You are here

Με επικρίσεις αντιδρούν τα κόμματα στα νέα μέτρα

28/05/2020 15:01

Έντονες επικρίσεις για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της ανάγκης ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και για την απόσυρση του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων, συνοδεύουν τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων έναντι των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης.

Τα κόμματα σημειώνουν ότι τα προγράμματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα αξιοποιήσει, προϋπήρχαν και της επιρρίπτουν εκ νέου ευθύνες για το ότι χάθηκε χρόνος σε σχέση με την προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων.

ΑΚΕΛ: Ανάγκη ενημέρωσης για κριτήρια και προϋποθέσεις

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι για να μπορεί να γίνει μια σφαιρική αξιολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος χρειάζεται ενημέρωση για το πλαίσιο, τους όρους, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που τίθενται.

«Χωρίς αυτά, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει ποιοι και πόσο θα επωφεληθούν κι αν τελικά θα γίνει ορθολογική και χρηστή διαχείριση των πόρων. Όταν θα έχουμε την απαραίτητη πληροφόρηση θα προβούμε σε συνολική αξιολόγηση των μέτρων» σημείωσε.

«Από μια πρώτη ανάγνωση των όσων έχουν ανακοινωθεί σημειώνουμε ότι υπάρχουν μέτρα που είναι προς την ορθή κατεύθυνση, όπως είναι για παράδειγμα η απευθείας στήριξη στις ΜμΕ, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η επιδότηση στεγαστικών δανείων.  Υπάρχουν όμως και μέτρα, τα οποία για να κριθούν χρειάζεται περισσότερη πληροφόρηση, ειδικά σε ότι αφορά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, που θα καθορίσουν αν τελικά είναι αποτελεσματικά για την στήριξη των ΜμΕ», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν εξαγγελίες που αποτελούν επανάληψη προηγούμενων ανεκπλήρωτων εξαγγελιών και υποχρεώσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση και δεν τις έχει εκπληρώσει.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως «τελικά, επιβεβαιώθηκε ότι υπήρχαν εργαλεία χρηματοδότησης τα οποία η κυβέρνηση για πολλές βδομάδες αρνούνταν να χρησιμοποιήσει. Αυτή η άρνησή της προκάλεσε τη μεγάλη καθυστέρηση στη στήριξη της οικονομίας» καθώς επίσης, πως «η εναγώνια προσπάθεια της κυβέρνησης να ενοχοποιήσει και να δαιμονοποιήσει τη Βουλή, στο μόνο που παραπέμπει είναι στην προσπάθειά της να αποφύγει τη διαβούλευση, αλλά και τον έλεγχο για όσα προτείνει και όσα θα γίνουν. Προτιμά η κυβέρνηση να διαβουλεύεται με τις εργοδοτικές οργανώσεις και όχι με τα κόμματα. Η μονομερής λήψη αποφάσεων από μέρους της κυβέρνησης την καθιστά υπεύθυνη και για τα αποτελέσματα των μέτρων» σημείωσε.

ΔΗΚΟ: Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, θα συνεχιστεί η συζήτηση

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε σε δήλωση του ότι «περιμέναμε δυο μήνες για να μας ανακοινώσει η κυβέρνηση ένα «νέο» μέτρο που λειτουργεί από το 2014 και ένα μέτρο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως το θέλει η Κυβέρνηση, δηλαδή, χωρίς την έγκριση της Βουλής».

Ο κ. Παπαδόπουλος Επεσήμανε ότι το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Κύπρου και τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι υφιστάμενα προγράμματα που θα έτρεχαν, «είτε τα ανακοίνωνε η κυβέρνηση, είτε δεν τα ανακοίνωνε».

«Αν αυτή ήταν η «λύση» των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας, τότε γιατί χάσαμε δυο μήνες να συζητάμε ένα νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις, ενώ μας έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι πως δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» και ότι «οι κρατικές εγγυήσεις είναι μονόδρομος»;», διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική και πως το πρόβλημα της ρευστότητας της κυπριακής οικονομίας, δεν έχει επιλυθεί λόγω της πεισματικής άρνησης της κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να αποδεχτεί έλεγχο και διαφάνεια, με αποτέλεσμα να πληρώνουν τώρα αυτή την καθυστέρηση οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

Σε ότι αφορά την επιδότηση επιτοκίων, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως «όσα δηλώνει ο υπουργός οικονομικών διαψεύδονται από τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος ξεκαθάρισε σήμερα ότι απαιτείται η έγκριση της βουλής για την επιδότηση επιτοκίων».

Αυτό, επεσήμανε, σημαίνει ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί από εκεί που έμεινε, όσον αφορά τη διαφάνεια, τον έλεγχο και την εποπτεία. «Και πάλι δηλαδή, θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο, λόγω της εμμονής της Κυβέρνησης για αδιαφάνεια», είπε.

