You are here

Συμφωνία ΚΤ με τράπεζες για επιτόκια

24/04/2013 11:04
Συνάντηση με εκπροσώπους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είχε σήμερα το πρωί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, για συζήτηση της εγκυκλίου που απέστειλε χθες τις τράπεζες για τα καταθετικά επιτόκια.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το σχέδιο εγκυκλίου επιστολής που είχε αποστείλει χθες η ΚΤΚ στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο, σχετικά με πρόταση για τη σταδιακή μείωση των καταθετικών επιτοκίων.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε κλίμα συναντίληψης, ο διοικητής και οι εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συμφώνησαν στην εφαρμογή της πρόταση της ΚΤΚ για σταδιακή μείωση των καταθετικών επιτοκίωναπό την 1η Μαΐου 2013. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή της πρότασης θα οδηγήσει, στη συνέχεια, σε σταδιακή μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Η πρόταση, σε γενικές γραμμές, προβλέπει ότι αν το προσφερόμενο από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιτόκιο για κατάθεση υπερβαίνει το euribor συν 300 μονάδες βάσης, τότε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να διατηρεί επιπρόσθετα ειδικά ίδια κεφάλαια».

Επισυνάπτεται η εγκύκλιος της ΚΤ.