You are here

Βέλγιο: Νέες περικοπές €1,43 δισ. για μείωση ελλείμματος

31/03/2013 10:00
Η Κυβέρνηση του Βελγίου ανακοίνωσε το Σάββατο νέο γύρο περικοπών του κρατικού προϋπολογισμού, ύψους 1,43 δισ. ευρώ, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει νέο στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο νέος στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα - το έλλειμμα των κρατικών εσόδων με τις δαπάνες - θα είναι 2,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2013, σε αντίθεση με τον προηγούμενο στόχο του 2,15% του ΑΕΠ.

Οι περισσότερες από τις περικοπές των δαπανών θα γίνουν στους τομείς της δημόσιας υπηρεσίας, της άμυνας και της ανάπτυξης. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν αύξηση των τιμών για τον καπνό και την υγειονομική περίθαλψη.

Η απόφαση έρχεται ύστερα από μέρες διαπραγματεύσεων από την κυβέρνηση συνασπισμού, υπό την ηγεσία του Σοσιαλιστή Πρωθυπουργού Elio Di Rupo.

"Έχουμε μια συμφωνία σχετικά με το έλεγχο του προϋπολογισμού, διατηρώντας τη μέγιστη αγοραστική δύναμη και ενισχύοντας τον οικονομικό μας ιστό, ιδιαίτερα στις ΜΜΕ (Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις), που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση», είπε ο κ. Di Rupo στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να τονωθούν οι επενδύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη μείωση του φόρου επί των μερισμάτων.

Την Τετάρτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από το Βέλγιο να προβεί σε μεταρρύθμιση της οικονομίας του, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανό να καταγράψει ανάπτυξη 0,2% αυτό το έτος.