Την ίδια στιγμή, χαιρέτισε το Σχέδιο Επιδότησης Μικρών και ΜΜΕ σημειώνοντας ότι ήταν πρόταση του ΔΗΚΟ που υιοθετήθηκε, παρά τις αρχικές αντιδράσεις της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, ωστόσο σημείωσε πως δεν έχει αυξηθεί το ποσό της απευθείας επιδότησης όπως είχε ζητήσει το ΔΗΚΟ και πως υπάρχει ανησυχία σε σχέση με την αναφορά πως η παραχώρηση αυτών των επιδομάτων θα καθυστερήσει για ακόμη ένα μήνα.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε λύπη εκ μέρους του ΔΗΚΟ «γιατί η κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη τις τελευταίες μέρες επιλέγει έναν απαξιωτικό και διχαστικό λόγο σε μία προσπάθεια ν’ αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες, σε ότι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην οικονομία» και απαίτησε περισσότερο σεβασμό προς τη βουλή και «ειδικά προς το ΔΗΚΟ, καθώς όποιο μέτρο έχει ψηφιστεί μέχρι σήμερα, αυτό οφείλεται στη στήριξη του ΔΗΚΟ», όπως είπε.

ΕΔΕΚ: Να γίνει στοχευμένα η εφαρμογή των μέτρων

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι από το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζόμενων που έχουν πληγεί από τον κορωνοιό, από μία πρώτη ανάγνωση εξάγεται το συνπέρασμα ότι με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πως αντί η προσπάθεια της να επικεντρωθεί στη διαμόρφωση ενός ουσιαστικού πλαισίου στήριξης , αναλώθηκε σε τακτικισμούς για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Προστίθεται ότι αρκετά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονταν σε γραπτές προτάσεις της ΕΔΕΚ που δόθηκαν στην Κυβέρνηση στις 14 και 30 Μαρτίου όπως, η μείωση του ΦΠΑ, η ανίσχυση στεγαστικής πολιτικής, τα κίνητρα στον τουριστικό και τον κατασκευαστικό τομέα, η ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με επιδότηση και όχι με δανεισμό και η προώθηση ώριμων αναπτυξιακών έργων.

Ο κ. Σιζόπουλος πρόσθεσε ότι η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να  γίνει στοχευμένα και υπό αυστηρό έλεγχο, ώστε να αποφευχθούν τυχόν καταχρήσεις από τους δικαιούχους και να προστατευθούν οι φορολογούμενοι πολίτες από την μεταφορά σε αυτούς τυχόν οικονομικών επιπτώσεων.

Οικολόγοι : Στήριξη χωρίς έλεγχο και διαφάνεια

Η Κυβέρνηση κατάφερε αυτό που επιδίωκε εξαρχής, να προχωρήσει σε στήριξη των τραπεζών χωρίς κανένα έλεγχο και διαφάνεια στη διαδικασία, υποστηρίζει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Σε ανακοίνωση των Οικολόγων αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «αποφάσισε να αξιοποιήσει μια διαδικασία που ήδη υπάρχει για χρόνια - τα δάνεια δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – στα οποία δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από την κυπριακή Βουλή και κοινωνία».  

«Είναι ηλίου φαεινότερο, πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, απλά ανέμενε το νέο πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το γεγονός πως η ΕΕ θα πρόσφερε κάποια μορφή βοήθειας» σημειώνεται και προστίθεται πως με βάση το λογικό συνειρμό φαίνεται πως «αυτός ήταν και ο λόγος που τελικά δεν επετράπη στη βουλή να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τις  κρατικές εγγυήσεις λόγω της απόσυρσης του από την κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τους Οικολόγους, το νομοσχέδιο έγινε προπαγάνδα στα χέρια της κυβέρνησης «με το πλαστό επιχείρημα ότι τάχα απορρίφθηκε από τη βουλή. Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε και ποτέ δεν έφτασε ενώπιον της βουλής. Αποκλειστική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση», σημειώνεται. 

Την ίδια στιγμή, αναφέρεται ότι το κόμμα βλέπει με θετικό μάτι το γεγονός πως θα παραχωρηθούν €100 εκ. σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εκτιμώντας ωστόσο, πως τα χρήματα είναι λίγα. «Εάν προσφέρονταν περισσότερα λεφτά στις επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να μπουν και περιβαλλοντικοί όροι. Το γεγονός πως θα παραχωρηθούν 3-5 χιλιάδες ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθεί στήριξη, αλλά δώρο άδωρον», αναφέρεται.

Να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις

Η Δημοκρατική Παράταξη αξιολογώντας τη δέσμη μέτρων, που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας και που εξαγγέλθηκε χθες, κρίνει πως ανταποκρίνεται στις ανάγκες για παροχή άμεσης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι πέραν των εξαγγελιών είναι σημαντικό και αναγκαίο, ίσως όσο ποτέ άλλοτε, να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές ή άλλες αγκυλώσεις, μετατρέποντας με αυτόν τον τρόπο την κρατική μηχανή σε ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Παράταξη χαιρετίζει ιδιαίτερα το μέτρο για την παροχή απευθείας χρηματοδότηση του κράτους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζομένους ύψους περίπου €100 εκ., ενώ θεωρεί σημαντικά επίσης και τα μέτρα που αφορούν στην στήριξη της ιδιοκατοίκησης, του τουρισμού, καθώς και η ώθηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων.

Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση

Σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, αναφέρει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης συνιστούν τη μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, η οποία προσφέρει άμεση στήριξη στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις του τόπου.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά εκφράζοντας αισιοδοξία, ότι «θα κρατήσουμε όρθια την οικονομία της χώρας μας και θα την οδηγήσουμε σε μια ισχυρή ανάκαμψη».