You are here

Ξέσπασαν αντιδράσεις για τους μισθούς

12/07/2014 12:02
Toν ασκό των αντιδράσεων των συντεχνιών στους ημικρατικούς οργανισμούς και στην εκπαίδευση άνοιξαν οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών σε σχέση με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για αλλαγή της παροχής μισθολογικών αυξήσεων στο δημόσιο και ευρύτερο τομέα.

Μετά τη χθεσινή αντίδραση της ΠΟΕΔ, στο χορό των αντιδράσεων μπήκαν σήμερα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΗΟ –ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ- ΠΕΟ, οι οποίες εκπροσωπούν την πλειονότητα των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς.

Ο γγ της ΟΗΟ - ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, σημείωσε ότι οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών προκάλεσαν αναστάτωση στις τάξεις των εργαζομένων στον ημιδημόσιο τομέα και ενέτειναν, όπως είπε, την αβεβαιότητα.

Υπενθύμισε ότι στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα από το 2011 έχουν παρθεί μέτρα αποκοπών μισθών, παγοποιήθηκαν οι μισθοί, περιορίστηκαν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα, καταργήθηκαν επιδόματα και μειώθηκε μεταξύ άλλων και η αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση.

«Την ίδια ώρα», πρόσθεσε, «τόσο οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όσο και αυτοί του ιδιωτικού τομέα επωμίστηκαν αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ καθώς κι άλλων φορολογιών, όπως αυτού της ακίνητης περιουσίας. Όλα αυτά μέτρα συνεκτιμήθηκαν από όλους ότι ήταν σωστά για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα».

Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια, πριν από τις περικοπές μισθών, κυβέρνηση και συντεχνίες συμφώνησαν όπως οι μισθολογικές αυξήσεις παραχωρούνται με βάση το ύψος της εθνικής παραγωγικότητας.

Υπέδειξε ότι ο υπουργός οικονομικών δεν θα έπρεπε να εξαγγείλει την επεξεργασία σχεδίου για αλλαγή της μισθοδοσίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά να καλέσει τους επηρεαζόμενους σε κοινωνικό διάλογο.

«Αυτή είναι η πρακτική που εφαρμόζεται στις εργασιακές σχέσεις εδώ και δεκαετίες» παρατήρησε ο κ. Ηλία.

Ο γγ της ΟΗΟ –ΣΕΚ, διερωτήθηκε γιατί ο υπουργός οικονομικών προέτρεξε να εξαγγείλει το σχέδιο της κυβέρνησης όταν το μνημόνιο προβλέπει τη διεξαγωγή μελετών για εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα των ημικρατικών οργανισμών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μεταξύ άλλων, είπε, προβλέπεται και η εξέταση θεμάτων μισθοδοσίας και αξιολογήσεων των κρατικών και ημικρατικών υπαλλήλων.

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μονομερείς αποφάσεις δεν μπορούν να επιβληθούν σε τέτοιου είδους κεφαλαιώδη θέματα, που αφορούν τους μισθούς των εργαζομένων» υπέδειξε.

ΠΕΟ: Μείωση βιοτικού επιπέδου εργαζομένων

Ο γγ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου ασκώντας κριτική στις δηλώσεις Γεωργιάδη, υποστήριξε ότι με το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, επιδιώκεται περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα με παράλληλη επίπτωση και στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών, είπε, ερμηνεύονται ότι μέχρι το 2016 η κυπριακή οικονομία δεν θα ανακάμψει και θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω περικοπές στους μισθούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί θα πάνε 20 χρόνια πίσω» υποστήριξε.

Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι σε συνθήκες κρίσης επέδειξαν υπευθυνότητα και προέβησαν σε θυσίες, όπως γίνεται τώρα. Πρόσθεσε ότι με το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, αυτό που θα επιτευχθεί είναι να μειωθεί ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

ΠΟΕΔ: Προκλητικές οι δηλώσεις Χάρη

Προκλητικές και άκαιρες χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού.

Σημείωσε ότι καμία συνδικαλιστική οργάνωση μίλησε για ανεξέλεγκτες μισθολογικές αυξήσεις και διερωτήθηκε γιατί ο υπουργός οικονομικών εγείρει ένα τέτοιο θέμα.

Ο κ. Φυλακτού εξήγησε ότι όλη κυπριακή κοινωνία είναι πληγωμένη και προσπαθεί να επουλώσει πληγές με τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας αποδεχόμενοι, είπε, μειώσεις μισθών, επιδομάτων και παγοποίηση της ΑΤΑ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ υπέδειξε ότι θα μπορούσε ο υπουργός οικονομικών να ακολουθήσει τη θεσμική διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου, αφού έτσι και αλλιώς,σημείωσε, το χρονικό ορόσημο που θέτει η κυβέρνηση είναι το 2017.

«Εμείς δεν καταλάβαμε σε τι αποσκοπεί η δημόσια εξαγγελία. Μήπως για να συντηρηθεί αυτή η επίπλαστη αντιπαράθεση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να εξυπηρετηθούν κάποια συμφέροντα;» διερωτήθηκε.

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, είπε, δεν οφείλεται στο κρατικό μισθολόγιο και θα πρέπει να πάψουμε να το λέμε. «Όλοι γνωρίζουν τη έφταιξε» σημείωσε.

Ο κ. Φυλακτού, επεσήμανε ότι η ΠΟΕΔ δεν είναι αντίθετη με το διάλογο ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο που ορίζει ο υπουργός οικονομικών. Όμως τόνισε υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να δώσουν δύναμη στον κόσμο να συνεχίσει να κάνει θυσίες και να επωμίζεται βάρη, δεδομένου ότι θα δουν να πατάσσεται μεταξύ άλλων η φοροδιαφυγή και η διαπλοκή.