You are here

Ποιες επιχειρήσεις θα επιδοτούνται μετά τις 12 Ιουνίου

04/06/2020 14:18

Με συνέργεια των κοινωνικών εταίρων θα διαμορφωθεί το αναθεωρημένο πλάνο κρατικής στήριξης της απασχόλησης  μετά την 3η φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων που ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται στις 13 Ιουνίου.

Καθοριστική των αποφάσεων  του υπουργείου εργασίας για την εκπόνηση των νέων και αναθεωρημένων προγραμμάτων  επιδότησης της εργασίας, είναι η αυριανή ευρεία σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι. Κυβέρνηση, εργοδότες, επιμελητήρια και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε η StockWatch, η γενική φιλοσοφία των αρμόδιων υπουργείων οικονομικών και εργασίας, όπως αυτή θα διατυπωθεί στο προεδρικό, είναι να μειωθεί το κόστος επιδότησης των εργαζομένων των οποίων οι επιχειρήσεις άρχισαν να δραστηριοποιούνται και πάλι, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για το κράτος και να διατεθούν σε εκείνους που θα συνεχίσουν να είναι, είτε σε μερική, είτε σε πλήρη αποχή από την εργασία.

Με συλλογικές αποφάσεις θα επιδιωχθεί η βελτιστοποίηση των υφιστάμενων σχεδίων του υπουργείου εργασίας για την επιδότηση της απασχόλησης  στη βάση των νέων δημοσιονομικών δεδομένων και αντοχών που θα θέσει ενώπιον της σύσκεψης ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Από την πλευρά της η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου θα καταθέσει το δικό της πλάνο που θα αφορά στη συνέχιση και  στη χρονική επέκταση της  κρατικής επιδότησης της εργασίας, κυρίως στους τομείς εκείνους  της οικονομίας που συνεχίζουν να είναι οι μεγάλοι ασθενείς από το κτύπημα της πανδημίας.

Οι τομείς αυτοί, όπως δήλωσε στη StockWatch, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου εργασίας, είναι πρωταρχικά  η τουριστική βιομηχανία, δηλαδή, ξενοδοχεία και παρεμφερείς κλάδοι , ο κλάδος των τυπογραφείων  και σε δεύτερο σκέλος περιλαμβάνονται και κάποιες υπηρεσίες που κινούνται στο χώρο των οινοπνευματωδών ποτών και των αναψυκτικών.

Στη λίστα περιλαμβάνονται και τα  ΜΜΕ,  πλείστα εκ των οποίων καταγράφουν ζημιές λόγω της μειωμένης καταχώρησης διαφημίσεων.

Σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου  είναι όπως εντός της ερχόμενης βδομάδας να ανακοινωθούν τα αναθεωρημένα σχέδια επιδότησης εργασίας, στη βάση των συλλογικών αποφάσεων που θα ληφθούν στη σύσκεψη του προεδρικού. 

«Έχουμε συγκεκριμένο πλάνο το οποίο θα θέσουμε στη σύσκεψη με τον ΠτΔ  Το γενικότερο πλέγμα είναι η συνέχιση της στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας για να μην απολυθεί κόσμος» παρατήρησε ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ  Μιχάλης Αντωνίου, ο οποίος επεσήμανε και την αναγκαία στήριξη που θα πρέπει να δοθεί και σε  άλλους κλάδους όπως είναι τα τυπογραφεία.

«Μεγάλος ασθενής της υγειονομικής κρίσης και των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία είναι η τουριστική βιομηχανία» παραδέχεται ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ο οποίος θεωρεί δεδομένη την επιδότηση της εργασίας σε αυτό το σημαντικό, όπως τον χαρακτήρισε, τομέα της οικονομίας.

«Δεν πρέπει να χαθούν θέσεις εργασίας» πρόσθεσε. «Ειδικότερα στην  ξενοδοχειακή βιομηχανία θα πρέπει να ληφθούν ειδικές ρυθμίσεις, να εκπονηθούν από το υπουργείο εργασίας στοχευμένα προγράμματα  για τις μονάδες που θα λειτουργήσουν με σχέδια μερικής απασχόλησης και για εκείνα τα ξενοδοχεία τα οποία δεν θα λειτουργήσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021», σημείωσε στη StockWatch ο γγ της ΣΕΚ.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου οικονομικών, τα  νέα σχέδια του ΥΠΕΡΓ θα πρέπει να διαμορφωθούν στη βάση των διαθέσιμων οικονομικών του κράτους τα οποία έχουν μειωθεί δραματικά, όπως επισήμανε και η προσοχή στρέφεται  για το ύψος των εσόδων που θα έχει το κράτος από τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τα δεδομένα,  αυτά είπε, θα αναπτύξει αύριο στη σύσκεψη του προεδρικού ο ΥΠΟΙΚ.

