You are here

Μη συγκρίσιμη η Μάλτα με Κύπρο

27/03/2013 14:39
Η Μάλτα δεν συγκρίνεται με την Κύπρο τόνισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας, Josef Bonnici, αναφερόμενος στις συγκρίσεις που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών για την κρίση του τραπεζικού συστήματος.

Ο τραπεζικός τομέας της Μάλτας είναι περίπου οκτώ φορές το μέγεθος του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, όπως η Κύπρος, αλλά οι συγκρίσεις είναι παραπλανητικές δήλωσε στο Reuters ο Bonnici, ο οποίος είναι επίσης μέλος στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ξένες τράπεζες στη Μάλτα κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της οικονομίας, που αντιπροσωπεύουν έξι φορές το ΑΕΠ της Μάλτας.

Τα στοιχεία ενεργητικού των εγχώριων τραπεζών που ανήλθαν σε λίγο πιο κάτω από 300% του ΑΕΠ, είναι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα «εντός των φυσιολογικών ορίων», δήλωσε στο Reuters μέσω τηλεφώνου.

Ο Bonnici απέρριψε τα σχόλια του διεθνούς τύπου, κατά πόσον η Μάλτα και το Λουξεμβούργο θα μπορούσαν να υποστούν το ίδιο είδος της τραπεζικής κρίσης, όπως στην Κύπρο, λόγω του τεράστιου μεγέθους του τραπεζικού τομέα τους σε σχέση με τις οικονομίες τους.

Σε αντίθεση με τις κυπριακές τράπεζες, τόνισε, οι εγχώριες τράπεζες της Μάλτας δεν ήταν πολύ δραστήριες σε διεθνές επίπεδο επισημαίνοντας ότι δεν έχουν υψηλή εξάρτηση από ξένες πηγές κεφαλαίων ή υψηλή έκθεση σε ζημιές ξένων στοιχείων ενεργητικού και έχουν πολύ ισχυρή καταθετική βάση στην ντόπια αγορά.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές τράπεζες περιλαμβάνουν τις ζημιές από την κατοχή τους σε ελληνικά ομόλογα, ενώ οι εγχώριες τράπεζες της Μάλτας έχουν περιορισμένη έκθεση σε χρεόγραφα που εκδίδονται από τις χώρες του προγράμματος της ευρωζώνης», τόνισε.

Γ.Χ.