You are here

Επιφυλάξεις για ταμείο της πρώτης κυρίας

03/07/2014 14:46
Έντονους προβληματισμούς εκφράζουν τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών για τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα κοινωνικής στήριξης μέσω του οποίου θα στηρίζονται δυσπραγούντα φυσικά πρόσωπα, τα οποία λόγω οικονομικής κρίσης έχει επηρεασθεί η συνέχιση των σπουδών τους και χρειάζονται άμεση οικονομική βοήθεια.

Του φορέα θα προεδρεύει η σύζυγος του εκάστοτε προέδρου της δημοκρατίας, ταμίας θα είναι ο γενικός λογιστής της δημοκρατίας και μέλη οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων εργασίας, παιδείας και υγείας.

Ο φορέας μέσα από διαφανείς διαδικασίες θα λαμβάνει χορηγίες τις οποίες θα χρησιμοποιεί σε περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι δεν λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν επιφυλάξεις κατά πόσο θα πρέπει να καταργηθεί το εθνικό ταμείο αλληλεγγύης που συστάθηκε μετά το Eurogroup του 2013, το ταμείο για την κοινωνική συνοχή και το ταμείο του λαχείου προνοίας.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών στην οποία εξετάστηκε το θέμα, Άγγελος Βότσης, εξέφρασε την άποψη ότι «εφόσον θα καταργηθούν τα ταμεία γιατί να μην καταργηθεί και η δυνατότητα των υπουργών να παραχωρούν χορηγίες σε πρόσωπα που έχουν οικονομική ανάγκη και δεν καλύπτονται από χορηγίες της κυβέρνησης».

Είπε πως υπάρχει έντονος προβληματισμός κατά πόσο καλύπτεται αυτή η ανάγκη από το νομοσχέδιο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αφού η υπουργός εργασίας, όπως είπε, θα έχει τη δυνατότητα παραχώρησης οικονομικής βοήθειας σε δυσπραγούντα πρόσωπα».

Την απογοήτευση του για την προσπάθεια της κυβέρνησης Αναστασιάδη να αντιγράψει την προηγούμενη κυβέρνηση, εξέφρασε ο βουλευτής των οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Όπως είπε, τέθηκε με τη μορφή του επείγοντος νομοσχέδιο που ενοποιεί ανύπαρκτα ταμεία αλληλεγγύης υπό την εποπτεία της συζύγου του προέδρου της δημοκρατίας, η οποία θα διαχειρίζεται εισφορές και θα τις μετατρέπει σε τσιεκκούδκια, κατά την έκφραση του.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη πρόκειται για απαράδεκτες πρακτικές επισημαίνοντας πως « θέλουν να αντικατασταθούν οι θεσμοί του Χριστόφια με τους θεσμούς του Αναστασιάδη».

Δε μπορεί η κυβέρνηση, σημείωσε, η οποία ζήτησε την ψήφο του λαού για αλλαγή να αντιγράφει τις κάκιστες συμπεριφορές της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Δε μπορεί να ζητά ο υπουργός εσωτερικών», τόνισε, « έγκριση δαπάνης €8.5 χιλ. τα οποία μοίρασε σε επιταγές των €300 και €500», επισημαίνοντας πως η δημιουργία του φορέα μπορεί να είναι για καλό σκοπό, αλλά το σημερινό κυβερνών κόμμα είχε κατακρίνει την προηγούμενη κυβέρνηση γι’ αυτή την πρακτική.

Στο δημόσιο 53 εργαζόμενοι
Στην ελεγκτική υπηρεσία της δημοκρατίας καθώς και σε άλλα κυβερνητικά τμήματα θα μεταφερθούν 36 πρόσωπα τα οποία εργάζονταν στην ελεγκτική υπηρεσία του συνεργατισμού και η οποία καταργήθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Βότση, δικαίως έγιναν εκκλήσεις στην πολιτεία για τη μεταφορά των 36 προσώπων στο δημόσιο αφού έχει διαπιστωθεί πως επιτελούσαν πολύ σωστά τα καθήκοντα τους.

Εν τω μεταξύ, άλλοι 17 εργαζόμενοι στην αρχή κρατικών εκθέσεων η οποία έβαλε λουκέτο, θα μεταφερθούν σε διάφορα κυβερνητικά τμήματα και υπουργεία.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου