You are here

Γ. Καρούσος: Κίνητρα σε νέες αεροπορικές για πτήσεις

27/05/2020 06:52

Οικονομικά κίνητρα τα οποία θα δελεάσουν τις αεροπορικές εταιρείες ώστε να πεισθούν να επαναφέρουν τη συνδεσιμότητα της Κύπρου από υφιστάμενους και νέους προορισμούς, επεξεργάζεται το υπουργείο μεταφορών, δίνοντας έμφαση σε δρομολόγια από χώρες με τις οποίες τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε συνδεσιμότητα.

Ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος, δήλωσε στη StockWatch ότι η κρίση του κορωνοϊού δημιούργησε και ευκαιρίες για προσέλκυση δρομολογίων και δημιουργία βάσης στα κυπριακά αεροδρόμια από χώρες που εδώ και δεκαετίες δεν υπήρχε συνδεσιμότητα, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στην πρώτη κατηγορία άρσης των περιοριστικών μέτρων λειτουργίας των αεροδρομίων.

Ειδικότερα όσον αφορά τα οικονομικά κίνητρα που επεξεργάζεται το υπουργείο μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο οικονομικών, εξήγησε ότι στόχος είναι η μείωση του αεροπορικού εισιτηρίου ώστε η πληρότητα να φθάνει στο 40% (είναι το κατώτερο όριο) και να ανοίξει ο δρόμος για πτήσεις στα κυπριακά αεροδρόμια, διότι όπως διευκρίνισε, «τους δύο πρώτους μήνες δεν αναμένουμε ότι θα υπάρχουν κερδοφόρα δρομολόγια».  Πρόσθεσε ότι το μέτρο θα έχει προσωρινή ισχύ από τρεις έως έξι μήνες.

Αναλυτικότερα είπε ότι θα αφορά την οικονομική ενίσχυση της ελάχιστης πληρότητας (40%) η οποία θα ενισχύεται κλιμακωτά ενώ μετά από κάποιο ποσοστό (60% και πάνω) θα καταργείται η οικονομική στήριξη.

«Η προσπάθεια είναι με τη σωστή στρατηγική να δελεάσουμε τις αεροπορικές εταιρείες να δρομολογήσουν πτήσεις από προορισμούς που εδώ και χρόνια δεν είχαμε αλλά και να πεισθούν να δημιουργήσουν βάση στην Κύπρο. Οι αεροπορικές εταιρείες γενικότερα θέλουν να πετούν τα αεροπλάνα τους, και από τη στιγμή που θα υπάρχει ένα δρομολόγιο το οποίο θα είναι κερδοφόρο γιατί να μη δρομολογηθούν πτήσεις», υπέδειξε.

Το σχέδιο, είπε επίσης ο κ. Καρούσος, θα είναι υπό την αίρεση του εφόρου κρατικών ενισχύσεων.

Όσον αφορά την επάνοδο των πτήσεων από τη Ρωσία και τη Βρετανία, τους μεγάλους τουριστικούς εταίρους της Κύπρου, είπε ότι αξιολογείται από το υπουργείο υγείας σε συνεργασία με τους επιδημιολόγους η πιθανότητα ένταξης τους στη δεύτερη φάση.

Οι δύο φάσεις restart αεροδρομίων

Ο κ. Καρούσος, σχετικά με την επανεκκίνηση των αεροδρομίων είπε ότι «ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς ώστε να είμαστε πανέτοιμοι μέχρι την 9η Ιουνίου όταν θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των πτήσεων».

Υπενθύμισε ότι στην πρώτη φάση η οποία περιλαμβάνει κάποια μέτρα οι επισκέπτες των χωρών της κατηγορίας Α, θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό από τη χώρα τους ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό ενώ στη δεύτερη φάση, από τις 20 Ιουνίου και μετά, θα καταργηθεί η προσκόμιση των πιστοποιητικών κορωνοϊού.

Για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Β θα ισχύει ότι ίσχυσε για όλους τους επιβάτες κατά την πρώτη φάση. Δηλαδή, θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβαση τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου 72 ώρες πριν την αναχώρηση τους ενώ οι κύπριοι πολίτες και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο εναλλακτικά θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξη τους στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση μέχρι να γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα, θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους.

Για όσες χώρες δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες θα επιτρέπονται πτήσεις προς την Κύπρο μόνο με επιβάτες, οι οποίοι είναι κύπριοι υπήκοοι, νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο και σε άτομα στα οποία θα παραχωρείται ειδική άδεια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα και ο οποίος να έγινε εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.

Σε αυτή την περίπτωση οι επιβάτες θα παραμένουν σε χώρο που θα τους υποδειχθεί για μία μέρα ή μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος.

Όλοι οι επιβάτες οι οποίοι προέρχονται από χώρες που δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες, θα μεταβαίνουν σπίτι τους για 14 μέρες σε αυτοπεριορισμό.

Το κόστος του εργαστηριακού ελέγχου και του αυτοπεριορισμού θα το καταβάλλει ο επιβάτης.

Της Ηρώς Ευθυμίου