You are here

Εγκύκλιος ΚΤ στις τράπεζες για επιτόκια

23/04/2013 09:00
Συνάντηση με τις τράπεζες αναμένεται να έχει αύριο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας για να συζητήσουν εγκύκλιο που θα τους αποστείλει εντός της ημέρας για μείωση των καταθετικών επιτοκίων.

Η πορτογαλικού τύπου παρέμβαση του Πανίκου Δημητριάδη αποσκοπεί στο να πιέσει προς τα κάτω το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η κυπριακή εποπτική αρχή αναμένεται να προσπαθήσει να θέσει όριο στα καταθετικά επιτόκια.

Η ΚΤ προσανατολίζεται σε ενέργειες που θα θέσουν το ανώτατο όριο των καταθετικών επιτοκίων κοντά στο 3,50%, δηλαδή κοντά στις 125 μονάδες βάσης πιο κάτω από τα επιτόκια που ίσχυαν πριν την επιβολή περιορισμών στις συναλλαγές.

Ανάλογες ενέργειες έκανε μέσω εγκυκλίων και ο συνεργατισμός.

Η ρύθμιση που θα συζητήσει αύριο η ΚΤ με τις τράπεζες θα γίνει βάσει σχετικής φόρμουλας που θα ζητά από τις τράπεζες περισσότερα κεφάλαια για επιτόκια που υπερβαίνουν το ανώτατο επιτοκιακό όριο που θα αποφασιστεί.

Το Νοέμβριο του 2011 η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας επέβαλε πέναλτι σε καταθετικούς λογαριασμούς που λάμβαναν επιτόκια πέραν των 300 μονάδων βάσης πάνω από το euribor. Τον Απρίλιο του 2012 διαφοροποιήθηκε το μέτρο ώστε να αλλάζει το πέναλτι αναλόγως της διάρκειας της κατάθεσης, ενθαρρύνοντας καταθέσεις μεγαλύτερης διάρκειας.

Σύμφωνα με την τέταρτη έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος της Πορτογαλίας, το μέτρο μείωσε τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης χωρίς όμως να έχει άμεση επίδραση στα δανειστικά επιτόκια.

Τα τελευταία στοιχεία για την Πορτογαλία δείχνουν ότι τα καταθετικά της επιτόκια μειώθηκαν από 4,57% τον Οκτώβριο του 2011 σε 2,47% το Φεβρουάριο του 2013.

Τα δανειστικά επιτόκια για στεγαστική πίστη στην Πορτογαλία μειώθηκαν από 5,25% τον Οκτώβριο του 2011 σε 4,27% το Φεβρουάριο του 2013.

Στην Κύπρο το Φεβρουάριο του 2013 τα καταθετικά επιτόκια βρίσκονταν στο 4,52% και τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στο 5,43%.

Οι επιχειρήσεις δανείζονται στην Κύπρο με μέσο επιτόκιο 6,57% και στην Πορτογαλία με 4,49%.

Ως γνωστό, η Κύπρος έχει από τα πιο ψηλά καταθετικά επιτόκια στην ευρωζώνη. Τα ψηλά επιτόκια αποτέλεσαν ένα από τους βασικούς λόγους εισροών ξένων καταθέσεων στο νησί.