You are here

Τόμσεν: Να απολύονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αποδίδουν

12/06/2014 09:44
Την απόλυση των δημοσίων υπάλληλων που δεν αποδίδουν ζήτησε ο ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν.

Παράλληλα ο Πολ Τόμσεν, μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης ενώ τόνισε πως για να μειωθεί η φορολογία, που είναι υψηλή, χρειάζεται να καλύπτονται προϋποθέσεις και να πληρώνουν όλοι τους φόρους.

«Συμφωνώ με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι οι φορολογικοί συντελεστές σε κάποιους τομείς είναι πολύ υψηλοί και ότι θα πρέπει να αποτελεί στόχο η μείωσή τους, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς να απειλείται η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5%».

Το κλειδί για να επιτευχθεί αυτό είναι η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, σημειώνει ο κ. Τόμσεν: «Αν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι οι πάντες πληρώνουν φόρους, οι πλούσιοι πληρώνουν και όχι μόνο οι μισθωτοί, αν διευρύνεις τη φορολογική βάση, τότε μπορούμε να συζητάμε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών».

Αναφερόμενος στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση, ο κ. Τόμσεν ζήτησε την απόλυση όσων δημοσίων υπαλλήλων δεν αποδίδουν.

«Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, και συνεχίζουμε να πιέζουμε για αυτές τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφύγουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το χρέος, επανέλαβε πως υπάρχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τη μείωση του χρέους στο 124% το 2020 και κάτω από τo 110% το 2022 και ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια μέτρα για να μειωθεί το χρέος.
«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια μέτρα για να μειωθεί το χρέος.

Αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, καθώς θα ξανακάνουμε την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους» είπε και τόνισε ότι είναι απαραίτητο ένα κούρεμα και εκτίμησε ότι η μείωση θα μπορούσε να γίνει μέσω της μείωσης των επιτοκίων, ή άλλους τρόπους.

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές δεν είναι ισχυρές, παρά τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και επεσήμανε πως εάν δεν βελτιωθεί αυτός ο τομέας τότε θα έχει αντίκτυπο στην ανάκαμψη.

Ερωτηθείς για το εάν το τραπεζικό σύστημα θα έρθει αντιμέτωπο με έκτακτες ανάγκες ο κ. Τόμσεν δήλωσε πως το ΔΝΤ ανησυχεί για το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Θέλω να τονίσω ότι δεν βλέπω κάποιον άμεσο κίνδυνο, δεν πρέπει δηλαδή οι πολίτες να τρομοκρατηθούν για τις καταθέσεις τους. Δεν υπάρχουν κίνδυνοι επ' αυτού», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας πως η ρυθμιστή αρχή πρέπει να αναγκάσει τις τράπεζες να αναγνωρίσουν τις απώλειες εκ των προτέρων.

«Πρέπει να είναι πολύ πιεστική απέναντι στις τράπεζες να λάβουν υπόψη τους τις απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», επεσήμανε και προσέθεσε πως εάν η απομόχλευση συνεχιστεί οι τράπεζες δεν θα παρέχουν τα δάνεια που είναι απαραίτητα για να στηριχθεί το δυναμικό κομμάτι της οικονομίας. «Αυτό είναι ένα ρίσκο», συμπλήρωσε το στέλεχος του ΔΝΤ.