You are here

UNHCR: Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει δίχτυ ασφαλείας και ευκαιρίες ένταξης για πρόσφυγες

02/06/2020 16:04

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα από τη Γενεύη ότι "ανησυχεί βαθιά" για την έξοδο περίπου 9.000 αναγνωρισμένων προσφύγων από το σύστημα υποδοχής της Ελλάδας που ξεκίνησε χθες (1 Ιουνίου) καθώς τους επόμενους μήνες, άλλοι 11.000 πρόσφυγες θα πρέπει να περάσουν από τη βοήθεια για τους αιτούντες άσυλο στη γενική κοινωνική πρόνοια, βάσει νόμου που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2020 και μειώνει την περίοδο χάριτος για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες από έξι μήνες σε 30 ημέρες για να πραγματοποιήσουν μετάβαση σε μια ανεξάρτητη διαβίωση. Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες πρέπει να αδειάσουν τα απαραίτητα καταλύματα για τους αιτούντες άσυλο που περιμένουν σε πολυσύχναστες εγκαταστάσεις υποδοχής στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Πάνω από 31.000 γυναίκες, άνδρες και παιδιά ζουν σε πέντε νησιωτικά κέντρα υποδοχής με χωρητικότητα κάτω των 6.000.

Ωστόσο, η Ύπατη Αρμοστεία έχει συνεχώς εκφράσει ανησυχίες ότι η βοήθεια για πολλούς αναγνωρισμένους πρόσφυγες τελειώνει πρόωρα, προτού αποκτήσουν αποτελεσματική πρόσβαση σε προγράμματα απασχόλησης και κοινωνικής πρόνοιας, όπως προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία. Επίσης, η Ύπατη Αρμοστεία προτρέπει την Ελλάδα να αυξήσει την εθνική ικανότητα υποδοχής σε χώρους, διαμερίσματα, ξενοδοχεία και μέσω μετρητών για καταφύγιο.
 
Η UNHCR προειδοποιεί ότι αν οι πρόσφυγες εγκαταλείψουν τη διαμονή τους χωρίς δίχτυ ασφαλείας και μέτρα για να διασφαλιστεί η αυτονομία τους μπορεί να ωθήσει πολλούς στη φτώχεια και να τους καταστήσει αστέγους. Οι περισσότεροι από τους πληγέντες πρόσφυγες δεν έχουν κανονικό εισόδημα, πολλοί είναι οικογένειες με παιδιά σχολικής ηλικίας, γονείς, επιζώντες της βίας και άλλες με ειδικές ανάγκες, προειδοποιεί η UNHCR.
 
"Η μεταφορά ενός προβλήματος από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα δεν είναι λύση. Η Ύπατη Αρμοστεία προτρέπει τις αρχές να εφαρμόσουν μια σταδιακή προσέγγιση, ένα υψηλότερο όριο για την επέκταση της βοήθειας σε ευάλωτα άτομα που δεν μπορούν να φύγουν σε αυτό το στάδιο."
 
Μεταξύ εκείνων που έχουν προγραμματιστεί να εγκαταλείψουν τη διαμονή τους τώρα είναι 4.000 πρόσφυγες που διαμένουν στο σύστημα διαμονής ESTIA που διαχειρίζεται η UNHCR, χρηματοδοτούμενο από την Κομισιόν, αναφέρεται.

Οι κανόνες και η επιλεξιμότητα του προγράμματος καθορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση. Η Ύπατη Αρμοστεία διευθύνει το ESTIA σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με δήμους και ΜΚΟ και έχουν καταβληθεί σημαντικές κοινές προσπάθειες για την προώθηση της ένταξης και την ενδυνάμωση των προσφύγων να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή των φιλοξενούμενων κοινοτήτων τους. Η ESTIA παρέχει ασφαλή και αξιοπρεπή στέγαση σε διαμερίσματα σε 22.700 ευάλωτους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες.
 
Η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει το πρόγραμμα HELIOS το οποίο χρηματοδοτείται από την Κομισιόν και υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ΔΟΜ, σε συντονισμό με τις ελληνικές αρχές. Το HELIOS μπορεί να γεφυρώσει κρίσιμα κενά, αλλά απαιτείται ευελιξία για την κάλυψη μεγάλου αριθμού προσφύγων που εγκαταλείπουν τώρα τη διαμονή τους.
 
"Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ελλάδα να βρει λύσεις και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την περίπλοκη κατάσταση και να διασφαλίσουμε ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα λάβουν επαρκή υποστήριξη στη συνεχιζόμενη μετάβασή τους στην αυτονομία", ανακοίνωσε η UNHCR.