You are here

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ φιλοξένησε τηλεδιάσκεψη δωρητών για την Παλαιστίνη

03/06/2020 10:41

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell φιλοξένησε χθες βράδυ μια τηλεδιάσκεψη δωρητών υπό την προεδρία της Νορβηγίας της ομάδας χορηγών Ad Hoc Liaison Committee (AHLC) για την Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, το AHLC είναι ένα μοναδικό φόρουμ συντονισμού πολιτικής όπου τόσο οι εκπρόσωποι του Ισραήλ όσο και η Παλαιστινιακή Αρχή κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τους μεγάλους διεθνείς δωρητές.

Μαζί με τα μέρη, στη συνάντηση συμμετείχαν είκοσι πέντε χώρες δωρητές με σκοπό να συμβάλουν στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για μια βιώσιμη λύση δύο κρατών. Την τελευταία δεκαετία, η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν συνεισφέρει περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της υποστήριξης στοχεύει στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Στην ομιλία του προς τους συμμετέχοντες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell τόνισε την ανάγκη τα μέρη να αποφύγουν μονομερή βήματα και να συνεχίσουν τον διάλογο. Η ΕΕ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η συνεργασία και οι διαπραγματεύσεις για μια βιώσιμη λύση δύο κρατών είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για την οικοδόμηση βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα με τη Νορβηγία και άλλους εταίρους για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών και θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην αναβίωση μιας πολιτικής διαδικασίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η οποία διασφαλίζει ίσα δικαιώματα και η οποία είναι αποδεκτή και από τα δύο μέρη.