You are here

Αβέρωφ: Είναι η ώρα και η ευκαιρία των τραπεζών

02/06/2020 13:43

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου διαμήνυσε σήμερα προς τις τράπεζες όπως  επωφεληθούν της ευκαιρίας  για στήριξη των επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας για να καθαρίσουν, όπως είπε, «την κακή τους εικόνα».

Μιλώντας πριν από λίγο στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι οι τράπεζες έχουν ευθύνη και υποχρέωση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των σχεδίων της κυβέρνησης  να δώσουν ρευστότητα

«Είναι η ευκαιρία των τραπεζών. Αυτό το κακό όνομα που έχουν στην κοινωνία, αυτή την κακή εικόνα που έχουν στην κοινωνία είναι ευκαιρία να τη βελτιώσουν  και παράλληλα οφείλουν να βοηθήσουν την οικονομία» παρατήρησε ο κ. Νεοφύτου.

Υπέδειξε ότι «όταν πάνε καλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πάνε καλύτερα και οι τράπεζες».

Σημείωσε ότι είναι προς όφελος και των τραπεζών να πηγαίνει καλά η οικονομία, διότι όπως εξήγησε δεν υπάρχει περίπτωση να πηγαίνει καλά η οικονομία μιας χώρας, χωρίς να έχει ένα υγιές και αξιόπιστο τραπεζικό τομέα.

«Είναι η ευκαιρία  τώρα των τραπεζών. Καθώς από τη μια είναι οι καταθέτες και από την άλλη οι δανειολήπτες και όλοι έχουν παράπονο. Οι μεν καταθέτες γιατί έχασαν τα λεφτά τους επειδή οι τράπεζες δεν μπορούσαν να εισπράξουν τα λεφτά τους και οι δανειολήπτες λόγω μεγάλων δυσκολιών δημιούργησαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Αλλά αυτό δεν σημαίνει», πρόσθεσε, «ότι όποιος έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο είναι και κακοπληρωτές, χωρίς να αμφισβητώ ότι δεν υπάρχουν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές» τόνισε.

Επεσήμανε, ωστόσο, πως η μεγάλη μάζα των δανειοληπτών είχε σοβαρές δυσκολίες και  οι τράπεζες δεν είχαν τους μηχανισμούς να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια. Με τις αναδιαρθρώσεις, πρόσθεσε, θα έβγαιναν κερδισμένα όλα τα μέρη και οι τράπεζες και οι δανειολήπτες.

Τόνισε ότι είναι η ώρα των τραπεζών να βοηθήσουν τις βιώσιμες και μη προβληματικές επιχειρήσεις όπως περιγράφονται με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθυντήρες γραμμές και να δώσουν ρευστότητα τώρα,  και όχι σε έξι μήνες.

Ανέφερε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να ενεργήσουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε όλα στη διάθεση της εργαλεία για να στηρίξει την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

«Το κάθε μέτρο», όπως είπε, «θα πρέπει να το  δούμε σε ένα γενικότερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και όχι από μόνο του.  Είναι ανάγκη να δούμε την ενίσχυση της απασχόλησης και των εργαζομένων, την αναστολή υποχρεώσεων, δόσεων και  φόρων καθώς και την  ενίσχυσης της ρευστότητας των ΜμΕ και τη στήριξη των αυτοεργοδοτούμενων.

Απευθυνόμενος προς τις τράπεζες τις κάλεσε να μην συνεχίσουν να έχουν γραφειοκρατία με αποτέλεσμα ο πολίτης να λέει ότι «θα είναι καλύτερα να συναλλάσουμε με τη δημόσια υπηρεσία παρά με μία τράπεζα» και πρόσθεσε:

«Οι τράπεζες πρέπει να επιδείξουν ταχύτητα και αποτελεσματικότητα γιατί, όπως εξήγησε, «είχαμε  το ευτύχημα ως Κύπρος να μας βρει η μεγάλη κρίση με ρευστά διαθέσιμα στο κράτος καθώς και με μεγάλη ρευστότητα, πέραν των €10 δις. στις τράπεζες.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι όπως ξεπεράστηκε η κρίση του 2013 με την οικονομία αξιόπιστη και το κράτος να διαθέτει ρευστότητα και αξιοπιστία θα ξεπεραστεί και η υφιστάμενη κρίση.

«Τα αποτελέσματα της σωστής διαχείρισης των επιπτώσεων λόγω της πανδημίας θα είναι εξίσου εξαιρετικά όπως και στο παρελθόν. Και όπως η Κύπρος δέχεται τα κολακευτικά σχόλια παγκοσμίως για την άριστη διαχείριση  της υγειονομικής κρίσης θα δεχθεί  ακόμη πιο ευμενή σχόλια για την οικονομική διαχείριση.

«Θα ξεπεράσουμε τα οικονομικά προβλήματα και θα μας βρει το 2021 πολύ δυνατούς με ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης δύσκολα θα βρίσκεται χώρα εντός της ΕΕ που θα συγκρίνεται με την Κύπρο» υποστήριξε ο κ. Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου, επαίνεσε την κυβέρνηση τους υπουργούς της, τα στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας και ειδικότερα τον ΠτΔ για την άριστη, όπως υποστήριξε διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και υπέδειξε ότι οι πολίτες ανεξάρτητα ιδεολογικών αποχρώσεων να αισθάνονται ιδιαίτερα περηφάνεια γιατί η μικρή μας χώρα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως,

Συνεχάρη την επιστημονική ομάδα, τους ήρωες της πρώτης γραμμής, όπως χαρακτήρισε,  τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και σε όσους αυτούς τους μήνες εργάζονταν για το καλό του συνόλου.

