You are here

Πράσινο υπουργικού για τρίτη φάση χαλάρωσης μέτρων

03/06/2020 11:45

Την τρίτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

Ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε μετά τη συνεδρία του υπουργικού ότι το Υπουργικό που συνεδρίασε την Τετάρτη πήρε αποφάσεις όσον αφορά την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη την πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται μέχρι και σήμερα στην Κύπρο - παρά τη χαλάρωση των μέτρων στις 4 Μαΐου - και τις εισηγήσεις όπως υποβλήθηκαν την Τρίτη από τη συμβουλευτική επιτροπή ειδικών προς τον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από τις 5 Ιουνίου επαναλειτουργούν τα κολυμβητήρια και οι πισίνες για το κοινό.

Από 9 Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια για εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων, οι υπηρεσίες εστίασης για τους εσωτερικούς τους χώρους βάσει των τετραγωνικών τους μέτρων, οι εσωτερικοί χώροι των ξενοδοχείων, θέατρα και σινεμά ανοιχτού τύπου πάλι βάσει των τετραγωνικών τους μέτρων, τα αθλητικά πρωταθλήματα χωρίς φιλάθλους, τα νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικές λέσχες, παιδότοποι εξωτερικού χώρου, ολοήμερα θερινά και δημόσια σχολεία με την επαναλειτουργία των καντινών για εξυπηρέτηση των μαθητών ή τα μαγειρεία για σίτιση μαθητών στα σχολεία, καθώς και οι καλοκαιρινές σχολές.

Στις 13 Ιουνίου επαναλειτουργούν τα καζίνο, οι σχολές χορού, μποξ, κινγκ μπόξινγκ κ.λπ., τα γυμναστήρια και τα θεματικά πάρκα, waterpark, λούνα παρκ κ.λπ..

Όσον αφορά την 4η φάση χαλάρωσης των περιορισμών, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι δεν έχει παρθεί οριστική απόφαση, πλην του γεγονότος ότι προσδιορίζεται πως τα θέατρα και τα σινεμά κλειστού τύπου θα ανοίξουν στις αρχές Αυγούστου.

Όσον αφορά φεστιβάλ, συναυλίες, δεξιώσεις γάμου και βαφτίσια, καθώς και τελετές αποφοίτησης, η απόφαση του Υπουργικού είναι όπως μετατεθούν την 1η Σεπτεμβρίου, ανέφερε ο Υπουργός.

Ο υπουργός υγείας ανέφερε επίσης ότι συνεχίζεται η απαγόρευση των συναθροίσεων πάνω από δέκα άτομα μέχρι τις 24 Ιουνίου.

Όσον αφορά τον ορισμό των ευάλωτων ομάδων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής είναι να καταργηθεί η ομάδα Α’ από 13 Ιουνίου. Προς το παρόν διατηρείται η ομάδα Β’ και θα επαναξιολογηθεί τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε.

Της Ηρώς Ευθυμίου