You are here

Στασιμότητα στα «Βερεγγάρια»

26/05/2020 15:50

Σε «ερειπωμένο τοπίο με μπάζα και χόρτα και εστία για τρωκτικά» έχει μετατραπεί ξανά ο πρώην βρετανικός οικισμός «Βερεγγάρια» στα Κάτω Πολεμίδια , δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος, Νίκος Αναστασίου, λόγω της καθυστέρησης που, κατά τον ίδιο, παρατηρείται στην παράδοση του έργου.

Την ίδια ώρα το Τμήμα Δημοσίων Έργων αναφέρει πως δεν υπάρχει πρόβλημα στο συμβόλαιο με τον εργολάβο, αλλά κάποιες απαιτήσεις του θα τεθούν ενώπιον των Επιτροπών Αλλαγών και Απαιτήσεων.
 
Υπενθυμίζεται ότι το έργο αποξήλωσης και απομάκρυνσης των καρκινογόνων αμιάντων από τον πρώην οικισμό «Βερεγγάρια», που εγκαταλείφθηκε το 1997 από τους Βρετανούς και πέρασε στην κυριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2011,  ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου 2018. Σύμφωνα με τους αρχικούς προγραμματισμούς, οι εργασίες θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί αρχές του 2019, ώστε ο οικισμός να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο Κ.Πολεμιδιών αλλά και από το ΤΕΠΑΚ, στο πλαίσιο του Γ’ Πόλου Ανάπτυξής του.
 
Ωστόσο στην πορεία προέκυψαν αντικειμενικές δυσκολίες, όπως η καθυστέρηση στη λειτουργία του μεταλλίου Αμιάντου που θα παραλάμβανε τα αφαιρεθέντα υλικά, αλλά και ο εντοπισμός ινών αμιάντου στο σκυρόδεμα του οικισμού. Αν και τα επικίνδυνα υλικά παραλήφθηκαν με το άνοιγμα του μεταλλίου, το θέμα με τον εντοπισμό ινών αμιάντου στο σκυρόδεμα φαίνεται πως δεν έχει ακόμη διευθετηθεί.
 
Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Κ.Πολεμιδιών, ο εργολάβος εντοπίζει, μέσα από δική του μελέτη, υψηλά ποσοστά αμιάντου σε μερικά σημεία του σκυροδέματος που αφαιρέθηκε και που, σύμφωνα με το συμβόλαιο, θα πρέπει να επεξεργαστεί για να χρησιμοποιηθεί στην επιχωμάτωση. Ωστόσο, πρόσθεσε, με ορατό τον κίνδυνο απελευθέρωσης στην ατμόσφαιρα και στην επιφάνεια ινών αμιάντου, ο εργολάβους θεωρεί ότι το σκυρόδεμα θα πρέπει να απομακρυνθεί και ν’ αντικατασταθεί με νέο υλικό επιχωμάτωσης.
 
Την ίδια ώρα, συνέχισε, το Τμήμα Δημοσίων Έργων φαίνεται να έχει διαφορετική εκτίμηση του κινδύνου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια στασιμότητα και ο χώρος να παραμένει ξανά στο έλεος του χρόνου και των τρωκτικών.
 
«Δεν ξέρω αν έχει δίκαιο ο εργολάβος ή το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Εμένα με ανησυχεί το γεγονός ότι παραμένουν μέσα μπάζα και δεν έχει παραδοθεί ο χώρος για να μπορέσει το ΤΕΠΑΚ και ο Δήμος να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα», συμπλήρωσε.
 
Ήδη με επιστολή του, ο Δήμαρχος Κ.Πολεμιδιών ζητά από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων  όπως εγγράψει το θέμα προς συζήτηση και όπως ασκήσει τον κοινοβουλευτικό της έλεγχο για να επιλυθεί το συντομότερο το πρόβλημα.
 
Εν τω μεταξύ σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ, ο Επαρχιακός Μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Θράσος Αφάμης, ανέφερε πως τόσο το θέμα με τις ίνες αμιάντου στο σκυρόδεμα όσο και κάποιες άλλες απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τον εργολάβο, θα απασχολήσουν την Τεχνική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων.
 
«Απλά πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από την Τεχνική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων και να διαβιβαστούν μετά στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ η επόμενη σύσκεψη είναι την ερχόμενη Παρασκευή, όπου θα καλέσουμε και τον εργολάβο», ανέφερε.
 
Την ίδια ώρα σημείωσε πως δεν τίθεται οποιοδήποτε πρόβλημα με το συμβόλαιο, όλοι οι εμπλεκόμενοι τυγχάνουν συνεχής ενημέρωσης για τις εξελίξεις και πως πρώτιστο μέλημα είναι η ασφάλεια και η υγεία του κοινού.
 
Ερωτηθείς για το νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, ο κ. Αφάμης είπε πως αυτό θα αποφασιστεί σύντομα και αφού διευθετηθούν τα θέματα που εκκρεμούν με τον εργολάβο.