You are here

Το πακέτο αναπτερώνει τις ελπίδες για οικονομία

29/05/2020 06:52

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για μετριασμό των υφεσιακών επιπτώσεων της πανδημίας δημιουργούν στην αγορά τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και της στήριξης των μικρομεσαίων, δημιουργώντας προσδοκίες ότι η οικονομία θα λάβει αρκετή ώθηση για να αποφύγει τα ακραία σενάρια ύφεσης.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το δημοσιονομικό κόστος και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που δημιουργούνται από το πακέτο στήριξης είναι στο παρόν στάδιο διαχειρίσιμοι, προειδοποιώντας ότι τυχόν επιστροφή της πανδημίας θα ήταν καταστροφική.

«Είναι μεγάλο το παρεμβατικό πακέτο της Κύπρου για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους» τόνισε χθες ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή το στοίχημα είναι να δουλέψει η αγορά».

«Ομολογώ ότι είμαστε σε μία περίοδο κρίσιμη που η αγωνία όλων μας είναι μεγάλη», παραδέχτηκε ο κ. Πετρίδης.

Σημείωσε ότι αυτό το οποίο έχει σημασία είναι τα εισοδήματα του κόσμου να συμπληρώνονται από την οικονομική δραστηριότητα, η οποία θα επιφέρει και στο κράτος έσοδα.

Παρατήρησε πάντως ότι δεν θα αντέξει το κράτος να συντηρεί διαρκώς την πραγματική οικονομία, αν δεν αρχίσει η εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία.

Τόνισε τη σημασία της επιδότησης των επιτοκίων σημειώνοντας ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων τα πρώτα δύο χρόνια θα έχει μηδενικό επιτόκιο.

Εκτίμησε πως η δημοσιονομική επίπτωση του μέτρου αυτού θα ανέλθει στα €200 εκ. σε ορίζοντα τεσσάρων χρόνων. 

Οι οργανώσεις των εργοδοτών, των ξενοδόχων, των ταξιδιωτικών πρακτόρων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων της οικονομίας δηλώνουν απερίφραστα ότι το πακέτο στήριξης της πραγματικής οικονομίας είναι πέραν των προσδοκιών τους και ότι τώρα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πιάσουν δουλειά για να κερδίσουν το στοίχημα της ανάκαμψης.

«Το πακέτο αποτελεί ένα δίκτυ ασφαλείας για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση, να μην κινδυνεύσει η βιωσιμότητα τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας», επισήμανε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, τονίζοντας πως έχει «αναπτερωθεί η αισιοδοξία και η ψυχολογία στην αγορά».

Το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ επεσήμαναν ότι η επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την ταχύτητα που θα διοχετεύσει ο τραπεζικός τομέας την απαιτούμενη ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Το μέγα ερώτημα που αιωρείται είναι κατά πόσο θα υπάρξει έστω σταδιακή αποκατάσταση της τουριστικής βιομηχανίας.

Ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος με δηλώσεις του χθες ανέβασε ακόμη περισσότερο τον πήχη των προσδοκιών τονίζοντας ότι τον ερχόμενο Αύγουστο αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο περίπου 600 χιλιάδες επιβάτες.

Οι αναφορές του κ. Καρούσου έγιναν με αφορμή τη συμφωνία με μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες την Wizz Air, η οποία, όπως είπε, θα δημιουργήσει βάση στο αεροδρόμιο Λάρνακας για μεταφορά επιβατών από και προς το νησί μας.

Ο ACTA με ανακοίνωση του σημειώνει πως τα μέλη του θα αναλάβουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, προκειμένου να στηρίξουν τον εσωτερικό τουρισμό αλλά και τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Η αντιπολίτευση και το χέρι συνεργασίας από Πετρίδη

