You are here

Το bail-in επινοήθηκε πολύ πριν

16/04/2013 07:46
Το bail-in επινοήθηκε από τους εταίρους πολύ πριν τη σύγκλιση του πρώτου Eurogroup και επιβλήθηκε στη συνέχεια στην Κύπρο, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.

Ο κ. Κασουλίδης που μιλούσε χθες βράδυ σε Ρώσους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο 4ο Επιχειρηματικό Συνέδριο «Global Russia Business Meeting» που ολοκληρώθηκε στη Λεμεσό, επεσήμανε ότι «όπως μετά το 1974 και την τουρκική εισβολή η Κύπρος κατάφερε να κάνει το οικονομικό θαύμα, έτσι και σήμερα θ’ αδράξει αυτήν την άτυχη κατάσταση και θα τη μετατρέψει σε ευκαιρία».

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο από τους ευρωπαίους εταίρους της, για ν’ απαντηθεί το ερώτημα κατά πόσο υπάρχουν πραγματικά πολύ μεγάλες τράπεζες που αποτυγχάνουν και να σταλεί το μήνυμα ότι οι φορολογούμενοι δεν θα πλήρωναν για τη διάσωση τους.

«Το bail-in επινοήθηκε πολύ πριν επιβληθεί η λύση για την Κύπρο και δυστυχώς, η μικρή μας οικονομία χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για να διαπιστωθεί αυτό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι κάποιοι επιχείρησαν ν’ αποδείξουν ότι τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου ήταν απομονωμένα και όχι συστημικά και ότι η ιδέα του bail-in, παρά του ότι ήταν άδικη και σκληρή, δεν αποτελούσε προηγούμενο για άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, παρά τα ελαττώματα του, το σύστημα της οικονομίας της αγοράς είναι το καλύτερο διαθέσιμο, «αν μπορούμε να διδαχθούμε από τα παθήματα του παρελθόντος» και «ο αλληλένδετος και αλληλοεξαρτώμενος οικονομικός κόσμος και η ταχεία μεταβαλλόμενη σύνθεση του, δεν αποτελούν απειλή αλλά ευκαιρία».

Τα όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα, συνέχισε, μας προκαλούν απογοήτευση και μας έχουν φέρει σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, ωστόσο τόνισε πως, ως Κύπρος, «έχουμε περάσει μέσα από τεράστιες δυσκολίες στο παρελθόν και πάντοτε καταφέρναμε να το ξεπεράσουμε».

«Το 1974 η οικονομία της Κύπρου είχε καταστραφεί με την τουρκική εισβολή κι έπρεπε να καλύψουμε το 1/3 των εκτοπισθέντων μας, αλλά καταφέραμε μέσα σε 1-2 χρόνια αυτό που έχει γίνει πλέον γνωστό ως οικονομικό θαύμα», είπε ο κ. Κασουλίδης και διαβεβαίωσε πως «σκοπός μας είναι να μεταμορφώσουμε αυτήν την ατυχή κατάσταση σε ευκαιρία, έτσι ώστε ν’ αναμορφώσουμε και να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας πάνω σε στερεές και υγιείς βάσεις».

Διαμήνυσε ακόμη πως «σκοπεύουμε να προωθήσουμε τη συνεργασία και να διευκολύνουμε τις επενδύσεις στους υφιστάμενους οικονομικούς τομείς, αλλά και σε καινούργιους και αυτό θα το κάνουμε με τους εταίρους μας, παλιούς και νέους».

Έστειλε, τέλος, το μήνυμα πως η Ρωσία αποτελούσε και θα συνεχίσει ν’ αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό εταίρο της Κύπρου, πως «σκοπός μας είναι να προωθήσουμε αυτή τη σχέση σε νέα επίπεδα» και ότι «θα χρησιμοποιήσουμε τις πραγματικότητες της παγκόσμιας οικονομίας προς όφελος μας και αυτό θα το κάνουμε με θάρρος».