You are here

Σ. Περδίος: Θα δυσκολευτούν τα ξενοδοχεία πολυτελείας

14/05/2020 11:30

Το άνοιγμα των ξενοδοχείων θα μετατεθεί 1-2 εβδομάδες μετά την επαναλειτουργία των αεροδρομίων, δήλωσε ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος, εκτιμώντας ότι οι αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό θα κυμανθούν στο 30% του 2019.

Σχολιάζοντας το φετινό προφίλ των τουριστών είπε ότι «υπάρχει ζήτηση για διάφορες μορφές τουρισμού», εκτιμώντας εντούτοις ότι «τα ξενοδοχεία πολυτελείας θα δυσκολευτούν περισσότερο από τα άλλα».

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο διευκρίνισε ότι «υπάρχει ζήτηση για ξενοδοχεία που θα παρέχουν όλες τις υπηρεσίες ώστε να είναι περιορισμένοι οι τουρίστες σε ένα χώρο ενώ το μήνυμα που στέλλουν οι τουριστικοί πράκτορες είναι ότι πολλοί πελάτες ζητούν μόνο διαμονή χωρίς φαγητό για να περιορίσουν τις εξόδους τους. Αρκετοί άλλοι θα επιλέξουν μεμονωμένες κατοικίες ώστε να αποφύγουν το συνωστισμό», επεσήμανε.

 Ο κ. Περδίος, διευκρίνισε επίσης ότι «η λειτουργία των ξενοδοχείων τοποθετείται τέλος Ιουνίου ώστε να έχουμε το χρόνο να προετοιμαστούμε σωστά και να αποφύγουμε τον κίνδυνο να κάνουμε βήματα προς τα πίσω σε τυχόν επιδείνωση της κατάστασης, κάτι που θα ήταν πολύ αρνητικό γενικά για την εικόνα μας».

Ο υφυπουργός τουρισμού εξέφρασε την εκτίμηση ότι «εάν όλα πάνε κατ’ ευχή οι κρατήσεις αλλά και τα έσοδα για φέτος θα κυμανθούν στο 30% των επιδόσεων του 2019», σημειώνοντας ότι οι ξενοδόχοι θα αναμένουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων πριν αποφασίσουν για το πότε και εάν θα επαναλειτουργήσουν τις μονάδες τους.

Αποφάσεις Κομισιόν

Σχολιάζοντας τις χθεσινές αποφάσεις της Κομισιόν είπε ότι τους ικανοποιεί το κομμάτι που αφορά τη διευθέτηση των vouchers και το δεύτερο που αφορά τα γενικά πρωτοκόλλα για επανεκκίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων ενώ διατηρούν επιφυλάξεις για το τρίτο κομμάτι το οποίο αφορά τη διακίνηση.

«Ελπίζαμε ότι θα υπήρχαν πιο λεπτομερείς οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές στη διακίνηση των πολιτών, εάν δηλαδή θα πρέπει να κάνουν κάποιο τεστ προηγουμένως, εντούτοις για ευνόητους λόγους η Κομισιόν άφησε αυτό το κομμάτι στα κράτη μέλη», σημείωσε.

Όσον αφορά την πρόνοια σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρχει ίση αντιμετώπιση μεταξύ χωρών με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά είπε ότι «θα παρακολουθούμε πολύ στενά και θα λαμβάνουμε μέρος σε όλες τις συζητήσεις ώστε να αποφευχθούν οι διακρίσεις με συμφωνίες μεταξύ γειτονικών χωρών και να μείνει έξω η Κύπρος λόγω απόστασης».

ΠΑΣΥΞΕ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Κομισιόν επεσήμανε τον κίνδυνο σε μερικούς μήνες να καθιερωθεί η απόφαση για συνεργασία μεταξύ χωρών με τα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «αναμέναμε πιο ξεκάθαρη θέση».

Συμφώνησε με τον υφυπουργό τουρισμού ότι φέτος τα έσοδα και οι αφίξεις θα κυμανθούν στο αισιόδοξο σενάριο στο 30% και στο απαισιόδοξο στο 20% σε σχέση με το 2019.

Προέβλεψε επίσης ότι ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων δεν θα επαναλειτουργήσει σημειώνοντας ότι «σίγουρα δεν θα πρέπει να ανοίξουν και τα περίπου 800 ξενοδοχεία που υπάρχουν στην Κύπρο διότι θα έχουν 10-20 πελάτες, καλύτερα να λειτουργήσουν λιγότερα ώστε να έχουν κάποια πληρότητα για να μετριάσουν τη ζημιά».

Όσον αφορά τον ντόπιο τουρισμό, είπε ότι ήδη κάποια ξενοδοχεία έχουν ανακοινώσεις τις προσφορές τους.

Της Ηρώς Ευθυμίου