You are here

Στην Ermes to 45% ITTL

16/07/2014 10:17
Σε συμφωνία για διάθεση από τη Woolworth στην Ermes Department Stores του 45% του μετοχικού κεφαλαίου (45 εκ. μετοχές) που κατέχει στην Ittl Trade Tourist and Leisure Park έναντι του ποσού ων €42,8 εκ. σε μετρητά, έχουν καταλήξει οι εταιρείες Woolworth και Ermes.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, η συναλλαγή γίνεται σε καθαρά εμπορική βάση, αφού έχει ληφθεί υπόψη πρόσφατη αποτίμηση από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο ενώ βασίζεται και στην λογιστική αξία των ακινήτων της IITL όπως αυτή αποτιμήθηκε από ανεξάρτητο εκτιμητή ακινήτων στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Το ύψος της αντιπαροχής που ανέρχεται στα €0,95 ανά μετοχή είναι σε μικρό premium περίπου 6% από την αναπροσαρμοσμένη καθαρή λογιστική αξία ανά μετοχή ως είχε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 που είναι €0,896 ανά μετοχή. Η αναπροσαρμοσμένη καθαρή λογιστική αξία υπολογίστηκε αφού αφαιρέθηκαν οι πρόνοιες για αναβαλλόμενη φορολογία €16,4 εκ. οι οποίες αποτελούν ενδεχόμενη υποχρέωση και δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν. Σημειώνεται ότι η καθαρή λογιστική αξία ανά μετοχή της ITTL ωε είχε στις 31 Δεκεμβρίου 2013 ανήλθε σε €0,732 ανά μετοχή με τα καθαρά στοιχεία ενεργητικού να ανέρχονται σε €73,235 εκ.

Από τη συναλλαγή θα προκύψει κέρδος €9,9 εκ. για τη Woolworth το οποίο θα αναγνωριστεί στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2014.

Η Ermes προβαίνει στην αγορά αυτή με σκοπό την αξιοποίηση μέρους των μετρητών από την πρόσφατη πώληση του ποσοστού της στην CTC-PAri (Airports) με αντίστοιχη υψηλής ποιότητας και προοπτικών αλλά και ασφαλούς επένδυσης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τα δικαιώματά της στο Mall of Cyprus, ιδιοκτησίας της ITTL αφού στο χώρο αυτό έχουν παρουσία οι εμπορικές εταιρείες του συγκροτήματος Ermes, Debenhams, Next και άλλα, με καταστήματα συνολικού εμβαδού περίπου 7.300 τ.μ. (περίπου το 30% των εμπορικών χώρων του εμπορικού κέντρου).

Η Woolworth παρά τη διάθεση σημαντικού ποσοστού στην ITTL εξακολουθεί να παραμένει ο κύριος μέτοχος με ποσοστό 54,7% στο μετοχικό κεφάλαιο. Τονίζεται ότι με τη μερική διάθεση των μετοχών, το συγκρότημα της Woolworth θα είναι σε θέση α προχωρήσει πιο άμεσα στο επενδυτικό του πλάνο (επεκτάσεις εμπορικών κέντρων, έργο Limni Bay κλπ) αλλά παράλληλα περιορίζει τις υποχρεώσεις του και βελτιώνει περαιτέρω τον ισολογισμό του, γεγονός που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι σύντομα η ITTL θα προβεί σε επέκταση του The Mall of Cyprus κατά περίπου 8 χιλ. τ.μ.

Γ.Χ.