You are here

Πρόσθετη μείωση επιτοκίων ζητά ο Αβέρωφ

11/11/2013 14:47
Επιπρόσθετη μείωση των επιτοκίων κατά μια ποσοστιαία μονάδα αξιώνει ο ΔΗΣΥ από τις τράπεζες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου το κορυφαίο, όπως το χαρακτήρισε, θέμα της μείωσης των επιτοκίων, το συζήτησε εκτενώς με τους συνεργάτες του, κατά τη σημερινή συνάντηση του με μέλη του κυπριακού συνδέσμου τραπεζών που έγινε στα γραφεία του ΔΗΣΥ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε ότι οι σημερινές συνθήκες στο χρηματοπιστωτικό τομέα είναι πιο ώριμες και επιβάλλουν την ανάγκη να εξεταστεί εκ νέου η μείωση των επιτοκίων.

«Η κεντρική τράπεζα», σημείωσε, έθεσε ως οροφή των καταθετικών επιτοκίων ένα Libor +3%. Θεωρούμε σήμερα ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για επανεξέταση αυτής της οροφής με ένα Libor +2%».

Εξήγησε ότι «αυτό στην πράξη δίνει ευχέρεια στο χρηματοπιστωτικό τομέα να αποκλιμακώσει ακόμη μία μονάδα τα δανειστικά επιτόκια».

Μια τέτοια απόφαση, τόνισε, θα είναι ωφέλιμη για την αγορά και την οικονομία και ότι αν όλοι συμβάλλουμε για επανεκκίνηση της οικονομίας θα βγούμε όλοι κερδισμένοι.

Υπενθύμισε ότι στην Κύπρο διατηρούμε τα πιο ψηλά δανειστικά επιτόκια της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυπριακού συνδέσμου τραπεζών Γεώργιος Γεωργίου ανέφερε ότι τα μέλη του συνδέσμου θα μελετήσουν το αίτημα για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στο βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει.

«Σίγουρα θα πρέπει να συνεργαστούμε, τράπεζες, κοινωνία, κόμματα και κυβέρνηση στο να διασφαλίσουμε όλοι ότι θα βάλουμε το λιθαράκι μας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σημείωσε ότι οι τράπεζες έχουν εκπληρώσει την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση τους και επομένως είναι ισχυρές και δυνατές σε ότι αφορά την κεφαλαιακή τους δομή.

Ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας, αλλά σταδιακά αυτό το πρόβλημα θα λυθεί.

Να μην κτυπούμε τις τράπεζες

Ο πρόεδρος του δημοκρατικού συναγερμού έκανε έκκληση να σταματήσει η δημόσια συζήτηση των προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Έγιναν εγκλήματα στον τραπεζικό τομέα και υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες με ονόματα. Να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να πάρει την πορεία της και να τιμωτηθούν παραδειματικά όσοι ευθύνονται γι αυτή την τραγωδία», παρατήρησε ο κ. Νεοφύτου και πρόσθεσε:

«Το χρηματοποικονομικό σύστημα έχει βαρύτατες ευθύνες λόγω συγκεκριμένων τραπεζών και λόγω ελλείμματος στον εποπτικό έλεγχο. Πρέπει, ωστόσο, όλοι μας να βγαίνουμε με θετική ατζέντα. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας επιβάλλεται να βρει την αξιοπιστία του».

Σε ότι αφορά τη μείωση των δαπανών των τραπεζών ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την άποψη οτι ο "καλύτερος τρόπος είναι μέσα από μια κοινωνική συνεννόηση, το συνδικαλιστικό κίνημα, που έδειξε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όπως και όλοι οι πολίτες, να επιδείξει για άλλη μια φορα΄υπευθυνότητα".

"Θέλουμε" πρόσθεσε, "να τους κάνουμε και δημόσια μια έκκληση. Η κατανόηση τους και η συνεργασία τους για μείωση των λειτουργικών εξόδων του χρηματοπιστωτικού τομέα, τους πρώτους που προστατεύει είναι τους ίδιους τους εργαζομένους στο χρηματοπιστωτικό τομέα".

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «είμαστε όλοι στο ίδιο πλοίο» και ότι «πρέπει να εγκαταλείψουμε τις νοοτροπίες που μας έφεραν ως εδώ».

Κληθείς να σχολιάσει καταγγελίες του Προέδρου του Συνδέσμου δανειοληπτών, ο οποίος έκανε λόγο για πιέσεις και εκβιασμούς σε δανειολήπτες, προκειμένου να υπογράψουν για την αναδιάρθρωση των δανείων τους, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «η αναδιάρθρωση των βιώσιμων δανείων βοηθά, τόσο τους δανειολήπτες, όσο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, γι’ αυτό και πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια από όλους στο να γίνει το συντομότερο δυνατό η αναδιάρθρωση των βιώσιμων δανείων».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «η αναδιάρθρωση των δανείων από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα στους δανειολήπτες», συμπληρώνοντας πως «αν θα γίνει αναδιάρθρωση βιώσιμου δανείου και θα συνοδεύεται με αύξηση του επιτοκίου είναι δώρο άδωρο».

«Το ευκταίο είναι να έχεις αναδιάρθρωση βιώσιμων δανείων, με παράλληλη μείωση του δανειστικού επιτοκίου. Αυτό βοηθάει πολύ την αγορά, την οικονομία και τους δανειολήπτες», είπε.