You are here

Εξαρθρώθηκε μεγάλο εγκληματικό δίκτυο που εμπλέκεται σε διακίνηση μεταναστών στην ΕΕ

28/05/2020 07:12

Οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές σε Βέλγιο και Γαλλία, με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust, εξάρθρωσαν ένα μεγάλο εγκληματικό δίκτυο που εμπλέκεται σε διακίνηση μεταναστών στην ΕΕ.

Αξιωματικοί της Βελγικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (Federale Politie / Police Fédérale), της Γαλλικής Υπηρεσίας Παράνομης Μετανάστευσης (OCRIEST) και της Γαλλικής Συνοριακής Αστυνομίας (Police aux frontières) πραγματοποίησαν 27 έρευνες σε σπίτια (15 στην Περιφέρεια Βρυξελλών και 12 εντός και γύρω από το Παρίσι). Οι επιχειρησιακές δραστηριότητες οδήγησαν σε συλλήψεις 26 ύποπτων μελών του εγκληματικού δικτύου (13 στο Βέλγιο και 13 στη Γαλλία) και κατάσχεση τριών οχημάτων, μετρητών και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Συνολικά, βρέθηκαν 21 παράτυποι μετανάστες.

Η εγκληματική οργάνωση διευκόλυνε τη διέλευση κυρίως βιετναμέζικων παράνομων μεταναστών μέσω του Βελγίου και της Γαλλίας προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ύποπτοι έκρυβαν τα θύματά τους πριν τα οδηγήσουν προς τον τελικό προορισμό τους Μάγχη. Είναι πιθανό ότι το δίκτυο έχει μεταφέρει έως και αρκετές δεκάδες άτομα κάθε μέρα για αρκετούς μήνες. Αυτές οι εγκληματικές δραστηριότητες ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες λόγω των απειλητικών για τη ζωή συνθηκών μεταφοράς.

Η επιχείρηση παρακολούθησε την εγκληματική δραστηριότητα λαθρεμπορίου ανθρώπων σε ολόκληρη την ήπειρο και προκλήθηκε από την τραγική ανακάλυψη 39 νεκρών βιετναμέζων υπηκόων μέσα σε ένα ψυγείο φορτηγό στο Essex στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο του 2019.

Η Europol δημιούργησε μια επιχειρησιακή ομάδα εργασίας (OTF) για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και του συντονισμού μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου που διερευνούν τη θανατηφόρα υπόθεση Essex. Οι δραστηριότητες του OTF συνέβαλαν επίσης στην προετοιμασία της επιχείρησης.

Η Europol υποστήριξε την επιχείρηση διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και παρέχοντας υποστήριξη.

Η Eurojust επέτρεψε τον συντονισμό των δράσεων σε πραγματικό χρόνο για τη διευκόλυνση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.

ΚΥΠΕ