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προέβησαν χθες σε εκτενείς αναφορές και σχόλια για το «σχέδιο βήτα», επέκριναν περισσότερο την κυβέρνηση, όχι τόσο για το περιεχόμενο της δέσμης μέτρων, αλλά για την καθυστέρηση που επέδειξε στην προώθηση του πακέτου τόνωσης της πραγματικής οικονομίας, ως αποτέλεσμα όπως ισχυρίστηκαν, να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Τα κόμματα αναμένουν ενημέρωση δια ζώσης από τον υπουργό οικονομικών ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, η οποία πρόκειται να συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Στην κριτική των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Κ. Πετρίδης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμπόρευση μεταξύ κυβέρνησης και βουλής για να στηριχθεί το πακέτο διατυπώνοντας την άποψη ότι αν η αντιπολίτευση θεωρεί ότι το δεύτερο σχέδιο για στήριξη της πραγματικής οικονομίας είναι καλύτερο από το ν/σ που έχει αποσυρθεί και ότι με αυτό δικαιώνεται, «τότε θα επικροτήσω μια τέτοια προσέγγιση των κομμάτων», είπε ο υπουργός.

«Θέλω να είμαι σε πλήρη συνεργασία με τη βουλή και έχω ήδη αποστείλει σχετική επιστολή με την ελπίδα ότι επί του συγκεκριμένου θέματος δεν θα προκύψει πολιτική αντιπαράθεση», σημείωσε ο κ. Πετρίδης.

Ανέφερε ότι η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει και πιστώσεις και ως βουλή, έχει το δικαίωμα, όπως είπε, να παρέμβει στο σκέλος των δαπανών, είτε να τις εγκρίνει, είτε να τις μειώσει.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι χρηματοδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία και τράπεζες δεν μπορούν να τύχουν ελέγχου ούτε από τη βουλή, ούτε από τον γενικό ελεγκτή καθώς πρόκειται, είπε, για διεθνείς συμφωνίες.

Πρόσθεσε ότι τον έλεγχο της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το κράτος τον έχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί

Τόνισε ότι η πλειονότητα των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων θα τεθούν προς έγκριση από τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).

Ο υπουργός οικονομικών απεύθυνε έκκληση προς όλους και ειδικότερα στη βουλή να μην χρειαστεί η χώρα να μπει σε μνημόνιο.

Παρατήρησε ότι η κυβέρνηση επέλεξε την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, η οποία, όπως υπογράμμισε, θα τονώσει την αγορά» και πρόσθεσε:

«Έχουμε εξαγγείλει μείωση του ΦΠΑ για να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση σε τομείς που έχουν πληγεί. Θα ήταν τουλάχιστον οικονομικά οξύμωρο αν την ίδια ώρα μειώναμε τη ζήτηση μέσω περικοπών. Δεν θα θέλαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία εσωτερική μνημονιακή πολιτική, ή επιβεβλημένη από τρίτους, η οποία θα μας αναγκάσει να μειώσουμε μισθούς στο δημόσιο ή να «πετσοκόψουμε» το κοινωνικό κράτος και τις αναπτυξιακές δαπάνες καταστρέφοντας τα όσα έχουμε επιτύχει με μία σωστή δημοσιονομική διαχείριση τα τελευταία έξι χρόνια», σημείωσε. 

Ερωτηθείς για το πώς θα ενεργοποιείται η ρήτρα για διασφάλιση των θέσεων εργασίας ο κ. Πετρίδης είπε ότι η διαδικασία αυτή τίθεται κάτω από έλεγχο των σχεδίων του υπουργείου εργασίας.

«Το υπουργείο εργασίας», πρόσθεσε, «έχει όλα τα μητρώα και για αυτό συνδέσαμε το σχέδιο με τις απευθείας επιχορηγήσεις. Κατά πόσο η επιδότηση του μισθολογίου τηρεί τον όρο των μη απολύσεων, αυτό θα ελέγχεται από το υπουργείο εργασίας. Αυτό θα συμβαίνει και με την επιδότηση του επιτοκίου προς τις επιχειρήσεις», παρατήρησε.

Τόνισε ακόμη ότι θα συσταθεί μηχανισμός παρακολούθησης σε ότι αφορά την αξιολόγηση των στοιχείων που θα δηλώνουν οι εταιρείες ως προς το ότι μειώθηκαν τα εισοδήματα τους κάτω από το ποσοστό του 25% που προβλέπει σχετικό σχέδιο του υπουργείου εργασίας.

Του Λεύκου Χρίστου