You are here

Μπορέλ και Φον Ντερ Λάιεν καλούν τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την στάση τους απέναντι στον ΠΟΥ

30/05/2020 18:21

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορρέλ, καλούν τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τις ανακοινώσεις τους σε σχέση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που αποδυναμώνουν τα διεθνή αποτελέσματα σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, στο κοινό τους μήνυμα, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρουν τα εξής: "Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να καταπολεμά την πανδημία COVID-19, το κύριο καθήκον για όλους είναι να σωθούν ζωές, να περιοριστεί και να μετριαστεί αυτήν την πανδημία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να υποστηρίζει τον ΠΟΥ σχετικά με αυτό το θέμα και έχει ήδη παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση."

"Σε ψήφισμα υπό την ηγεσία της ΕΕ που εγκρίθηκε με συναίνεση στις 19 Μαΐου στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, όλα τα κράτη μέλη της ΠΟΥ συμφώνησαν να ξεκινήσουν, το συντομότερο δυνατό, μια αμερόληπτη, ανεξάρτητη και περιεκτική αξιολόγηση για να επανεξετάσουν τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη διεθνή ανταπόκριση στην πανδημία, ιδίως με στόχο την ενίσχυση της μελλοντικής παγκόσμιας ετοιμότητας για την ασφάλεια της υγείας", αναφέρουν.

"Η αξιολόγηση της παγκόσμιας ανταπόκρισής μας είναι απαραίτητη καθώς υπάρχουν διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από αυτήν την πανδημία, το ξέσπασμα και την αντίδρασή της σε αυτήν. Η αξιολόγηση της συλλογικής μας απόδοσης σε διεθνές επίπεδο είναι μόνο μια απαραίτητη διαδικασία, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας της υγείας",  σημειώνουν.

"Η παγκόσμια συνεργασία και αλληλεγγύη μέσω πολυμερών προσπαθειών είναι οι μόνοι αποτελεσματικοί και βιώσιμοι δρόμοι για να κερδίσουμε αυτήν τη μάχη που αντιμετωπίζει ο κόσμος", ξεκαθαρίζει η Πρόεδρος και ο Ύπατος Εκπρόσωπος. 

"Ο ΠΟΥ πρέπει να συνεχίσει να μπορεί να ηγηθεί της διεθνούς αντίδρασης σε πανδημίες, τρέχουσες και μελλοντικές", τονίζουν. 

"Για αυτό, απαιτείται η συμμετοχή και η υποστήριξη όλων και απαιτείται πάρα πολύ. Ενόψει αυτής της παγκόσμιας απειλής, τώρα είναι η ώρα για ενισχυμένη συνεργασία και κοινές λύσεις", σημειώνουν.

"Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που αποδυναμώνουν τα διεθνή αποτελέσματα. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την ανακοίνωσή τους", καταλήγουν Φον Ντερ Λάιεν και Μπορέλ.