You are here

Δύο κρούσματα κορωνοϊού από 2128 διαγνώσεις

25/05/2020 17:58

Δύο ακόμα άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τη νόσο COVID-19 εντοπίστηκαν από σύνολο 2.128 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοίνωσαν οι αρχές τη Δευτέρα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 937.

Ένα κρούσμα εντοπίσθηκε μεταξύ επαναπατρισθέντων πολιτών και ένα κρούσμα εντοπίστηκε σε σχολική μονάδα.

«Μας χαροποιεί ο μικρός αριθμός κρουσμάτων, αλλά την ίδια ώρα μας προβληματίζουν τα κρούσματα που αφορούν σε επαναπατρισθέντες, όσο και τα περιστατικά που εντοπίζονται στον χώρο της εκπαίδευσης», δήλωσε ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 2128 εργαστηριακών τα νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 έχουν ως εξής:

Από σύνολο 216 δειγμάτων που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες, εντοπίστηκε ένα κρούσμα.
Επίσης, από σύνολο 417 δειγμάτων που λήφθηκαν από από το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, εντοπίστηκε ένα κρούσμα, που αφορά εκπαιδευτικό σε λύκειο.

Παράλληλα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

Από το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, είχαμε αποτέλεσμα για 300 εργαστηριακές εξετάσεις.
Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, διεκπεραιώθηκαν 37 διαγνώσεις.
Από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, διεκπεραιώθηκαν 87 διαγνώσεις.
Από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, ολοκληρώθηκαν 216 εργαστηριακές εξετάσεις.
Από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 224 εργαστηριακές διαγνώσεις.
Από το πρόγραμμα ελέγχου 10,000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης, διεκπεραιώθηκαν 631 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε σε 937.

«Η στρατηγική της άρσης των περιοριστικών μέτρων στηρίζεται στην ατομική και συλλογική υπευθυνότητα. Η χαλάρωση των μέτρων απαιτεί περισσότερη προσοχή από όλους», είπε ο κ. Κωστρίκης και διαβεβαίωσε ότι  από πλευράς πολιτείας λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και ακολουθούνται αυστηρά οι διαδικασίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η Επιστημονική Επιτροπή αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση και βρίσκεται σε επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία για τα περαιτέρω, είπε.

Από την πλευρά του ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε ότι στην Κύπρο, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3.00 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 5 άτομα, το ένα εξ αυτών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Διασωληνωμένοι παραμένουν δύο ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ στην ίδια Μονάδα νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα δύο ασθενείς, είπε. Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια δεν νοσηλεύεται πλέον κανένας ασθενής.

«Στις 31/12/2019 είχαμε την πρώτη αναφορά για μια πνευμονία αγνώστου αιτιολογίας στα γραφεία του ΠΟΥ στην Κίνα, στην πόλη Wuhan. Στις 11/2, ο ΠΟΥ ονόμασε την επιδημία που οφειλόταν στον ιό SARS-CoV-2 ως νόσο COVID-19, και στις 11/3 κήρυξε την επιδημία ως πανδημία. Μέχρι σήμερα παγκόσμια είχαμε 5.532,000 κρούσματα και σχεδόν 350.000 θανάτους. Ταυτόχρονα, 2.320,000 άτομα περίπου ανέρρωσαν» ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι στην Κύπρο καταγράφηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα στις 9/3 το Σάββατο, 23/05 καταγράφηκαν για πρώτη φορά μηδενικά κρούσματα., την Κυριακή όμως καταγράφηκαν οκτώ κρούσματα και σήμερα, Δευτέρα, δύο. «Σε μια στιγμή που υπήρξε μια σημαντική χαλάρωση της προσοχής μιας μικρής ευτυχώς μερίδας του πληθυσμού σαν αποτέλεσμα της δεύτερης φάσης άρσης των μέτρων, οι αριθμοί αυτοί έρχονται να μας θυμίσουν ότι όσο καλά κι αν πάμε ο ιός είναι ακόμα εδώ. Όσο κι αν το θέλουμε, η επάνοδος στην παλιά καθημερινότητα είναι αδύνατη. Το πόσο πιο κοντά στην παλιά καθημερινότητα θα φτάσουμε εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική μας συμπεριφορά» ανέφερε ο κ. Λοΐζου.

Είναι σημαντικό, συνέχισε, αυτά που μάθαμε αυτές τις 76 μέρες να τα κάνουμε αναπόσπαστο μέρος της νέας μας καθημερινότητας. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής και των αποστάσεων δεν είναι απλά οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί, αλλά είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια μπροστά, είπε.

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε, το Σύστημα Υγείας του τόπου θα πρέπει να ετοιμάζεται να εργαστεί προς δύο παράλληλες κατευθύνσεις, «αφενός, να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, και, αφετέρου, να μπορέσει σιγά-σιγά να επανέλθει σε μια κανονικότητα και να αντιμετωπίσει με ασφάλεια  τις πολλαπλές άλλες ασθένειες που αντιμετωπίζουμε».

Η πίεση πάνω στα Συστήματα Υγείας παγκόσμια οδήγησε σε μια πρωτοφανή και πρωτόγνωρη αλλαγή της καθημερινότητας των νοσοκομείων με ειδικά για την Κύπρο, χιλιάδες αναβολές προγραμματισμένων επεμβάσεων, εξετάσεων και θεραπειών, είπε ο κ. Λοΐζου και πρόσθεσε ότι ο επαναπρογραμματισμός όλων των ανωτέρω και η διενέργειά τους με ασφάλεια, αποτελεί μια ακόμη μεγάλη πρόκληση.

«Με την αναμενόμενη έναρξη της 2ης φάσης του ΓεΣΥ, ολοκληρώνεται σε μεγάλο βαθμό μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εύχομαι η πολιτική της επένδυσης στην υγεία να παραμείνει απαραίτητη επιλογή. Η πανδημία μάς το δίδαξε αυτό, ελπίζω να μην το ξεχάσουμε. Δεν σώζει απλά ζωές, εξασφαλίζει μια υγιή κοινωνία, πάνω στην οποία το κράτος θα μπορέσει να χτίσει το μέλλον του τόσο κοινωνικά, όσο και οικονομικά. Η διατήρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο Σύστημα Υγείας είναι μεγίστης σημασίας» κατέληξε ο κ. Λοΐζου.