Στα υπουργεία οικονομικών και εργασίας, οι ασκήσεις που γίνονται επί χάρτου, με την ευκαιρία της 3ης φάσης  άρσης των περιοριστικών μέτρων, περιλαμβάνουν και την υποβολή αιτήματος από τα ταμεία συγχρηματοδότησης της ΕΕ, ειδικότερα από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ και της επιδότησης της επιμόρφωσης του εργατικού δυναμικού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε ήδη στο τραπέζι €750 δισ. για το ταμείο ανάκαμψης και σε περίπτωση που το ταμείο εγκριθεί από τα κράτη μέλη, η Κύπρος, όπως ανέφερε στη StockWatch αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ θα επιδιώξει να αντλήσει μεγάλο μέρος από το εν λόγω ταμείου για στήριξη της απασχόλησης.

Από την πλευρά του αξιωματούχος του ΥΠΕΡΓ, πρόσθεσε  ότι ειδικά για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι μονάδες των οποίων δεν θα λειτουργήσουν καθόλου στο τρέχον έτος, θα καταρτιστούν προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης  ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ακόμη εργαλείο επιδότησης της απασχόλησης από διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ με έμφαση στην κατάρτιση και εκπαίδευση των ξενοδοχοϋπαλλήλων  σε όλη τη χρονική  περίοδο που θα βρίσκονται  σε αναστολή εργασίας.

Ο υπουργός οικονομικών σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο CNBC, τόνισε ότι για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία επιβάλλεται η χρήση όσων περισσοτέρων εργαλείων από την ΕΕ.

Για πρώτη φορά, έκανε λόγο  για αναθεώρηση  των εκτιμήσεων  για την οικονομία προς τα πάνω καθώς αίρονται, όπως είπε,  τα περιοριστικά μέτρα και περνάμε στην επόμενη φάση.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος  ότι η Κύπρος θα έχει σημαντικές τουριστικές αφίξεις και ότι αυτή η χρονιά, όπως υποστήριξε, «δεν θα είναι καταστροφική για τον τουρισμό».

Ο γδ της ΟΕΒ  υποδεικνύει ότι η τουριστική βιομηχανία συνεχίζει να δείχνει έκδηλα σημεία  αδυναμίας ανάκαμψης στο επόμενο χρονικό διάστημα.

«Ο τουρισμός», σημείωσε, «έχει πολλές ιδιαιτερότητες  που δεν τις έχουν άλλοι τομείς της οικονομίας και είναι γι αυτό που οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν καθολικά σε μία μέγιστη μέριμνα για την τουριστική βιομηχανία» .

Ο κ. Αντωνίου παρατήρησε ότι δεν  μπορεί να περιοριστεί ο στόχος μόνο στη στήριξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

«Φυσικά και τα ξενοδοχεία είναι ο κορμός της οικονομικής ανάπτυξης. Άλλωστε ο  τουρισμός είναι μία ενιαία αλυσίδα υπηρεσιών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα πρέπει να συνυπάρξουν για να λειτουργήσει αυτή η αλυσίδα» επεσήμανε.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν στο υπουργείο εργασίας είναι ότι η επιδότηση της εργασίας θα είναι πιο στοχευμένη.

Η κ. Αιμιλιανίδου φέρεται να είπε στους συνεργάτες της ότι  ο προσανατολισμός κυρίως στην ξενοδοχειακή βιομηχανία  είναι να δοθούν κίνητρα στον εργοδότη να  συνεχίσει να απασχολεί  έστω ένα μίνιμουμ αριθμό υπαλλήλων.

Οι ενδείξεις που δίνουν οι σύνδεσμοι ξενοδόχων προς τα υπουργεία οικονομικών και εργασίας είναι ότι το 50% των μονάδων δεν θα λειτουργήσουν τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Με βάση το πλάνο που ανακοινώθηκε χθες, από αύριο 5 Ιουνίου επαναλειτουργούν κολυμβητήρια και πισίνες για το κοινό, από 9 Ιουνίου εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, λιμάνια, εσωτερικοί χώροι υπηρεσιών εστίασης, θέατρα και σινεμά ανοιχτού χώρου, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί και καλοκαιρινές σχολές, ενώ από 13 Ιουνίου επαναλειτουργούν τα καζίνο, οι σχολές χορού, τα γυμναστήρια και τα θεματικά πάρκα.

Του Λεύκου Χρίστου