Επεσήμανε ότι τώρα όλοι θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και να συμβάλλουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η κυβέρνηση, είπε, εγκαίρως έλαβε μέτρα για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, με ένα πακέτο το οποίο θεωρείται από τα πιο δυνατά συγκρινόμενα με άλλα κρατών μελών της ΕΕ.

Μεταρρυθμίσεις

Για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού υπογράμμισε τα εξής:

«Το μεγαλύτερο μειονέκτημα σε μια κοινωνία είναι να επαναπαύεται στις επιτυχίες και στις δάφνες. Μια χώρα πάει, μια κοινωνία πάει μπροστά όταν κάθε επιτυχία είναι το εφαλτήριο για νέους στόχους. Και έχουμε νέους στόχους και η κυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα. Να κάνουμε την Κύπρο μας μια ψηφιακή χώρα. Άρα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας μας, είναι ακόμη ένας μεγάλος εθνικός στόχος. Την ίδια ώρα πρέπει τους επόμενους μήνες το συντομότερο δυνατόν, να περάσει από τη Βουλή η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το έδειξε κι η κρίση πόσο μπορεί να συμβάλει η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και πόσο θέλουμε πιο δυνατούς και οικονομικά εύρωστούς δήμους, για να μπορούνε να είναι δίπλα στους πολίτες. Σημασία δεν έχει πόσους δημάρχους έχεις. Σημασία δεν έχει πόσους συναγερμικούς, ακελικούς, δηκοϊκούς δημάρχους θα έχουμε. Σημασία έχει πως εξυπηρετείται ο πολίτης παίρνοντας τις καλύτερες υπηρεσίες, με το χαμηλότερο κόστος. Και μόνο μέσα από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούμε να το πετύχουμε.

Ήδη , ανέφερε, είναι στην Βουλή το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση του τομέα της Δικαιοσύνης και των δικαστηρίων μας. Αλλά είναι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ένα πακέτο νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, άρα αυτές είναι οι προτεραιότητες. Με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ, παράλληλα να περάσουν από τη Βουλή, μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαιοσύνης, δημόσιας υπηρεσίας και ο μεγάλος εθνικός στόχος του ψηφιακού μετασχηματισμού να υλοποιηθεί. Αυτή είναι η Κύπρος του αύριο, η Κύπρος του 2030, η Κύπρος που θέλουμε. Τον κάθε Κύπριο να μοιράζεται τις επιτυχίες, την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και να παίρνει το δικό του μέρισμα από τους δικούς του κόπους και τις δικές του θυσίες».

Μεταναστευτικό

Σε ερώτηση για το ζήτημα που αφορά τη μεταχείριση των μεταναστών στην Κύπρο αλλά και προβλήματα που εκδηλώνονται σε τοπικές κοινωνίες ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι «ο ΔΗΣΥ δεν ήταν ποτέ σε οποιοδήποτε άκρο». «Λάθη κάνουμε, παραλείψεις κάνουμε, όμως στις κεντρικές μας πολιτικές – ταπεινά λέω – είμαστε η δύναμη που αποφεύγει τα οποιαδήποτε άκρα».

Στο μεταναστευτικό, είπε, υπάρχουν δύο άκρα. Το ένα άκρο θέλει την Κύπρο να είναι μια «ελεύθερη κέρκυρα». Μια διεθνιστική προσέγγιση, μια αριστερή προσέγγιση. Είναι και μια άλλη αντίληψη, το άλλο άκρο, με ένα μίσος και μισαλλοδοξία, ότι «όποιος δεν είναι Έλληνας και Χριστιανός είναι εχθρός».

Εμείς, σημείωσε, «σεβόμαστε να ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων». Όμως, πρόσθεσε, «έχουμε υποχρέωση ως κοινωνία να προστατέψουμε την χώρα και την κοινωνία μας από οποιουσδήποτε παράτυπους μετανάστες ή παράνομους που  θέλουν να εκμεταλλευθούν την χώρα μας εις βάρος της κυπριακής κοινωνίας».

«Είμαστε δίπλα από την Κυβέρνησή μας, δίπλα από τις πολιτικές του Υπουργείου Εσωτερικών όπως κατατέθηκαν και δημόσια και μέσα από κυβερνητικά νομοσχέδια», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε επίσης ανησυχία για τα τελευταία φαινόμενα αύξησης της εγκληματικότητας. Διευκρίνισε ότι «δεν λέω ότι στον τόπο μας η εγκληματικότητα είναι εξαιτίας των μεταναστών. Υπήρχε εγκληματικότητα, υπάρχει και θα υπάρχει σε οποιαδήποτε χώρα. Απλά παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα εγκληματικότητα μεταξύ διαφόρων ομάδων μεταναστών.  «Χρειάζεται οι αρχές ασφαλείας να εφαρμόσουν τον νόμο και την τάξη είτε αφορά Κύπριους πολίτες που παρανομούν, είτε αφορά μετανάστες παράνομους ή νόμιμους».

Ευχαριστίες και στήριξη στα ΜΜΕ

O πρόεδρος του ΔΗΣΥ  επωφελήθηκε της ευκαιρίας στο πλαίσιο της πρώτης συνέντευξης Τύπου μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων να εκφράσει θερμές ευχαριστίες στους λειτουργούς των ΜΜΕ .

Τόνισε ότι χωρίς τους αγγελιοφόρους δεν μπορεί ποτέ να πάει μήνυμα. Και όταν εμείς οι πολιτικοί στέλνουμε κακό μήνυμα είναι λάθος να κτυπάμε τον αγγελιοφόρο. Ας κοιτάξουμε να διορθώνουμε εμείς τα μηνύματα μας.

«Γι αυτό και η κυβέρνηση στήριξε και θα στηρίξει τα ΜΜΕ γιατί κι αυτά είχαν σημαντικές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Του Λεύκου Χρίστου