη ότι τα δάνεια που οφείλονται στις τράπεζες είναι λιγότερα από τα μισά.

Σε ερώτηση πως μπορεί να προστατευθεί ο δανειολήπτης, είπε ότι ο δανειολήτης «μπορεί να ζητήσει από την τράπεζα του κατάσταση από την αρχή που πήρε το δάνειο και να συγκρίνει τις πληρωμές τις οποίες έκανε. Εάν διαφέρουν από το συμφωνημένο επιτόκιο θα πρέπει να συμβουλευθεί αμέσως δικηγόρο».

Είπε, επίσης, ότι «πρόσφατη οδηγία του ευρωπαϊκού συμβουλίου έχει εξουσιοδοτήσει και το μεσολαβητή που διορίστηκε πρόσφατα να εφαρμόζει αυτή την απόφαση, δηλαδή όσοι πηγαίνουν και στο διαμεσολαβητή πρέπει να απαιτούν εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Ερωτηθείς για το κόστος των νομικών διαδικασιών που ενδεχομένως να επωμιστεί ο δανειολήπτης που θα κινηθεί νομικά εναντίον των τραπεζών, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «το τί θα γλυτώσει συγκριτικά με το τί θα ξοδέψει είναι κάτι που δεν συγκρίνεται. Μπορεί να ξοδέψει €2-3 χιλ. και να γλυτώσει εκατοντάδες χιλιάδες».

Ανέφερε ότι «είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι συμπατριώτες μας που σήμερα βρίσκονται σε απόγνωση διότι βλέπουν τα δάνεια τα οποία πλήρωναν κανονικά σε ξένο συνάλλαγμα και παίρνουν καταστάσεις και βλέπουν περισσότερο υπόλοιπο από εκείνο που πήραν, κάτι που οφείλεται σε αυτές τις παρανομίες».

«Εάν αφαιρεθούν οι υπερχρεώσεις των τραπεζών τότε θα διαφανεί ότι τα κόκκινα δάνεια είναι πολύ λιγότερα από εκείνα που παρουσιάζουν οι τράπεζες και η Κεντρική Τράπεζα», κατέληξε.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είπε ότι «εμείς αναδεικνύοντας αυτό το ζήτημα και δεν θα μείνουμε μόνο στη δημοσιογραφική διάσκεψη θα προχωρήσουμε και παρακάτω».

«Εμείς, στο πλαίσιο της ανάδειξης του θέματος και εάν όλα αυτά που λέει ο κ. Αγγελίδης δεν αμφισβητηθούν νομικά από κανένα, θα προχωρήσουμε πάνω σε τρεις άξονες: Πρώτον, στην περαιτέρω πληροφόρηση, δεύτερον, να συζητήσουμε με το διαμεσολαβητή πώς σκέφτεται ο ίδιος να αντιμετωπίσει το ζήτημα και τρίτον, θα προχωρήσουμε και σε πιθανές νομοθεσίες στη βουλή στη βάση των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων».

«Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε Κεντρική Τράπεζα, είτε κυπριακή είτε ευρωπαϊκή, οφείλει να ακολουθεί το ευρωπαϊκό δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων», είπε.

Συνάντηση Αναστασιάδη – Ντράγκι

Αναφερόμενος στη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο κ. Συλλούρης τη χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» και ιδιαίτερα, όπως είπε, «εάν επιτευχθεί το ζήτημα των €5,5 δισ. του ELA καθώς επίσης και τα άλλα ζητήματα που έχουν προωθηθεί».

«Θέλω να πιστεύω και εύχομαι να είναι επιτυχής η συνάντηση», ανέφερε.