You are here

Βγήκαν «μαχαίρια» με τη λήξη της καραντίνας

21/05/2020 07:09

Το επόμενο βήμα αναζητούν κυβέρνηση και κόμματα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει το νομοσχέδιο για παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων για δάνεια και για εφάπαξ στήριξη στις επιχειρήσεις.

Στον απόηχο της προχθεσινής απόφασης τα κόμματα αντάλλαζαν χθες πυρά, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα ξεκάθαρη λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Το εναλλακτικό σχέδιο βήτα στο οποίο στρέφεται η κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων θα πρέπει αναπόφευκτα να περάσει από τη βουλή, ανεξαρτήτως της μορφής που θα λάβει, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διαπιστώνοντας παράλληλα, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επαναφοράς του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων το οποίο έχει αποσυρθεί.

Κάποια κόμματα, και ιδίως το ΔΗΚΟ, δηλώνουν ότι επιθυμούν την επιστροφή του νομοσχεδίου με δύο μόνο τροπολογίες που θα πρέπει να δεχθεί η κυβέρνηση για να έχει πλειοψηφία.

Μιλώντας στη StockWatch, βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι οποιαδήποτε ρύθμιση και εάν επιλεχθεί για την προώθηση του σχεδίου βήτα, είτε μέσω νομοσχεδίου, είτε μέσω σχεδίου, δεν μπορεί να παρακάμψει εξ ολοκλήρου τη βουλή καθώς θα απαιτείται η έγκριση της σχετικής δαπάνης που όπως εκτιμούν, θα έλθει στη βουλή μέσω προϋπολογισμού.

 «Ότι έχει να κάνει με δαπάνες του κράτους περνά από τη βουλή» υπέδειξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, παραπέμποντας στο παράδειγμα του σχεδίου Εστία, το οποίο δεν εγκρίθηκε ως νομοσχέδιο από τη βουλή, αλλά το σχετικό κονδύλι έπρεπε να λάβει την έγκριση του νομοθετικού σώματος ως μέρος του προϋπολογισμού.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης σημείωσε ότι δεν μπορεί να παρακαμφθεί εξ’ ολοκλήρου η βουλή, προσθέτοντας πως έστω και αν οι ρυθμίσεις προωθηθούν υπό τη μορφή «σχεδίου», θα χρειαστεί και πάλι η έγκριση σχετικών κονδυλίων μέσω προϋπολογισμού.

Την ίδια στιγμή, λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο αξιοποίησης της συμφωνίας Μέρκελ – Μακρόν σε σχέση με το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης ύψους €500 δισ., με ορισμένους βουλευτές να εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση για την άντληση πόρων.

Παραμένουν τα ερωτήματα για τα μέτρα στήριξης

Εξάλλου, βουλευτές επισημαίνουν πως το γεγονός ότι έχει αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις και αναμένεται να προωθηθούν νέα μέτρα, δεν σημαίνει πως χάνονται τα ερωτήματα που απασχόλησαν τα κόμματα κατά τις συζητήσεις των προηγούμενων προωθούμενων ρυθμίσεων.

Τα ερωτήματα, όπως αναφέρουν, αναμένεται να επανέλθουν και σε σχέση με τα νέα μέτρα, σε ότι αφορά το ποιοι θα επωφεληθούν από αυτά, σε ποιο βαθμό, με ποιο τρόπο και με ποια κριτήρια.

Η επιτροπή οικονομικών πάντως, τελεί σε αναμονή για την ανακοίνωση των μέτρων που θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης, καθώς και των νομοθετικών ρυθμίσεων που ενδεχομένως να τα συνοδεύουν.

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της επιτροπής τα μέλη αναζήτησαν απαντήσεις αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης και τυχόν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κατατεθούν ενώπιον της βουλής σε σχέση με το νέο πακέτο μέτρων, με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου οικονομικών Γιώργο Παντελή, να παραπέμπει στην επόμενη εβδομάδα σημειώνοντας εντούτοις ότι δεν αναμένεται να κατατεθεί νέο νομοσχέδιο αναφορικά με την απευθείας επιδότηση επιχειρήσεων.

Απορρίπτουν επαναφορά κρατικών εγγυήσεων

Για το ενδεχόμενο να επανέλθει το νομοσχέδιο έγινε λόγος σε χθεσινή ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ, στην οποία συμμετείχε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης και ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης.

Μετά από αναφορά του κ. Γεωργιάδη με βάση την οποία δεν ήταν η συμμετοχή του ελεγκτή στη διαδικασία το βασικό πρόβλημα που οδήγησε στην απόσυρση του νομοσχεδίου, ο κ. Βότσης, απηύθυνε το ερώτημα εάν η κυβέρνηση θα επανέφερε το νομοσχέδιο εάν αποσύρονταν όλες οι υπόλοιπες τροπολογίες των κομμάτων πλην των δύο που υποστηρίζει το ΔΗΚΟ, για τον γενικό ελεγκτή και τη σταδιακή απελευθέρωση του ποσού των κρατικών εγγυήσεων, χωρίς ωστόσο να λάβει ξεκάθαρη απάντηση.

Το ερώτημα τέθηκε και προς τον γενικό διευθυντή του υπουργείου οικονομιών Γιώργο Παντελή, εκ μέρους του κ. Βότση, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της επιτροπής οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, ο κ. Παντελή σημείωσε ότι το θέμα έχει κλείσει για την κυβέρνηση, με την αντίδραση του να καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει πρόθεση για επαναφορά του νομοσχεδίου.

Την εισήγηση έσπευσαν να απορρίψουν και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατά τη συνεδρία, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση για κάτι τέτοιο. Όπως ανέφεραν, θα μπορούσε να συζητηθεί το ενδεχόμενο συμμετοχής του ελεγκτή, εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποδέχονταν επαναφορά του αρχικού νομοσχεδίου που είχε καταθέσει η κυβέρνηση στη βουλή, ως είχε πριν από την αναθεώρησή του.

Εξάλλου, σε χθεσινή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικών δικτύων, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούτας, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον υπουργό οικονομικών να επαναξιολογήσουν την απόφαση και κάλεσε τα κοινοβουλευτικά κόμματα να συναινέσουν στον ελάχιστο αριθμό τροπολογιών έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επαναφορά και ψήφιση του νομοσχεδίου.

Παρά τη νύξη εκ μέρους του ΔΗΚΟ, η επαναφορά του νομοσχεδίου δεν προκρίνεται από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς άλλα κόμματα είχαν εκφράσει ευρύτερη διαφωνία με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης εκφράζουν την άποψη ότι από την αρχή καμία πλευρά δεν πίστεψε αρκετά στο νομοσχέδιο και πως οι εξελίξεις έδωσαν την αφορμή για απόσυρση της ρύθμισης η οποία δεν αναμενόταν από κανένα ότι θα λειτουργήσει.

Της Μαρίας Χαμπή